Wpływ sposobów uprawy i odchwaszczania na niektóre cechy jakości ziemniaka

Marek Gugała

marek.gugala@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce (Poland)

Krystyna Zarzecka


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce (Poland)

Katarzyna Rymuza


Katedra Doświadczalnictwa Rolniczego, Akademia Podlaska, Siedlce (Poland)

Abstrakt

Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2002–2004 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej Zawady należącej do Akademii Podlaskiej w Siedlcach. W doświadczeniu badano dwa czynniki: I czynnik — dwa sposoby uprawy roli, II czynnik — siedem sposobów odchwaszczania. Celem niniejszych badań było określenie wpływu sposobów uprawy roli (tradycyjnej i uproszczonej) oraz zróżnicowanej pielęgnacji ziemniaka na strukturę plonu, niektóre cechy jakości i skład chemiczny bulw ziemniaka jadalnego odmiany Wiking. Tradycyjna uprawa roli korzystnie wpłynęła na strukturę plonu. Procentowy udział frakcji > 40 mm w plonie głównym wyniósł 87,1% i był wyższy o 3,2% w stosunku do metody uproszczonej.


Słowa kluczowe:

ziemniak, uprawa roli, sposoby odchwaszczania, struktura plonu, skrobia

Bac S., Koźmiński Cz., Rojek M. 1998. Agrometeorologia. Wyd. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Boligłowa E., Dzienia S. 1999. Efektywność systemów uprawy roli i nawożenia organicznego pod ziemniak. Zesz. Nauk. AR w Szczecinie, Agricultura, 74: 191 — 195.
Google Scholar

Ceglarek F., Zarzecka K. 1992. Wpływ herbicydu Racer na niektóre elementy składu chemicznego i cechy konsumpcyjne dwóch odmian ziemniaka uprawianych w rejonie Siedlec. Zesz. Nauk. WSRP w Siedlcach, Rol., 31: 97 — 105.
Google Scholar

Ceglarek F., Księżak J. 1992. Wpływ herbicydów stosowanych do niszczenia perzu na skład chemiczny bulw ziemniaka. Fragm. Agronom. 3 (35): 58 — 64.
Google Scholar

Dzienia S. 1994. Nowe tendencje w produkcji zbóż, ziemniaków i roślin strączkowych. Mat z Konf. Nauk. Ustka 19-21.01.1994.
Google Scholar

Gruczek T. 2001. System pielęgnowania ziemniaka a jakość plonu. Fragm. Agronom. 2 (70): 37 — 50.
Google Scholar

Jabłoński K., Bernat E. 2002. Agrotechniczne efekty bezpłużnej uprawy roli pod ziemniaki. Pam. Puł., 130: 301 — 308.
Google Scholar

Klikocka H. 2002. Studia nad plonowaniem ziemniaka w warunkach zróżnicowanej uprawy roli i pielęgnowania. Rozprawa, AR Lublin: 1 — 91.
Google Scholar

Kraska P., Pałys E. 2002. Wpływ systemów uprawy roli, poziomów nawożenia i ochrony na plonowanie ziemniaka uprawianego na glebie lekkiej. Biul. IHAR. 223/224: 383 — 395.
Google Scholar

Leszczyński W. 1994. Wpływ czynników działających w okresie wegetacji ziemniaka na jego jakość. Post. Nauk Rol. 6: 55 — 68.
Google Scholar

Lisińska G. 1981. Wpływ różnych czynników na skład chemiczny bulw ziemniaka i jakość otrzymanych z nich chipsów. Rozprawa, AR Wrocław: 1 — 52.
Google Scholar

Sawicka B., Kuś J. 2002. Zmienność składu chemicznego bulw ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego systemu produkcji. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 489: 273 — 282.
Google Scholar

Zarzecka K., Antolak M., Pszczułkowski P., Gąsiorowska B., Mystkowska I. 2004. Zawartość suchej masy i skrobi w dziesięciu średnio wczesnych odmianach ziemniaka. Zesz. Nauk. AP w Siedlcach, Rol., 65: 59 — 63.
Google Scholar

Zarzecka K., Gąsiorowska B. 2002. Zawartość wybranych składników w bulwach ziemniaka w warunkach pielęgnacji mechaniczno-chemicznej. Zesz. Prob.. Post. Nauk Rol. 489: 301 — 308.
Google Scholar

Zarzecka K., Gąsiorowska B. 2000. Oddziaływanie herbicydów na wybrane cechy jakościowe bulw ziemniaka jadalnego. Żywność (Supl.), 4 (25): 28 — 36.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000. Wpływ warunków w czasie wegetacji oraz temperatury przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. Biul. IHAR 213: 239 — 251.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 1999. Wpływ warunków uprawy i przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. Mat. Konf. Nauk. Ziemniak jadalny i dla przetwórstwa spożywczego-czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość. Radzików 23–25 lutego: 85 — 87.
Google Scholar

Zgórska K., Głuska M. 2004. Charakterystyka zarejestrowanych odmian ziemniaka. Wydanie VIII, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2007

Cited By / Share

Gugała, M., Zarzecka, K. i Rymuza, K. (2007) „Wpływ sposobów uprawy i odchwaszczania na niektóre cechy jakości ziemniaka”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (246), s. 107–114. doi: 10.37317/biul-2007-0010.

Autorzy

Marek Gugała 
marek.gugala@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce Poland

Autorzy

Krystyna Zarzecka 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce Poland

Autorzy

Katarzyna Rymuza 

Katedra Doświadczalnictwa Rolniczego, Akademia Podlaska, Siedlce Poland

Statystyki

Abstract views: 171
PDF downloads: 27


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Katarzyna Rymuza

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.