Factors determining yield level of winter wheat in commercial production. Part I. Changes in years 1986–2010

Tadeusz Oleksiak

t.oleksiak@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików (Poland)

Abstract

Based on the results of surveys of farms, changes of winter wheat yielding in the conditions of commercial production were shown. The main factors affecting the size of obtained yields are presented. Chemical protection against diseases, nitrogen fertilization and soil quality allocated under cultivation are the main agronomic technology factors determining the yield of winter wheat. Biological progress, namely new varieties and certified seed are also among the main factors of yield increase. Realizing the potential of yield was better than national average, but still was unsatisfactory. There is a steady increase of fertilization and chemical protection intensity and growing share of winter wheat sown area makes it is also cultivated on worse stands previously used to rye cultivation.


Keywords:

biological progress, commercial production, production technology, winter wheat, yields

Buczek J., Bobrecka-Jamro D., Szpunar-Krok E., Tobiasz-Salach R. 2009. Plonowanie pszenicy ozimej w zależności od przedplonu i stosowanych herbicydów. Fragm. Agron. 26 (3): 7 — 14.
Google Scholar

Bednarek W., Tkaczyk P., Dresler S. 2009. Plonowanie pszenicy ozimej w zależności od niektórych właściwości gleby i zabiegów agrotechnicznych. Acta Agrophysica 14 (2): 263- — 273.
Google Scholar

Dmowski Z. 1997. Wpływ czynników beznakładowych w uprawie wybranych roślin. Cz. I. Zboża. Bibliotheca Fragm. Agron. 3: 7 — 17.
Google Scholar

Feyerham A. M., Kemp K. E., Paulsen G. M. 1989. Genetic contribution to increased wheat yields in the USA between 1979 and 1984 Agron. J. 81: 242 — 245.
Google Scholar

Harasim A., Matyka M. 2009. Zmiany technologii produkcji pszenicy ozimej w ujęciu długookresowym. Journal of Agrobusiness and Rural Development. 2 (12): 61 — 66.
Google Scholar

Harasim A., Matyka M. 2005. Ważniejsze elementy technologii produkcji wpływające na poziom plonowania pszenicy ozimej oraz ich zmiana w ujęciu długookresowym. Pamiętnik Puławski. Z. 140: 59 — 68.
Google Scholar

Jaczewska-Kalicka A. 2008. Wpływ zmiennych warunków klimatycznych na występowanie i szkodliwość grzybów patogenicznych w uprawie pszenicy ozimej. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 531: 63 — 69.
Google Scholar

Kaniuczak Z., Bereś P. K. 2008. Efektywność ekonomiczna zastosowanych fungicydów w ochronie pszenżyta ozimego i pszenicy ozimej przed chorobami grzybowymi. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. Z. 531: 71 — 79.
Google Scholar

Krzymuski J. Laudański Z. 1992. Próba oceny działania i współzależności czynników plonowania w warunkach produkcyjnych. Fragm. Agron. 4: 27 — 34.
Google Scholar

Krzymuski J. Laudański Z., Oleksiak T. 1993. Poziom i działanie czynników plonowania gospodarstwach indywidualnych i państwowych. Biuletyn IHAR 185: 15 — 32.
Google Scholar

Kuś J., Jończyk K. 1997. Oddziaływanie wybranych elementów agrotechniki na plonowanie pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 3: 14 — 16.
Google Scholar

Michna W., Mierosławska A., Chmielewska B., Lidke D. 2005. Zróżnicowanie funkcji gospodarstw rolnych w ujęciu przestrzennym. IERiGŻ Warszawa, ISBN 83-89666-22-7.
Google Scholar

Oerke E. C., Dehne H. W 1997. Global crop production and the efficacy of crop protection — current situation and future trends. European Journal of Plant Pathology 103: 203 — 215.
Google Scholar

Oleksiak T. 2011. Rynek środków produkcji dla rolnictwa. Analizy Rynkowe. Rynek Nasion Nr 38: 27 — 33.
Google Scholar

Oleksiak T. 2009. Plony pszenicy ozimej w zależności, od jakości stosowanego materiału siewnego. Biul. IHAR 251: 83 — 93.
Google Scholar

Oleksiak T., Mańkowski D. R., Laudański Z. 2004. Metoda oceny postępu hodowlanego w warunkach produkcyjnych. Colloquium Biometryczne. 34a: 109 — 121.
Google Scholar

Podolska G., Stankowski S. 2001. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem. Biul. IHAR, 218/219: 127 — 136.
Google Scholar

Podolska G., Krasowicz S., Sułek A. 2005. Ocena ekonomiczna i jakościowa uprawy pszenicy ozimej przy różnym poziomie nawożenia azotem. Pamiętnik Puławski. Z. 139:175 — 188.
Google Scholar

Podolska G., Stankowski S., Podolski B. 2005 b. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej w zależności od warunków glebowych. Pamiętnik Puławski. Z. 139:189 — 197.
Google Scholar

Roczniki Statystyczne GUS z lat 1987–2010. Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.
Google Scholar

SAS Institute Inc. 2004 SAS/ETS 9.1 Users guide. SAS Publishing, SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Google Scholar

Syntezy wyników doświadczeń rejestrowych 1970–2000, COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Wyniki Porejestrowych Doświadczeń Odmianowych COBORU 2001–2010. COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Zalewski A., Zalewski A. 2010. Rynek środków produkcji dla rolnictwa. Rynek Nawozów Mineralnych: 7 — 14.
Google Scholar


Published
2011-09-30

Cited by

Oleksiak, T. (2011) “Factors determining yield level of winter wheat in commercial production. Part I. Changes in years 1986–2010”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (260/261), pp. 43–53. doi: 10.37317/biul-2011-0022.

Authors

Tadeusz Oleksiak 
t.oleksiak@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików Poland

Statistics

Abstract views: 56
PDF downloads: 146


License

Copyright (c) 2011 Tadeusz Oleksiak

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)