Wpływ sposobu zbioru i uszlachetniania na wartość siewną nasion jęczmienia jarego oplewionego i nagoziarnistego

Krystyna Kolasińska

k.kolasinska@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Lech Boros


Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Abstrakt

Celem przeprowadzonych badań było określenie przyczyn obniżonej wartości siewnej nasion jęczmienia jarego nieoplewionego — Rastik w porównaniu z oplewionym — Rataj. Zbioru i omłotu ziarna z produkcyjnych plantacji nasiennych dokonywano w 2002 roku przy użyciu kombajnu poletkowego i polowego. Wartość siewną nasion obu odmian zbieranych kombajnem poletkowym i polowym badano bezpośrednio po zbiorze i po wstępnym czyszczeniu, tj. doczyszczeniu na wialni (po wstępnej obróbce). Natomiast partia nasion zbierana kombajnem polowym oceniana była jeszcze raz po przechowywaniu i przeprowadzeniu na wiosnę kompleksowych zabiegów czyszczenia (po przerobie). Oceniano wilgotność, rodzaj i ilość uszkodzeń, czystość, zdolność kiełkowania i wigor nasion. Ziarniaki nieoplewione częściej ulegały uszkodzeniom niż oplewione. Wzrost uszkodzeń stwierdzono po przechowywaniu nasion i po zastosowaniu kompleksowych zabiegów czyszczenia (po przerobie). Zdolność kiełkowania nasion bezpośrednio po zbiorach kombajnem poletkowym i kombajnem Bizon wynosiła odpowiednio 90,7 i 81,7%. Zdolność kiełkowania nasion odmiany oplewionej Rataj zbieranej kombajnem poletkowym wynosiła 89,5% a kombajnem polowym o 6% mniej. Jeszcze większe różnice (13%) stwierdzono w przypadku oceny nasion odmiany nieoplewionej Rastik. Wigor nasion młóconych kombajnem poletkowym był lepszy niż zbieranych kombajnem Bizon. Zabiegi czyszczenia oraz warunki przechowywania spowodowały dalsze pogorszenie wartości siewnej nasion odmiany nieoplewionej.


Słowa kluczowe:

jęczmień nieoplewiony, jęczmień oplewiony, wartość siewna nasion

Błaszkowski J., Piech M. 2002. Comparison of seed-borne fungal communities of naked and husked oats and barley, Phytopathologia Polonica 24: 73 — 76.
Google Scholar

Boros D., Cyran M., Rek-Ciepły B. 1998. A note on the nutritive value of hull-less barley. J. Anim. Feed Sci. 10: 497 — 504. DOI: https://doi.org/10.22358/jafs/68002/2001
Google Scholar

COBORU 2002. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. Lista opisowa odmian. Rośliny rolnicze, zbożowe, okopowe, strączkowe, oleiste. Słupia Wielka.
Google Scholar

Dz.U. 2001. Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej 2001. Nr 108. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 sierpnia 2001 r. poz. 1184.
Google Scholar

ISTA 1995. International Seed Testing Association. Handbook of Vigour Test Methods. 3rd Edition, 1995, ISTA PO Box 412, 8046 Zurich, Switzerland.
Google Scholar

ISTA 1999. International Seed Testing Association. International Rules For Seed Testing. Seed Sci. Technol. 27, Supplement, Rules: 335.
Google Scholar

ISTA. 2001. International Seed Testing Association. Rules Amendments. Seed Sci. Technol. 29, Supplement 2: 132.
Google Scholar

Grzesiuk St., Górecki R. J. 1994. Fizjologia plonów. Wprowadzenie do przechowalnictwa. Wyd. Akademii RT Olsztyn: 234 — 335.
Google Scholar

Grzesiuk St., Kulka K. 1981. Fizjologia i biochemia nasion. PWRiL, Warszawa: 480 — 505.
Google Scholar

Modarresi M., Rucker M. TeKrony D. M. 2002. Accelerating ageing test for comparing wheat seed vigour. Seed Sci. Technol. 30: 683 — 687.
Google Scholar

Opaku G., Gamble E. E. 1995. Seed quality of normal and naked OAC Kippen barley. Plant Varieties and Seeds. 8: 73 — 80.
Google Scholar

Strzelecki A.W. 1990. Uszkodzenia nasion i niedomłoty pszenżyta ozimego w zależności od odmiany i warunków zbioru kombajnem. Biul. IHAR 173 — 174: 211 — 218.
Google Scholar

White N. D. G., Hulasare R. B., Jayas D. S. 1999. The effect of storage conditions on quality loss of hulless and hulled oats and barley. Can J. Plant Sci. 79 (4): 475 — 482. DOI: https://doi.org/10.4141/P98-115
Google Scholar

Wiewióra B. 2002. Plon i wartość siewna jęczmienia jarego w zależności od zastosowanej zaprawy nasiennej. VI Międzynarodowe Sympozjum. Genetyka Ilościowa Roślin Uprawnych. Duszniki Zdrój: 130 — 131.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2004

Cited By / Share

Kolasińska, K. i Boros, L. (2004) „Wpływ sposobu zbioru i uszlachetniania na wartość siewną nasion jęczmienia jarego oplewionego i nagoziarnistego ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (233), s. 81–90. doi: 10.37317/biul-2004-0036.

Autorzy

Krystyna Kolasińska 
k.kolasinska@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Autorzy

Lech Boros 

Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 12
PDF downloads: 8


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Krystyna Kolasińska, Lech Boros

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora