Wpływ inokulacji grzybami z rodzaju Fusarium na zawartość beta-sitosterolu w ziarnie różnych odmian pszenicy ozimej

Tomasz Góral


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików (Poland)

Kinga Stuper-Szablewska

kstuper@up.poznan.pl
Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii (Poland)

Anna Przybylska


Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii (Poland)

Anna Matysik


Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii (Poland)

Juliusz Perkowski


Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii (Poland)

Abstrakt

Celem badań było określenie wpływu inokulacji grzybami z rodzaju Fusarium na zawartość beta-sitosterolu w ziarnie pszenicy. Analizie poddano 30 odmian pszenicy ozimej, uprawianej w tych samych warunkach agrotechnicznych i klimatycznych w dwóch wariantach doświadczalnych. Pierwszy z nich były to próby kontrolne wzrastające bez ingerencji, natomiast drugim wariantem były próby inokulowane zarodnikami grzybów z rodzaju Fusarium. Beta-sitosterol, jako najważniejszy spośród steroli endogennych roślin analizowano po wcześniejszej saponifikacji wspomaganej promieniowaniem mikrofalowym i ekstrakcji pentanem za pomocą UPLC z detektorem DAD. Na podstawie uzyskanych wyników analiz chemicznych stwierdzono istotne różnice w zawartości analizowane sterolu między próbami kontrolnymi i inokulowanymi, jak również między odmianami. Średnie stężenie beta-sitosterolu w próbach kontrolnych wynosiło 433,51 mg/kg, natomiast w próbach inokulowanych było istotnie niższe i wynosiło 340,88 mg/kg. Niniejsze badania wskazują jednoznacznie, iż proponowany do tej pory w literaturze, a przedstawiony dla innych mikroorganizmów mechanizm metabolizowania roślinnych steroli jest podobny dla grzybów z rodzaju Fusarium.

Instytucje finansujące

Badania zostały częściowo zrealizowane w ramach środków z projektu badawczego NCN nr 2012/07/B/N29/02385

Słowa kluczowe:

beta-sitosterol, Fusarium, pszenica

Alignan M., Roche J., Bouniols A., Cerny M., Mouloungui Z., Merah O. 2009. Effects of genotype and sowing date on phytostanol–phytosterol content and agronomic traits in wheat under organic agriculture. Food Chem. 117 (2): 219 — 225.
Google Scholar

Brown A. W., Hang J., Dussault P. H., Carr T. P. 2010. Phytosterol ester constituents affect micellar cholesterol solubility in model bile. Lipids 45 (9): 855 — 862.
Google Scholar

Bryngelsson S., Johnsson M., Normen L., Dutta P., Andersson H. 1997. Plant sterols in cereals products. In: Bioactive inositol phosphates and phytosterols in foods. Sandberg A-S., Andersson H., Amado R. (Eds), COST 916, Second Workshop, Goteborg: 131 — 134.
Google Scholar

Esche R., Barnsteiner A., Scholz B., Engel K. 2012. Simultaneous analysis of free phytosterols/phytostanols and intact phytosteryl/phytostanyl fatty acid and phenolic acid esters in cereals. J. Agric. Food Chem. 60 (21): 5330 — 5339.
Google Scholar

Góral T., Stuper-Szablewska K., Buśko M., Boczkowska M., Walentyn-Góral D., Wiśniewska H., Perkowski J. 2015. Relationship between genetic diversity and Fusarium toxin profile of winter wheat cultivars. The Plant Pathology Journal 31 (2): 1 — 19.
Google Scholar

Jong A., Plat J., Mensink R. P. 2003. Metabolic effects of plant sterols and stanols. J. Nutr. Biochem. 14: 362 — 369.
Google Scholar

Nurmi T., Lampi A. M., Nyström L., Piironen V. 2010. Effects of environment and genotype on phytosterols in wheat in the HEALTHGRAIN diversity screen. J. Agric. Food Chem. 58 (17): 9314 — 9323.
Google Scholar

Piironen V., Toivo J., Lampi A.M. 2000. Natural sources of dietary plant sterols. J. Food Compos. Anal 13: 619 — 624.
Google Scholar

Prashant D. Sonawane, Jacob Pollier, Sayantan Panda, Jedrzej Szymanski, Hassan Massalha, Meital Yona, Tamar Unger, Sergey Malitsky, Philipp Arendt, Laurens Pauwels, Efrat Almekias-Sieg, Ilana Rogachev, Sagit Meir, Pablo D. Cárdenas, Athar Masri1, Marina Petrikov, Hubert Schaller, Arthur A. Schaffer, Avinash Kamble, Ashok P. Giri, Alain Goossens, Asaph Aharoni. 2016. Plant cholesterol biosynthetic pathway overlaps with phytosterol metabolism. Nature 3: 16205.
Google Scholar

Quilez J., Garcia-Lorda P., Salas-Salvado J. 2003. Potential uses and benefits of phytosterols in diet: present situation and future directions. Clin. Nutr. 22 (4): 343 — 351.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/05/2017

Cited By / Share

Góral, T. (2017) „Wpływ inokulacji grzybami z rodzaju Fusarium na zawartość beta-sitosterolu w ziarnie różnych odmian pszenicy ozimej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (281), s. 27–35. doi: 10.37317/biul-2017-0003.

Autorzy

Tomasz Góral 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików Poland

Autorzy

Kinga Stuper-Szablewska 
kstuper@up.poznan.pl
Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii Poland

Autorzy

Anna Przybylska 

Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii Poland

Autorzy

Anna Matysik 

Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii Poland

Autorzy

Juliusz Perkowski 

Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii Poland

Statystyki

Abstract views: 79
PDF downloads: 82


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>