Chorobotwórczość mączniaka prawdziwego jęczmienia (Blumeria graminis f. sp. hordei) w Polsce w roku 2000

Henryk J. Czembor

h.czembor@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Jerzy H. Czembor


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Abstrakt

Badano chorobotwórczość mączniaka prawdziwego jęczmienia (Blumeria graminis f. sp. hordei) w Polsce w roku 2000. W badaniach wykorzystano porażone mączniakiem próbki liści odmiany podatnej Manchuria zebrane w 12 miejscowościach. Z próbek liści z każdej miejscowości izolowano 20 kultur jednozarodnikowych. Wirulencję poszczególnych izolatów jednozarodnikowych określano na podstawie reakcji odpornościowej na zestawie 32 odmian różnicujących. Najwyższą frekwencję występowania wykazały wirulencje Vg + CP (99,0%), Va7 + Ab (99,5%), Vh (99,5%), V(La) (100%), V(Ru2) (100%), V(Bo) (98%), Vra (100%), V(Kr) +? (90%). Wirulencjami, które występowały z niskimi frekwencjami (do 50%) były: Va1 +? (37%), V(St1) + St2 (29%), Vat (47%), Va9 + k (41,5%), Va3 (40,5%), Va22 (47%), Va7+ k +? (42,5%) i Vp (0,5%). Nie stwierdzono występowania genów wirulencji Va23 i Vo5. Odnotowano duże oddziaływanie populacji B. graminis f. sp. hordei z krajów sąsiednich na częstotliwość występowania takich wirulencji jak: V(Bo) i V(La). Wirulencje Mla1, Mla3, V(St1) + St2, Va1 i Va3+ Tu2 występowały w populacji mączniaka w Polsce, pomimo że w roku 2000 nie uprawiano w Polsce odmian z korespondującymi genami odporności.


Słowa kluczowe:

Blumeria graminis f. sp. hordei, analiza wirulencji, jęczmień, patogeniczność

Balkema-Boomstra A. G., Masterbroek H. D. 1995. Effect of powdery mildew (Erysiphe graminis f. sp. hordei) on photosynthesis and grain yield of partial resistant genotypes of spring barley (Hordeum vulgare L.). Plant Breed. 114: 126 - 130. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1995.tb00776.x
Google Scholar

Czembor H. J. 1976. Źródła odporności na mączniak jęczmienia Erysiphe graminis f. sp. hordei. Hod. Rośl. Aklim. 5, 20: 467 — 490.
Google Scholar

Czembor H. J. 1981. Rasy fizjologiczne mączniaka jęczmienia (Erysiphe graminis f.sp. hordei) występujące w latach 1975—1979. Hod. Roślin Aklim. 25, 5/6: 215 — 226.
Google Scholar

Czembor H. J. 1983. Hodowla jęczmienia odpornego na choroby — stan badań i program. Biul. IHAR 150: 4 — 10.
Google Scholar

Czembor J. H., Czembor E. 2003. Odporność Mlo jęczmienia na mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f. sp. hordei). Cz. III. Trwałość odporności. (w druku).
Google Scholar

Czembor J. H., Czembor H. J. 1998. Powdery mildew resistance in cultivars of spring barley from Polish Register. Plant Breed. Seed Sci. 42 (2): 87 — 99.
Google Scholar

Czembor J. H., Czembor H. J. 1999. Powdery mildew resistance in cultivars of winter barley from Polish Register. Plant Breed. Seed Sci. 43 (1): 65 — 75.
Google Scholar

Czembor H. J., Czembor J. H. 2001. Resistance to powdery mildew in barley cultivars and breeding lines included in 1998–2000 Polish registration trials. Plant Breed. Seed Sci. 45(1): 19 — 28. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02994024
Google Scholar

Czembor H. J., Gacek E. 1987. Badania nad sposobami zwiększenia trwałości odporności genetycznej jęczmienia na mączniak i inne choroby. Biul. IHAR 163: 25—32
Google Scholar

Czembor H. J., Gacek E. 1995. Systemy zwiększania trwałości odporności odmian na choroby w hodowli i uprawie zbóż. W: 2-gie Krajowe Sympozjum "Odporność Roślin na Choroby, Szkodniki i Niesprzyjające Czynniki Środowiska", 12–14 wrzesień: 39 — 48.
Google Scholar

Czembor H. J., Kudła M. M. 1984. Rasy fizjologiczne mączniaka jęczmienia (Erysiphe graminis f. sp. hordei Marchal) występujące w Polsce w latach 1980–1982. Hod. Rośl. Aklim. 28, 3/4: 219 — 230.
Google Scholar

Fischbeck G. 2003. Diversification through breeding. In: Diversity in Barley (Hordeum vulgare), R. von Bothmer, Th. van Hintum, H. Knüpffer i K. Sato (eds.), Elsevier Science B.V., Amsterdam, The Netherlands: 29 — 52. DOI: https://doi.org/10.1016/S0168-7972(03)80005-1
Google Scholar

Gacek E. 1983. Analiza patogeniczności grzybów porażających jęczmień. Biul. IHAR 150: 11 — 19.
Google Scholar

Gacek E. 1987. Distribution of barley powdery mildew resistance and virulence in Poland in 1984–1986. In: Advances in Agricultural Biotechnology, M. S. Wolfe, E. Limpert (ed.), Martinus Nijhoff Publishers., Dordrecht, The Netherlands: 93 — 98.
Google Scholar

