Wstępna ocena stabilności niektórych cech technologicznych w programie syntezy materiałów wyjściowych dla hodowli ziemniaka przydatnego do przetwórstwa na chipsy
Leszek Domański
l.domanski@ihar.edu.plZakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów (Poland)
Ewa Zimnoch-Guzowska
Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów (Poland)
Małgorzata Paczkowska
Zakład Wartości Odżywczych Żywności, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa (Poland)
Abstrakt
Dwadzieścia cztery genotypy ziemniaka, uzyskane z programu syntezy materiałów wyjściowych dla hodowli ziemniaka przydatnego do przetwórstwa na chipsy oraz cztery odmiany o zróżnicowanej przydatności do przetwórstwa na chipsy zostały ocenione w Młochowie, w latach 1999–2001 pod względem zawartości skrobi i barwy chipsów. Zbiorcze analizy wariancji wykazały istotne zróżnicowanie między genotypami i latami badań dla wszystkich rozpatrywanych cech. Stwierdzono również znaczne różnice między genotypami pod względem ich interakcji z latami. Zidentyfikowano trzy rody (M-62705, M-62724 i M-62774) łączące cechy jasnej i stabilnej barwy chipsów (po przechowaniu bulw w niskiej temperaturze) z podwyższoną i stabilną zawartością skrobi. Stwierdzono średnio wysokie, istotne zależności między średnimi genotypowymi a badanymi parametrami stabilności: „wariancją stabilności” Shukli (Si2) i współczynnikiem zmienności (V%) w odniesieniu do barwy chipsów. Nie stwierdzono natomiast takiego związku w przypadku zawartości skrobi.
Słowa kluczowe:
cechy technologiczne, interakcja genotypowo-środowiskowa, parametry stabilności, ziemniakBibliografia
Becker H. C., Léon J. 1988. Stability analysis in plant breeding. Plant Breeding 101: 1 — 23.
DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1988.tb00261.x
Google Scholar
Bodlaender K. B. A., Lugt C., Marinus J. 1964. The induction of second growth in potato tubers. Eur. Potato J. 7: 57 — 71.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF02366307
Google Scholar
Caliński T., Czajka S., Kaczmarek Z., Krajewski P., Siatkowski P. 1998. Podręcznik użytkownika programu Sergen 3. Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu.
Google Scholar
Francis T. R., Kannenberg L. W. 1978. Yield stability studies in short-season maize. I. A descriptive method for grouping genotypes. Can. J. Plant Sci. 58: 1029 — 1034.
DOI: https://doi.org/10.4141/cjps78-157
Google Scholar
Gałek R., Bujak H., Kaczmarek J. 2000. Ocena stabilności cech bonitacyjnych i technologicznych w kolekcji żyta jarego na podstawie pięciu parametrów statystycznych. Biul. IHAR 216: 69 — 77.
Google Scholar
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej. Ośrodek Meteorologii. 1999–2001. Dekadowy Biul. Agrometeorol. Warszawa.
Google Scholar
Jakuczun H., Zgórska K., Zimnoch-Guzowska E. 1995. An investigation of the level of reducing sugars in diploid potatoes before and after cold storage. Potato Research 38: 331 — 338.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF02357735
Google Scholar
Kudła M., Czembor H. J., Kudła M. M. 1987. Stabilność plonowania mutantów jęczmienia jarego. Biul. IHAR 61: 123 — 128.
Google Scholar
Lisińska G. 1981. Wpływ różnych czynników na skład chemiczny bulw ziemniaka i jakość otrzymanych z nich chipsów. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu. Rozprawy 31.
Google Scholar
Lisińska G., Leszczyński W. 1989. Potato Science and Technology. Elsevier Applied Science, London, New York.
Google Scholar
Lisińska G., Rutkowski A. 1999. Czipsy ziemniaczane. Przemysł Spożywczy 53, 1/99: 42 — 44.
Google Scholar
Love L., Pavek J. J., Thompson-Johns A., Bohl W. 1998. Breeding progress for potato chip quality in North American cultivars. Amer. J. of Potato Res. 75: 27 — 36.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF02883514
Google Scholar
Mackay G. R., Dale M. F. B. 1990. Quality in potatoes. Scottish Crop Research Institute. Annual Report 1990: 9 — 12.
Google Scholar
Mackay G. R., Tod D., Bradshaw J. E., Dale M. F. B. 1997. The targeted and accelerated breeding of potatoes. Scottish Crop Research Institute. Annual Report 1996/97: 40 — 45.
Google Scholar
Mazza G. 1983. Correlations between quality parameters of potatoes during growth and long-term storage. Amer. Potato J. 60: 145 — 159.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF02853996
Google Scholar
Mądry W. 2002. Zastosowanie modelu regresji łącznej z nierównymi wariancjami reszt do analizy stabilności genotypów. Materiały VI Międzynarodowego Sympozjum Genetyka Ilościowa Roślin Uprawnych, Duszniki Zdrój 18–20.06.2002: 81 — 82.
