Wpływ inokulacji grzybami z rodzaju Fusarium na zawartość beta-sitosterolu w ziarnie różnych odmian pszenicy ozimej
Tomasz Góral
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików (Poland)
Kinga Stuper-Szablewska
kstuper@up.poznan.plUniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii (Poland)
Anna Przybylska
Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii (Poland)
Anna Matysik
Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii (Poland)
Juliusz Perkowski
Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii (Poland)
Abstrakt
Celem badań było określenie wpływu inokulacji grzybami z rodzaju Fusarium na zawartość beta-sitosterolu w ziarnie pszenicy. Analizie poddano 30 odmian pszenicy ozimej, uprawianej w tych samych warunkach agrotechnicznych i klimatycznych w dwóch wariantach doświadczalnych. Pierwszy z nich były to próby kontrolne wzrastające bez ingerencji, natomiast drugim wariantem były próby inokulowane zarodnikami grzybów z rodzaju Fusarium. Beta-sitosterol, jako najważniejszy spośród steroli endogennych roślin analizowano po wcześniejszej saponifikacji wspomaganej promieniowaniem mikrofalowym i ekstrakcji pentanem za pomocą UPLC z detektorem DAD. Na podstawie uzyskanych wyników analiz chemicznych stwierdzono istotne różnice w zawartości analizowane sterolu między próbami kontrolnymi i inokulowanymi, jak również między odmianami. Średnie stężenie beta-sitosterolu w próbach kontrolnych wynosiło 433,51 mg/kg, natomiast w próbach inokulowanych było istotnie niższe i wynosiło 340,88 mg/kg. Niniejsze badania wskazują jednoznacznie, iż proponowany do tej pory w literaturze, a przedstawiony dla innych mikroorganizmów mechanizm metabolizowania roślinnych steroli jest podobny dla grzybów z rodzaju Fusarium.
Instytucje finansujące
Słowa kluczowe:
beta-sitosterol, Fusarium, pszenicaBibliografia
Alignan M., Roche J., Bouniols A., Cerny M., Mouloungui Z., Merah O. 2009. Effects of genotype and sowing date on phytostanol–phytosterol content and agronomic traits in wheat under organic agriculture. Food Chem. 117 (2): 219 — 225.
Google Scholar
Brown A. W., Hang J., Dussault P. H., Carr T. P. 2010. Phytosterol ester constituents affect micellar cholesterol solubility in model bile. Lipids 45 (9): 855 — 862.
Google Scholar
Bryngelsson S., Johnsson M., Normen L., Dutta P., Andersson H. 1997. Plant sterols in cereals products. In: Bioactive inositol phosphates and phytosterols in foods. Sandberg A-S., Andersson H., Amado R. (Eds), COST 916, Second Workshop, Goteborg: 131 — 134.
Google Scholar
Esche R., Barnsteiner A., Scholz B., Engel K. 2012. Simultaneous analysis of free phytosterols/phytostanols and intact phytosteryl/phytostanyl fatty acid and phenolic acid esters in cereals. J. Agric. Food Chem. 60 (21): 5330 — 5339.
Google Scholar
Góral T., Stuper-Szablewska K., Buśko M., Boczkowska M., Walentyn-Góral D., Wiśniewska H., Perkowski J. 2015. Relationship between genetic diversity and Fusarium toxin profile of winter wheat cultivars. The Plant Pathology Journal 31 (2): 1 — 19.
Google Scholar
Jong A., Plat J., Mensink R. P. 2003. Metabolic effects of plant sterols and stanols. J. Nutr. Biochem. 14: 362 — 369.
Google Scholar
Nurmi T., Lampi A. M., Nyström L., Piironen V. 2010. Effects of environment and genotype on phytosterols in wheat in the HEALTHGRAIN diversity screen. J. Agric. Food Chem. 58 (17): 9314 — 9323.
Google Scholar
Piironen V., Toivo J., Lampi A.M. 2000. Natural sources of dietary plant sterols. J. Food Compos. Anal 13: 619 — 624.