Gacek E. 1990. Studia nad sposobami wykorzystania odporności genetycznej jęczmienia w zwalczaniu mączniaka prawdziwego (Erysiphe graminis DC. f. sp. hordei Marchal.) Hod. Rośl. Aklim. 34 (5/6): 3 — 49.
Google Scholar

Gacek E. 1998. Strategie wykorzystania odporności genetycznej w zwalczaniu chorób roślin uprawnych. Postępy w Ochronie Roślin: 38 (1): 44 — 49.
Google Scholar

Gacek E., Czembor H. J. 1983. Problem wykorzystania genetycznej odporności w hodowli i uprawie zbóż, ze szczególnym uwzględnieniem jęczmienia. Biul. IHAR 151: 37 — 45.
Google Scholar

Gacek E., Czembor H. J. 1984. Prawidłowe wykorzystanie genetycznej odporności jęczmienia na choroby. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 305: 163 — 170.
Google Scholar

Gacek E., Czembor H. J. 1988. Analiza ilościowa struktury populacji mączniaka jęczmienia (Erysiphe graminis f. sp. hordei). Biul. IHAR 167: 13 — 19.
Google Scholar

Gacek E., Czembor H. J. 1993. Evolution of barley powdery mildew population in Poland. Polnohospodarstvo — Bratislava 39: 373 — 379.
Google Scholar

Gacek E., Czembor H. J. 1995. Metody badań chorobotwórczości patogenów obligatoryjnych zbóż. W: 2-gie Krajowe Sympozjum "Odporność Roślin na Choroby, Szkodniki i Niesprzyjające Czynniki Środowiska", 12 — 14 wrzesień: 169 — 179.
Google Scholar

Honecker I. 1934. Über die Modifizierbarkeit des Befalles und als Auftreten verschiedener physiologischer Formen beim Mehltau der Gerste Erysiphe graminis hordei Marchal. Zeitschrift für Züchtung. A. Pflanzenzüchtung 19: 577 — 602.
Google Scholar

Jørgensen J. H. 1992. Durability of the resistance in the pathosystem: barley — powdery mildew. In: Proc. “Durability of Disease Resistance” Wageningen, The Netherlands: 159 — 176. DOI: https://doi.org/10.1007/978-94-011-2004-3_13
Google Scholar

Jørgensen J. H. 1994. Genetics of powdery mildew resistance in barley. Crit. Rev. Plant Sci. 13: 97 — 119. DOI: https://doi.org/10.1080/07352689409701910
Google Scholar

Limpert E., Fischbeck G. 1987. Distribution of virulence and of fungicide resistance in the European barley mildew population. In: Integrated Control of Cereal Mildews: Monitoring the pathogen, M.S. Wolfe, E. Limpert (ed.), Martinus Nijhoff Publishers., Dordrecht, The Netherlands: 9 — 30.
Google Scholar

Limpert E., Andrivon D., Knittel R., Fischbeck G. 1990. Barley mildew in Europe — patterns of the composition of the pathogen population during the period 1985–1988. Second European Workshop, Integrated Control of Cereal Mildew: Virulence Patterns and Their Change, Roskilde, Denmark, 23 — 25 January 1990, Abstr.:1.
Google Scholar

Mains F. B., Dietz S. M. 1930. Physiologic forms of barley mildew, Erysiphe graminis hordei, Marchal. Phytopathology 20: 229 — 299.
Google Scholar

Limpert E., Godet F., Muller K. 1999. Dispersal of cereal mildews across Europe. Agric. For. Meteorology 97: 293 – 308. DOI: https://doi.org/10.1016/S0168-1923(99)00073-8
Google Scholar

Nieróbca A., Horoszkiewicz-Janka J., Czembor J. H. 2003. Ochrona roślin — ważny element technologii uprawy zbóż w UE. Pam. Puł. 132: 311 — 320.
Google Scholar

Ralski E., Mikołajewicz T. 1958. Z badań nad wrażliwością form jęczmienia na mączniaka właściwego. Hod. Rośl. Aklim. 2, 3: 313 — 332.
Google Scholar

Ralski E., Mikołajewicz T. 1969. Studia nad odpornością jęczmienia na mączniaka właściwego. Hod. Rośl. Aklim. 13, 5: 359 — 373.
Google Scholar

Schally H., Zedebrauer R., Zwatz B. 1995. Virulenzanananlyse am Beispiel Sommergerste Mehltau in Österreich unter Nutzung der Kollektionssysteme Sporenfall und Pflanzendeposition. Pflanzenschutzberichte 55: 52 — 68.
Google Scholar

Wolfe M. S., Schwarzbach E. 1975. The use of virulence analysis in cereal mildews. Phytopathologische Zeitschrift 82: 297 — 307. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0434.1975.tb03495.x
Google Scholar

Zwatz B. 1987. Analyse der Resistenzfaktoren und Virulenzfaktoren im Wirt-Parasit-System Sommergarste-Sorten und Mehltau (Erysiphe graminis DC. f. sp. hordei) in Österreich. Die Bodenkultur 38: 341 — 349.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2004

Cited By / Share

Czembor, H. J. i Czembor, J. H. (2004) „Chorobotwórczość mączniaka prawdziwego jęczmienia (Blumeria graminis f. sp. hordei) w Polsce w roku 2000”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (233), s. 107–115. doi: 10.37317/biul-2004-0039.

Autorzy

Henryk J. Czembor 
h.czembor@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Autorzy

Jerzy H. Czembor 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 18
PDF downloads: 9


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Henryk J. Czembor, Jerzy H. Czembor

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>