Google Scholar
Novy R. G., Secor G. A., Farnsworth L., Lorernzen J. H., Holm E. T., Preston D. A., Gudmestad N. C., Sowokinos J. R. 1998. NorValley: a white-skinned chipping cultivar with cold-sweetening resistance. Amer. J. of Potato Res. 75: 101 — 105.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF02883884
Google Scholar
Prichard M. K., Adam L. R. 1994. Relationships between fry colour and sugar concentration in stored Russet Burbank and Shepody potatoes. Amer. Potato J. 71: 59 — 68.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF02848745
Google Scholar
Putz B. 1999. First potato varieties for chip industry suitable to be stored at 4ºC. In : Abstracts of Conference Papers, Posters and Demonstrations 14th Trennial Conference of the EAPR, Sorrento, Italy, May 2–7, 1999. Assessorato, Agricoltura Regione Campania: 327 — 328.
Google Scholar
Shukla G. K. 1972. Some statistical aspects of partitioning genotype-environmental components of variability. Heredity, 29: 237 — 245.
DOI: https://doi.org/10.1038/hdy.1972.87
Google Scholar
Tai G. C. C., Coleman W. K. 1999. Genotype × environment interaction of potato chip colour. Can. J. Plant Sci. 79: 433 — 438.
DOI: https://doi.org/10.4141/P98-109
Google Scholar
Thill Ch. A., Peloquin S. J. 1995. A breeding method for accelerated development of cold chipping clones in potato. Euphytica 84: 73 — 80.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF01677559
Google Scholar
Węgrzyn S., Sikorska H. 1987. Wysokość i stabilność plonowania czołowych europejskich odmian jęczmienia jarego. Biul. IHAR, 161: 129 — 134.
Google Scholar
Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000. Wpływ warunków w czasie wegetacji oraz temperatury przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. Biul. IHAR 213: 239 — 251.
Google Scholar
Autorzy
Leszek Domańskil.domanski@ihar.edu.pl
Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów Poland
Autorzy
Ewa Zimnoch-GuzowskaZakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów Poland
Autorzy
Małgorzata PaczkowskaZakład Wartości Odżywczych Żywności, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa Poland
Statystyki
Abstract views: 99PDF downloads: 17
Licencja
Prawa autorskie (c) 2003 Leszek Domański, Ewa Zimnoch-Guzowska, Małgorzata Paczkowska

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Leszek Domański, Krystyna Michalak, Ewa Zimnoch-Guzowska, Zróżnicowanie podatności wybranych odmian ziemniaka na ciemną plamistość pouszkodzeniową bulw , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 246 (2007): Wydanie regularne
- prof. dr hab. Renata Lebecka , Zofia Murawska , Katarzyna Szajko , Janusz Dębski , Michał Kistowski , Waldemar Marczewski , Ewa Zimnoch-Guzowska , Badania ekspresji i genetyczna charakterystyka odporności na bakterie Dickeya solani w wyróżnionych źródłach odporności w ziemniaku na poziomie diploidalnym , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Leszek Domański, Bogdan Flis, Henryka Jakuczun, Ewa Zimnoch-Guzowska, Ocena postępu hodowlanego pod względem wartości przetwórczej materiałów wyjściowych ziemniaka wytworzonych w latach 1999–2007 , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 252 (2009): Wydanie regularne
- Leszek Domański, Dariusz R. Mańkowski, Bogdan Flis, Henryka Jakuczun, Ewa Zimnoch-Guzowska, Struktura wielocechowej zmienności fenotypowej rodów ziemniaka uzyskanych z krzyżowań tetraploid × diploid , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 265 (2012): Wydanie regularne
- Leszek Domański, Bogdan Flis, Henryka Jakuczun, Ewa Zimnoch-Guzowska, Zmienność cech technologicznych i morfologicznych bulw ziemniaka w potomstwie uzyskanym z krzyżowań interploidalnych 4x−2x , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 257/258 (2010): Wydanie regularne
- Sylwester Sobkowiak, Hanna Zarzycka, Renata Lebecka, Ewa Zimnoch-Guzowska, Reakcja wzorców w testach odporności ziemniaka na Phytophthora infestans , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 251 (2009): Wydanie regularne
- Leszek Domański, Ewa Zimnoch-Guzowska, Ocena półrodzeństw i zróżnicowanie rodów ziemniaka pod względem masy kiełków formowanej w trakcie sezonu przechowalniczego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 249 (2008): Wydanie regularne
- Beata Tatarowska, Bogdan Flis, Ewa Zimnoch-Guzowska, Stabilność reakcji odpornościowej odmian ziemniaka na Phytophthora infestans (Mont.) de Bary w testach laboratoryjnych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 271 (2014): Wydanie regularne
- Ewa Zimnoch-Guzowska, Małgorzata Gołębiewska, Wykorzystanie biotechnologii przez polską hodowlę roślin , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 259 (2011): Wydanie regularne
- Henryka Jakuczun, Jarosław Przetakiewicz, Iwona Wasilewicz-Flis, Agnieszka Hara-Skrzypiec, Paulina Smyda, Ewa Zimnoch-Guzowska, Mieszańce diploidalne ziemniaka źródłem odporności na raka ziemniaka (Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 268 (2013): Wydanie regularne








