The structure of multivariable phenotypic variation in potato progenies derived from tetraploid × diploid crosses

Leszek Domański

l.domanski@ihar.edu.pl
Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Dariusz R. Mańkowski


Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Bogdan Flis


Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Henryka Jakuczun


Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Ewa Zimnoch-Guzowska


Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Abstract

In IHAR, Research Center Młochów during 2008–2009, eighty potato clones derived from the four tetraploid × diploid crosses were evaluated for 12 agronomic and tuber quality traits. The research objective was to examine the structure of multivariable variation. The first five axes of exploratory factor analysis (EFA) extracted 68% of the total variance among clones. Eigenvalues of the analyzed correlation matrix for these factors were above 1. The first factor (21.7% of total variance) was created by traits responsible for general appearance of tubers (shape regularity, depth of eyes, the frequency of tubers with the symptoms of secondary growth). The second factor (15.6% of total variance) was called a performance factor and was correlated with tuber yield, mean tuber weight and tuber flatness. The third factor (12.2% of total variance) called a suitability for processing was correlated with the two key processing traits: starch content and chip colour. The fourth factor (9.9% of total variance) was interpreted as tuber elongation since it was correlated with type of shape and the frequency of tubers with pointed ends. The fifth factor (8.5% of total variance) was correlated with the skin appearance. Multivariate structure of this variance gives a chance for selecting of valuable potato clones for: table use, processing into chips or dry-products and starch processing.


Keywords:

exploratory factor analysis, EFA, interploid mating, multivariable variation, potato

Bradshaw J. E., Finlay M., Dale B., Mackay G. R. 2009. Improving the yield, processing quality and disease and pest resistance of potatoes by genotypic recurrent selection. Euphytica 170: 215 — 227.
Google Scholar

Chotkowski J. 2007. Rynek ziemniaków jadalnych w Polsce na tle Unii Europejskiej. Wieś Jutra 2 (103): 25 — 26.
Google Scholar

Domański L., Zimnoch-Guzowska E., Domańska M., Jakuczun H.2006. Efekt heterozji diploidalnego rodu ziemniaka DG, 97-943 typu „cold chipping” tworzącego gamety 2n. Biul. IHAR 240/241: 307 — 313.
Google Scholar

Domański L., Flis B., Jakuczun H., Zimnoch-Guzowska E. 2009. Ocena postępu hodowlanego pod względem wartości przetwórczej materiałów wyjściowych wytworzonych w latach 1999-2007. Biul. IHAR 252: 275 — 283.
Google Scholar

Domański L., Flis B., Jakuczun H., Zimnoch-Guzowska E. 2010. Zmienność cech technologicznych i morfologicznych w potomstwie uzyskanym z krzyżowań interploidalnych 4x-2x. Biul. IHAR 257/258: 57 — 69.
Google Scholar

Domański L. Mańkowski D.R., Flis B., Jakuczun H., Zimnoch-Guzowska E. 2012. Wielocechowa analiza różnorodności fenotypowej mieszańców ziemniaka uzyskanych z krzyżowań tetraploid × diploid. Biul. IHAR 265 (w druku).
Google Scholar

Hayes R. J., Thill Ch. A. 2002. Co-current introgression of economically important traits in a potato – breeding program. Amer. J. Potato Res. 79: 173 — 181.
Google Scholar

Haynes K.G. 1990, Covariance’s between diploid parents and tetraploid offspring in tetraploid × diploid crosses of Solanum L. J. Heredity 81: 208 — 210.
Google Scholar

Haynes K.G., Lu W. 2005. Improvement at the diploid species level. In: Genetic improvement of Solanaceous crops. Volume I: Potato. Razdan M. K., Motto A.K. (Eds): 101 — 114. Science Publishers, Inc. Eufield (NH), USA, Plymouth, UK.
Google Scholar

Jakuczun H., Wasilewicz-Flis I. 2006. Przenoszenie zmienności genetycznej wybranych cech z ziemniaka diploidalnego na poziom tetraploidalny w IHAR w latach 1996-2005. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 131 — 140.
Google Scholar

Kaiser, H. F. 1958. The varimax criterion for analytic rotation in factor analysis. Psychometrika 23: 187—200.
Google Scholar

Kamiński R. 1977. Phenotypic and genotypic correlations of morphological and physiological characters of potato. Genetica Polonica 18: 125 — 131.
Google Scholar

Krzyśko M. 2009. Podstawy wielowymiarowego wnioskowania statystycznego. Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań.
Google Scholar

Kumar S. I., Gowindaraj M., Kumar V. K. 2010. Estimation of genetic diversity of new advanced breeding lines of groundnut (Arachis hypogaea L.). World J. Agric. Sci. 6 (5): 547 — 554.
Google Scholar

