Reakcja nagoziarnistego jęczmienia jarego na gęstość siewu w porównaniu z jęczmieniem oplewionym

Kazimierz Noworolnik

iung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (Poland)

Danuta Leszczyńska


Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (Poland)

Abstrakt

W doświadczeniu mikropoletkowym (1998–1999) i w doświadczeniu polowym (2000–2002) porównano plon ziarna i główne elementy jego struktury w zależności od gęstości siewu (250–450 ziaren na m2) jęczmienia jarego. Uwzględniono nagoziarnistą odmianę Rastik i kilka odmian oplewionych. Obserwowano tendencję do słabszej reakcji jęczmienia nagoziarnistego na gęstość siewu w stosunku do jęczmienia oplewionego. Na dobrych glebach wystarczająca dla odmiany Rastik jest obsada 300 roślin/m2. Jęczmień nagoziarnisty plonuje niżej od oplewionego, ale posiada wyższą zawartość białka w ziarnie.


Słowa kluczowe:

jęczmień jary, gęstość siewu, odmiany, plon ziarna

Husajnov H. 1986. Urožajnost i kačestvo zerna jarovogo jačmenja v zavisimosti ot norm vyseva i uslovij mineralnogo pitanja. Agrot. i Fizjol. Faktory Povysz. Produk. Zernovych, Moskwa: 65 — 68.
Google Scholar

Kulik D. 1988. Vplyv predplodin, hnojenia i mnozstva vysevku na vynos jarneho jacmena. Rost. Vyroba, 34 (5): 483 — 490.
Google Scholar

Lisunov V. 1988. Vlijanije udobrenij i norm vyseva na urožajnost i kačestvo zerna različnych sortov jačmenja. Naučn. osnovy intens. sistem zemledelija, Sarańsk: 53 — 62.
Google Scholar

Noworolnik K. 1998. Wpływ właściwości odmian i czynników siedliskowych na reakcję jęczmienia jarego na gęstość siewu i nawożenie azotem. Biul. IHAR 207: 63 — 68.
Google Scholar

Noworolnik K., Leszczyńska D. 2000. Reakcja nowych odmian jęczmienia jarego na gęstość siewu. Biul. IHAR, 214: 159 — 192.
Google Scholar

Noworolnik K., Leszczyńska D. 2002. Porównanie reakcji odmian jęczmienia jarego na poziom nawożenia azotem. Biul. IHAR, 221: 67 — 72.
Google Scholar

Noworolnik K. 2003. Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na plonowanie jęczmienia jarego w różnych warunkach siedliska. IUNG, Monogr. i Rozpr. Nauk. 8.
Google Scholar

Noworolnik K., Leszczyńska D., Dworakowski T. 2004. Wpływ nawożenia azotem na plon ziarna i białka jęczmienia jarego nagoziarnistego i oplewionego. Pam. Puł. 135: 203 — 211.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2004

Cited By / Share

Noworolnik, K. i Leszczyńska, D. (2004) „Reakcja nagoziarnistego jęczmienia jarego na gęstość siewu w porównaniu z jęczmieniem oplewionym”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (233), s. 99–105. doi: 10.37317/biul-2004-0038.

Autorzy

Kazimierz Noworolnik 
iung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Poland

Autorzy

Danuta Leszczyńska 

Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Poland

Statystyki

Abstract views: 14
PDF downloads: 6


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Kazimierz Noworolnik, Danuta Leszczyńska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.