Estimation of the economic value of hull-less oat cultivars grown in the Podkarpackie region

Renata Tobiasz-Salach

rtobiasz@ur.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Dorota Bobrecka-Jamro


Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Ewa Szpunar-Krok


Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Jan Buczek


Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Abstract

Results of the 3-year field experiment carried out in 2001–2003 in Krasne near Rzeszów are presented in the paper. The investigations included 6 new strains and two cultivars of hull-less oat. Grain yield and some its components were estimated. The usefulness of hull-less oat, especially of strains STH 4770 and STH 4659 and of cv. Polar, for cultivation in the Rzeszów province was evidenced.


Keywords:

chemical composition, cultivars, hull-less oat, strains, yield, yield components

Brand T. S., van der Merve J. P. 1996. Naked oats (Avena nuda) as a substitute for maize in diets for weanling and grower — finisher pigs. Anim. Feed Sci.Tech. 113: 169 — 181.
Google Scholar

Budzyński W., Wróbel E, Dubis D. 1999. Reakcja owsa nagiego na czynniki agrotechniczne. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl. 1 (18): 97 — 104.
Google Scholar

Fabijańska M. Kosieradzka J. 1995. Atuty odmian nagich. Nowoczesne Rolnictwo, nr 3.
Google Scholar

Fabijańska M., Kozieradzka I., Sokół J., Bekta M., Bobel B. 2002. Polskie odmiany zbóż w żywieniu zwierząt. Zesz. Nauk. PTZ Przegląd Hodowlany nr 60: 197 — 210.
Google Scholar

Gąsiorowski H. 1993. Owies jako surowiec dla przemysłu spożywczego. Post. Nauk Roln. nr. 40: 71.
Google Scholar

Kosieradzka I., Fabijańska M. 1995. Wartość biologiczna białka ziarna wybranych odmian owsa. XXV Sesja Nauk. KŻZ KNZ PAN, Poznań nr 37.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z. 1999. Zmiany w plonowaniu, strukturze plonu i budowie przestrzennej łanu dwóch odmian owsa w zależności od gęstości siewu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl. 1 (18): 33 — 37.
Google Scholar

Kukuła S. 2001. Charakterystyka i wymagania agrotechniczne odmian owsa. Biul. IHAR 218: 3 — 11.
Google Scholar

Macierewicz-Ryś J, Sokół J. 1999. Wartość pokarmowa ziarna owsa oplewionego (Avena sativa L.) i nagoziarnistego (A. sativa var. nuda). Żywność. Technologia. Jakość. Supl. 1 (18): 273 — 277.
Google Scholar

Michalski T., Idziak R., Menzel L. 1999. Wpływ warunków pogodowych na plonowanie owsa. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 46 — 52.
Google Scholar

Panek K. 1992. Działanie i współdziałanie opadów na plonowanie owsa w różnych rejonach kraju. Biul. Inf. ATR Olsztyn 33: 95 — 104.
Google Scholar

Petkov K., Piech M. 2001. Ocena wartości pokarmowej ziarna owsa nieoplewionego i oplewionego w żywieniu trzody chlewnej” Rocz. Nauk Zootech. 28 (2): 165 — 173.
Google Scholar

Podolska G., Maj L., Nita Z. 2006. Wielkość plonu i komponentów plonu u nagoziarnistej formy owsa karłowego w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem. Biul. IHAR 239: 49 — 59.
Google Scholar

Rudnicki F. Wasilewski P. 1993. Wpływ doboru gatunków i ilości opadów na wydajność jarych mieszanek zbożowych. Fragm. Agron. 4, 40: 95 — 96.
Google Scholar

Szempliński W. 2003. Plonowanie nagich i oplewionych form owsa i jęczmienia jarego w siewie czystym i mieszanym” Biul. IHAR 229: 147 — 156.
Google Scholar

Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D. 2003. Wpływ wieloskładnikowych nawozów dolistnych na plonowanie i skład chemiczny owsa”. Acta Agrophysica 85: 89 — 98.
Google Scholar


Published
2007-06-29

Cited by

Tobiasz-Salach, R. (2007) “Estimation of the economic value of hull-less oat cultivars grown in the Podkarpackie region”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (244), pp. 183–189. doi: 10.37317/biul-2007-0056.

Authors

Renata Tobiasz-Salach 
rtobiasz@ur.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Authors

Dorota Bobrecka-Jamro 

Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Authors

Ewa Szpunar-Krok 

Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Authors

Jan Buczek 

Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Statistics

Abstract views: 172
PDF downloads: 35


License

Copyright (c) 2007 Renata Tobiasz-Salach, Dorota Bobrecka-Jamro, Ewa Szpunar-Krok, Jan Buczek

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)