Laudański Z., Mańkowski D. R., Flaszka M. 2012. Eksploracyjna analiza czynnikowa w badaniach struktury zespołu zmiennych obserwowanych. Biuletyn IHAR, w druku.
Google Scholar

Lisińska G., Pęksa A., Kita A., Rytel E., Tajner-CzopekA. 2009. The quality of potato for processing and consumption. In: Yee N., Bussel W.T. (Eds). Potato IV, Food 3 (Special Issue 2): 99 — 104.
Google Scholar

Makinde S. C. D., Ariyo O. J. 2010. Multivariate analysis of genetic divergence in twenty two genotypes of groundnut (Arachis hypogaea L.). Journal of Plant Breeding and Crop Science 2 (7): 192 — 204.
Google Scholar

Mańkowski D. R., Laudański Z., Martyniak D., Flaszka M. 2009. Struktura wielocechowej zmienności odmianowej wiechliny (Poa pratensis L.). Biul. IHAR 254: 189 — 200.
Google Scholar

Mądry W. 2007. Metody statystyczne do oceny różnorodności fenotypowej dla cech ilościowych w kolekcjach roślinnych zasobów genowych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 517: 21 — 41.
Google Scholar

Nassir A. L., Ariyo O. J. 2007. Multivariate analysis of the variation of field-planted upland rice (Oryza sativa L.) in a tropical habitat. Malays. Appl. Biol. 36 (1): 47 — 57.
Google Scholar

Nowacki W. 2003. Ocena wartości handlowej ziemniaków jadalnych. Ziemniak Polski 4: 32 — 36.
Google Scholar

SAS Institute Inc. 2009. SAS OnlineDoc® 9.2. Cary NC.
Google Scholar

Sterrett S. B., Henniger M. K., Yencho G. C., Lu W., Winyarck B. T., Haynes K. G. 2003. Stability of internal heat necrosis and specific gravity in tetraploid × diploid potatoes. Crop Science 43: 790 — 796.
Google Scholar

Studnicki W., Mądry W., Śmiałowski T. 2009. Wielocechowa analiza różnorodności fenotypowej w kolekcji roboczej pszenicy jarej. Biul. IHAR 252: 91 — 104.
Google Scholar

Szczotka F. A. 1977. Podstawy analizy czynnikowej. Listy Biometryczne, Nr 55–59: 1— 69.
Google Scholar

Teodorczyk A. 1981. Współzależność cech ziemniaka jadalnego. Ziemniak 1981/82: 25 — 43.
Google Scholar

Thill C. A., Peloquin S.J. 1995. Tetraploid potato clones with 25% wild species germplasm that produces cold (4ºC) chipping progenies. Am. Potato J. 72: 659.
Google Scholar

Timm N. A. 2002. Applied multivariate analysis. New York, USA: Springer Verlag Inc.
Google Scholar

Ukalski K., Kociuba W., Mądry W., Ukalska J. 2007. Wielowymiarowa ocena zmienności fenotypowej w kolekcji zasobów genowych pszenżyta jarego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. z. 517: 767 — 774.
Google Scholar

Watanabe K.N., Ortiz R., Watanabe J. A. 2005. Breeding potential and transmission of traits in 4x-2x crosses. In: Genetic improvement of Solanaceous crops. Volume I: Potato. Razdan M. K., Motto A. K. (Eds): Science Publishers, Inc. Enfield (NH), USA, Plymouth, UK: 101 — 114.
Google Scholar

Zgórska K. 2002. Jakość ziemniaków jadalnych i do przetwórstwa spożywczego. Ziemniak Polski 4: 14 — 20.
Google Scholar

Zimnoch-Guzowska E. 2003. Wykorzystanie form diploidalnych ziemniaka w pracach hodowlanych i genetycznych. Post. Nauk Roln. 1: 47 — 66.
Google Scholar

Zimnoch-Guzowska E., Flis B. 2006. Genetyczne podstawy cech jakościowych ziemniaka. Zesz. Probl, Post. Nauk Rol. z. 511: 23 — 36.
Google Scholar


Published
2012-09-30

Cited by

Domański, L. (2012) “The structure of multivariable phenotypic variation in potato progenies derived from tetraploid × diploid crosses”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (265), pp. 71–78. doi: 10.37317/biul-2012-0040.

Authors

Leszek Domański 
l.domanski@ihar.edu.pl
Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Authors

Dariusz R. Mańkowski 

Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Authors

Bogdan Flis 

Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Authors

Henryka Jakuczun 

Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Authors

Ewa Zimnoch-Guzowska 

Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Statistics

Abstract views: 76
PDF downloads: 35


License

Copyright (c) 2012 Leszek Domański, Dariusz R. Mańkowski, Bogdan Flis, Henryka Jakuczun, Ewa Zimnoch-Guzowska

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >>