Związek pomiędzy wartością siewną a składem chemicznym dojrzewających nasion grochu (Pisum sativum L. ssp. sativum)

Część II. Zmiany wigoru, zawartości białka i skrobi w czasie rozwoju i dojrzewania nasion grochu

Krystyna Kolasińska

k.kolasinska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Abstrakt

Celem podjętych badań była ocena dynamiki gromadzenia białka i skrobi w dojrzewających nasionach grochu w powiązaniu z wigorem nasion. Do doświadczeń użyto nasion 4 odmian grochu zebranych w latach 1998, 1999 i 2000. Nasiona pobierano co 5 dni, począwszy od 25 dnia po kwitnieniu roślin (dpk), aż do pełnej dojrzałości. Oznaczano wilgotność, wigor nasion i wschody polowe roślin. Analizowano zawartość skrobi i białka. Poziom skrobi (około 15%) i białka (około 9%) w nasionach niedojrzałych był niski i wyraźnie rósł po osiągnięciu przez nasiona pełnej dojrzałości (ponad 35 i 22%). W końcowym okresie dojrzewania kiedy nie wykazano już wzrostu zdolności kiełkowania następował dalszy wzrost wigoru nasion. Nasiona dojrzałe niezależnie od odmiany i roku zbioru wydawały siewki o najwyższym wigorze. Stwierdzono brak przydatności testu konduktometrycznego do określania wigoru nasion niedojrzałych. Stopień dojrzałości, a więc żywotność i zdolność kiełkowania wysiewanych nasion były czynnikami decydującymi o liczbie wschodów roślin. Nasiona grochu osiągały wysoką wartość siewną wcześniej zanim nagromadziły maksymalną ilość skrobi i białka.


Słowa kluczowe:

białko, groch, skrobia, wigor

Bach-Knudsen K. E., Li B. W. 1991. Determination of oligosaccharides in protein-reach feet stuffs by gas-liquid chromatography and high-performance liquid chromatography. J. Agr. Food Chem. 39: 689 — 694. DOI: https://doi.org/10.1021/jf00004a013
Google Scholar

Grzesiuk S., Kulka K. 1981. Fizjologia i biochemia nasion. PWRiL, Warszawa: 605 ss.
Google Scholar

International Seed Testing Association. 1995. Vigour Test Committee. 1995. Seed Vigour Testing Seminar. Copenhagen, Denmark June 7, 1995. H. A. van Venter. ed. ISTA Zuerich, Switzerland.
Google Scholar

International Seed Testing Association. 1996. International Rules For Seed Testing. Seed Sci. Technol., 24, Supplement. pp. 335.
Google Scholar

Kolasińska K., Wiewióra B. 2003. Związek pomiędzy wartością siewną a składem chemicznym dojrzewających nasion grochu (Pisum sativum L. ssp. sativum). Część I. Zmiany zdolności kiełkowania, zdrowotności i zawartości oligosacharydów w czasie rozwoju i dojrzewania nasion grochu. Biul. IHAR 226/227: 463 — 471.
Google Scholar

Lahuta L., Rejowski A., Górecki R. J. 1993. Gromadzenie węglowodanów w dojrzewających nasionach bobiku. Mat. Konf. PAN, SGGW, “Znaczenie jakości materiału siewnego w produkcji roślinnej”. Konf. Nauk. Warszawa 23–24 IX 1993.
Google Scholar

Mierzwińska T. 1971. Zmiany biochemiczne w dojrzewających nasionach bobiku w czasie osiągania wczesnej dojrzałości fizjologicznej. Zesz. Probl. Post. Nauk. Rol. 113: 97 — 110.
Google Scholar

Piotrowicz-Cieślak A. I., Górecki R. J., Fordoński G. 1993. Związek pomiędzy żywotnością i wigorem dojrzewających nasion łubinu żółtego a ich metabolizmem węglowodanowym. Mat. Konf. PAN, SGGW, “Znaczenie jakości materiału siewnego w produkcji roślinnej”. Konf. Nauk. Warszawa 23–24 IX 1993.
Google Scholar

Pokojska H. 1999. Dojrzałość fizjologiczna nasion bobiku (Vicia faba L. var minor) oraz związek między ich dojrzałością a zdolnością kiełkowania, wigorem oraz zawartością białka i tanin. Biul. IHAR 212: 227 — 236.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2003

Cited By / Share

Kolasińska, K. (2003) „Związek pomiędzy wartością siewną a składem chemicznym dojrzewających nasion grochu (Pisum sativum L. ssp. sativum): Część II. Zmiany wigoru, zawartości białka i skrobi w czasie rozwoju i dojrzewania nasion grochu”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (226/227), s. 473–479. doi: 10.37317/biul-2003-0174.

Autorzy

Krystyna Kolasińska 
k.kolasinska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 53
PDF downloads: 23


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Krystyna Kolasińska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.