Wpływ naturalnych metod zaprawiania na zdolność kiełkowania i wigor zbóż jarych wyprodukowanych na ekologicznych plantacjach nasiennych

Krystyna Kolasińska

k.kolasinska@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Radzików (Poland)

Abstrakt

Celem pracy była ocena zdolności kiełkowania i wigoru ziarna wyprodukowanego na ekologicznych plantacjach nasiennych. Ponadto badano wpływ naturalnych zapraw nasiennych na zdolność kiełkowania i wigor ziarniaków oraz wschody polowe roślin. Materiał doświadczalny stanowiło ziarno zbóż jarych jęczmienia, owsa i pszenicy z 2004, 2005 i 2006 roku zbioru. Plantacje, z których pochodziło ziarno zostały uznane przez urzędowych kwalifikatorów Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa i zakwalifikowane w stopniu C/1 jako ekologiczne plantacje nasienne. Badane ziarno było traktowane gorącą wodą (Gw), zaprawiane mlekiem w proszku (M), wodną zawiesiną czosnku (Cz) lub moczone przez 24 godziny w 10% roztworze sody oczyszczonej (S) — wodorowęglanu sodu. Kontrolę stanowiły ziarniaki niezaprawiane (K). Oceniano zdolność kiełkowania i wigor ziarniaków stosując zasady zawarte w przepisach i zaleceniach ISTA. Oceniając wigor, badano szybkość kiełkowania ziarniaków w temperaturze optymalnej 20°C (podobnie jak zdolność kiełkowania) i obniżonej do 10°C oraz obliczano indeks kiełkowania. Ponadto w okresie typowym dla zbóż jarych oceniano wschody roślin w warunkach polowych. Pod względem zdolności kiełkowania, wymagania standardów jakości dla kwalifikowanego materiału siewnego, w kolejnych latach zbioru 2004, 2005 i 2006 spełniało 56, 78 i 67% odmian. Najlepszym sposobem przedsiewnego zaprawiania było traktowanie ziarniaków wodną zawiesiną czosnku, co najwyraźniej wykazało badanie wigoru. Natomiast soda oczyszczona i gorąca woda spowodowały spadek zarówno zdolności kiełkowania i wigoru ziarna jak też wschodów polowych roślin. Jednakże żaden z zastosowanych sposobów zaprawiania nie spowodował oczekiwanej poprawy wartości siewnej ziarna badanych zbóż.


Słowa kluczowe:

zboża jare, ekologiczna produkcja nasienna, zdolność kiełkowania, wigor, naturalne zaprawy nasienne

Bergen A. 2004 a. Strategies for regulation of seed borne diseases in organic farming. ISTA News Bulletin No.127 April 2004: 19 — 21.
Google Scholar

Bergen A. 2004 b. Organic seed treatment to control common bunt (Tilletia tritici) in wheat. ISTA News Bulletin No. 128. October 2004: 12 — 13.
Google Scholar

Groot S. P. C, van der Wolf J. M., Jalink H., Langerak C. J., van den Bulk R. W. 2004. Challenges for the production of high quality organic seeds. ISTA News Bulletin No.127 April 2004: 12 — 15.
Google Scholar

Dziennik Ustaw. 2004. Nr 59, poz. 565 z dnia 8 marca 2004 r. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących wytwarzania i jakości materiału siewnego
Google Scholar

Dziennik Ustaw. 2007. Nr 29, poz. 189 z dnia 1 lutego 2007 r. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących wytwarzania i jakości materiału siewnego.
Google Scholar

Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej. 2007. o zmianie ustawy o ochronie roślin oraz niektórych innych ustaw. Nr 80 poz. 541.
Google Scholar

International Seed Testing Association. Handbook of Vigour Test Methods. 3rd Edition, 1995, ISTA 1995 PO Box 412, 8046 Zurich, Switzerland ISTA.
Google Scholar

International Seed Testing Association. ISTA Rules. 2004. PO Box 412, 8046 Zurich, Switzerland.
Google Scholar

Kuś J. 1995. Systemy gospodarowania w rolnictwie. II Rolnictwo ekologiczne. Materiały szkoleniowe JUNG Nr 45/95.
Google Scholar

Kuś J., Ufnowska J., Madej A. 2000. Efektywność gospodarowania w systemie ekologicznym i konwencjonalnym w zależności od kierunku produkcji. Pam. Puł. 120: 247 — 255.
Google Scholar

Larinde M. A. 2004. Seed quality: an important aspect of organic seed production and seed trade. Proceedings of the First World Conference on Organic Seed. July 5–7, 2004, FAO Headquarters, Rome, Italy.
Google Scholar

Mądry W. 1998. Doświadczalnictwo. Doświadczenia czynnikowe. Wykłady i ćwiczenia. Wyd. “Fundacja Rozwój SGGW”, Warszawa.
Google Scholar

Olvång H. 2004. Early harvest — a possible method for production of healthy seed for organic forming.
Google Scholar

ISTA News Bulletin No. 127 April 2004: 22 — 25.
Google Scholar

Ekologiczna produkcja nasienna roślin rolniczych. Materiały dla doradców. 2004. Pr. zbior. pod red.: W. Nowacki, Z. Bodzon, L. Boros, K. Kolasińska, E. Małuszyńska, T. Oleksiak, S. Prończuk, T. Wołkowski, W. Goliszewski, J. Kaszuba. Wyd. Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego- Regionalnego Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich w Radomiu: 1 — 166.
Google Scholar

Ruan S., Xue Q., Tylkowska K. 2002. The influence of priming on germination of rice (Oryza sativa L.) seeds and seedling emergence and performance in flooded soil. Seed Sci. & Technol. 30: 61 — 67.
Google Scholar

SAS Institute, Inc., 2004. SAS 9.1 Companion for Windows. SAS Publishing, SAS Institute Inc., Cary, NC, USA
Google Scholar

SAS Institute, Inc., 2004 a. SAS/STAT 9.1 User’s Guide. SAS Publishing, SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2008

Cited By / Share

Kolasińska, K. (2008) „Wpływ naturalnych metod zaprawiania na zdolność kiełkowania i wigor zbóż jarych wyprodukowanych na ekologicznych plantacjach nasiennych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (247), s. 15–29. doi: 10.37317/biul-2008-0068.

Autorzy

Krystyna Kolasińska 
k.kolasinska@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 127
PDF downloads: 56


Licencja

Prawa autorskie (c) 2008 Krystyna Kolasińska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.