Wpływ dawki azotu na plonowanie odmian jęczmienia jarego w doświadczeniu wazonowym

Kazimierz Noworolnik

iung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (Poland)

Danuta Leszczyńska


Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (Poland)

Abstrakt

W latach 2000–2001 i 2001–2002 przeprowadzono 2 serie doświadczeń wazonowych z 8 odmianami jęczmienia jarego (po 4 odmiany w każdej serii) stosując pod nie 3 dawki N: 1, 2 i 3 g na wazon. Odmiany: Justina i Annabell wykazały istotny wzrost plonu ziarna pod wpływem zwiększenia dawki N do 3 g/wazon. Pozostałe odmiany: Antek, Blask, Omaha, Binal, Granal i Johan plonowały podobnie przy dawkach 2 i 3 g N, a wyżej w stosunku do dawki N-1 g/wazon. Dodatni wpływ azotu na plon jęczmienia był związany z większym rozkrzewieniem produkcyjnym roślin. Wszystkie odmiany reagowały znacznym wzrostem zawartości białka w ziarnie pod wpływem zwiększania dawki azotu.


Słowa kluczowe:

jęczmień jary, dawka N, odmiany, plon ziarna, struktura plonu

Brvkovič M., Lazovič D. 1986. Utičaj povecanih kolcina dubriva na prinos i morfolske osobine nekih sorata jarog ječma. Agrohemija. 5/6: 389 — 396.
Google Scholar

Cyfert R., Michalak A., Najewski A., Zych J. 2004. Wyniki porejestrowych doświadczeń odmianowych. Zboża jare. 22.
Google Scholar

Kamińska J., Mazgalska W. 1988. Reakcja odmian i rodów jęczmienia jarego na nawożenie azotowe w doświadczeniu wazonowym. Biul. IHAR 165: 15 — 33.
Google Scholar

Kulik D. 1981. Ertragsstruktur bei Sommergerste unter dem Einfluss unterschiedlicher Düngungsintensität. Braugerstetagung, Halle: 219 — 234.
Google Scholar

Leszczyńska D., Noworolnik K. 1998. Reakcja odmian jęczmienia jarego na nawożenie azotem w warunkach kontrolowanych. Pam. Puł. 112: 145 — 149.
Google Scholar

Noworolnik K. 1990. Plonowanie odmian jęczmienia jarego na różnych dawkach azotu. Biul. IHAR 176: 37 — 41.
Google Scholar

Noworolnik K. 1996. Reakcja odmian i rodów jęczmienia jarego na poziom nawożenia azotem. Biul. IHAR 197: 121 — 125.
Google Scholar

Noworolnik K. 2003. Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na plonowanie jęczmienia jarego w różnych warunkach siedliska. Monogr. i Rozpr. Nauk., IUNG, 8: 1 — 66.
Google Scholar

Noworolnik K., Leszczyńska D. 2000. Reakcja odmian jęczmienia jarego na poziom nawożenia azotem. Biul. IHAR 214: 163 — 166.
Google Scholar

Noworolnik K., Leszczyńska D. 2002. Porównanie reakcji odmian jęczmienia jarego na poziom nawożenia azotem. Biul. IHAR 221: 67 — 72.
Google Scholar

Petkowa M. 1989. Vlijanie na mineralnoto toreno vrchu produktivnosta na novi sortove pivovaren ecemik. Rasten. Nauki, 26 (4): 24 — 27.
Google Scholar

Prugar J., Strnad P. 1981. Einfluss der N-Düngung auf Ertrag und Qualität der Sommergerste. Braugerstetagung, Halle: 211 — 218.
Google Scholar

Ruszkowski M. 1984. Możliwość oceny reakcji odmian jęczmienia jarego na nawożenie azotem w doświadczeniach wazonowych. Biul. IHAR 154: 15 — 18.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/30/2005

Cited By / Share

Noworolnik, K. i Leszczyńska, D. (2005) „Wpływ dawki azotu na plonowanie odmian jęczmienia jarego w doświadczeniu wazonowym”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (237/238), s. 67–73. doi: 10.37317/biul-2005-0007.

Autorzy

Kazimierz Noworolnik 
iung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Poland

Autorzy

Danuta Leszczyńska 

Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Poland

Statystyki

Abstract views: 8
PDF downloads: 6


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Kazimierz Noworolnik, Danuta Leszczyńska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.