Google Scholar
Prashant D. Sonawane, Jacob Pollier, Sayantan Panda, Jedrzej Szymanski, Hassan Massalha, Meital Yona, Tamar Unger, Sergey Malitsky, Philipp Arendt, Laurens Pauwels, Efrat Almekias-Sieg, Ilana Rogachev, Sagit Meir, Pablo D. Cárdenas, Athar Masri1, Marina Petrikov, Hubert Schaller, Arthur A. Schaffer, Avinash Kamble, Ashok P. Giri, Alain Goossens, Asaph Aharoni. 2016. Plant cholesterol biosynthetic pathway overlaps with phytosterol metabolism. Nature 3: 16205.
Google Scholar
Quilez J., Garcia-Lorda P., Salas-Salvado J. 2003. Potential uses and benefits of phytosterols in diet: present situation and future directions. Clin. Nutr. 22 (4): 343 — 351.
Google Scholar
Autorzy
Tomasz GóralInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików Poland
Autorzy
Kinga Stuper-Szablewskakstuper@up.poznan.pl
Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii Poland
Autorzy
Anna PrzybylskaUniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii Poland
Autorzy
Anna MatysikUniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii Poland
Autorzy
Juliusz PerkowskiUniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii Poland
Statystyki
Abstract views: 79PDF downloads: 82
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Maciej Majka, Magdalena Gawłowska, Adriana Twardawska, Marek Korbas, Jakub Danielewicz, Tomasz Góral, Bogusława Ługowska, Jolanta Belter, Edward Witkowski, Tadeusz Drzazga, Przemysław Matysik, Urszula Woźna-Pawlak, Halina Wiśniewska, Wykorzystanie markerów molekularnych i fenotypowych do identyfikacji genów odporności pszenicy na łamliwość źdźbła powodowaną przez Oculimacula yallundae i O. acuformis , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 288 (2020): Wydanie regularne
- Tomasz Góral, Dorota Walentyn-Góral, Zróżnicowanie podatności odmian pszenicy ozimej i jarej na fuzariozę kłosów badanych w latach 2009–2016. , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 284 (2018): Wydanie regularne
- Tomasz Góral, Halina Wiśniewska, Piotr Ochodzki, Dorota Walentyn-Góral, Iga Grzeszczak, Jolanta Belter, Maciej Majka, Jerzy Bogacki, Tadeusz Drzazga, Bogusława Ługowska, Przemysław Matysik, Edward Witkowski, Krzysztof Rubrycki, Urszula Woźna-Pawlak, Fuzarioza kłosów oraz akumulacja toksyn fuzaryjnych w ziarnie rodów hodowlanych pszenicy ozimej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 282 (2017): Wydanie regularne
- Wiesław Golka, Edward Arseniuk, Adrian Golka, Tomasz Góral, Sztuczne sieci neuronowe i teledetekcja w ocenie porażenia pszenicy jarej fuzariozą kłosów , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 288 (2020): Wydanie regularne
- Tomasz Góral, Piotr Ochodzki, Linda Kærgaard Nielsen, Dorota Walentyn-Góral, Gatunki Fusarium oraz toksyny fuzaryjne w ziarnie jęczmienia w Polsce w 2009 i 2010r. Komunikat , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 288 (2020): Wydanie regularne
- Tomasz Góral, Piotr Ochodzki, Linda Kærgaard Nielsen , Dorota Walentyn-Góral, Gatunki z rodzaju Fusarium oraz toksyny fuzaryjne w ziarnie pszenicy ozimej i jarej w Polsce , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 296 (2021): Wydanie regularne
- Tomasz Góral, Piotr Ochodzki, Zofia Bulińska-Radomska, Odporność na fuzariozę kłosów powodowaną przez Fusarium culmorum i zawartość mikotoksyn fuzaryjnych w ziarnie gatunków zbóż jarych przeznaczonych do upraw ekologicznych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 263 (2012): Wydanie regularne
- Tomasz Góral, Dorota Walentyn-Góral, Halina Wiśniewska, Odporność typu I i II pszenicy i pszenżyta na fuzariozę kłosów , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 277 (2015): Wydanie regularne
- Elżbieta Małuszyńska, Tomasz Góral, Dorota Walentyn-Góral, Wpływ wstępnego chłodzenia na zdolność kiełkowania porażonych przez Fusarium spp. ziarniaków pszenicy ozimej. , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 284 (2018): Wydanie regularne
- Tomasz Góral, Zastosowanie metody odciętych liści do oceny patogeniczności izolatów grzybów Ascochyta fabae i Botrytis fabae wobec bobiku , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 299 (2023): Wydanie regularne