Yielding and grain quality of spring wheat in crop rotations with different wheat participation
Andrzej Woźniak
andrzej.wozniak@up.lublin.plKatedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)
Dariusz Gontarz
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)
Michał Staniszewski
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)
Marek Gos
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)
Abstract
An experiment with rotation systems for spring wheat was conducted at the Agricultural Experimental Station of Uhrusk in the years 2003–2005. It was set in the split-plots design with four repetitions, on plots 10 m2. The grey-brown rendzina soil, formed from light loam, weak sandy, was classified into a very good rye-type soil utility complex. The experiment concerned four crop rotations with varying proportion of spring wheat (25, 50, 75, 100%) and two agrotechnical levels: minimalized and intensive. The grain yield of spring wheat, Opatka cultivar, was affected by weather conditions in the years of study, by the rotation systems and by the agrotechnical level. Spring wheat cultivation in monoculture decreased the grain yield by 24.7–32.4% in relation to the crop rotations with 25–75% of wheat. Intensive level (pesticides and fertilization with nitrogen) increased the grain yield by 15.6% as compared to the minimalized level. Spring wheat cultivation in monoculture decreased test weight and grain uniformity in relation to crop rotations A–C (25–75% of wheat).
Keywords:
agrotechnical level, crop rotation, elements of yield structure, grain yield, monoculture, spring wheat, quality of grainReferences
Achremowicz B., Zając J., Styk B. 1993. Wpływ podwyższonego nawożenia azotem na wartość technologiczną niektórych odmian pszenicy jarej i ozimej. Rocz. Nauk Rol., ser. A, 110 (1–2): 149 — 157.
Google Scholar
Brzozowska I., Brzozowski J., Jastrzębska M. 1997. Wpływ zabiegów ochronno-nawozowych na plonowanie, zawartość i jakość białka ziarna pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 2: 32 — 39.
Google Scholar
Budzyński W., Borysewicz J., Bielski S. 2004. Wpływ poziomu nawożenia azotem na plonowanie i jakość technologiczną ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł. 135: 33 — 44.
Google Scholar
Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T. 1999. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotowego. Pam. Puł. 118: 45 — 55.
Google Scholar
Chrzanowska-Drożdż B., Gil Z., Liszewski M., Malarz W. 2004. Wysokość i jakość plonu pszenicy ozimej w zależności od dawki i sposobu nawożenia azotem. Biul. IHAR 233: 29 — 38.
Google Scholar
Drzewiecki S., Pietryga J. 2004. Wpływ mieszanin regulatora wzrostu Terpal C 460 SL z nawozami dolistnymi na redukcję długości źdźbeł oraz cechy technologiczne ziarna pszenicy. Acta Agrophis. 85: 45 — 53.
Google Scholar
Johansson E., Prieto-Linde M. L., Jonsson J. O. 2001. Effects of wheat cultivar and nitrogen application on storage protein composition and breadmaking quality. Cereal Chemistry 78: 19 — 25.
DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM.2001.78.1.19
Google Scholar
Klimont K., Osińska A. 2004. Wpływ herbicydów na wartość siewną i zawartość niektórych składników w ziarnie pszenicy ozimej, jęczmienia jarego i pszenżyta jarego. Biul. IHAR 233: 49 — 58.
Google Scholar
Lopez-Bellido L., Fuentes M., Castillo J., Lopez-Garrido F. 1998. Effects of tillage, crop rotation, and nitrogen fertilization on wheat grain quality grown under rainfed Mediterranean conditions. Field Crop Res. 57: 265 — 276.
DOI: https://doi.org/10.1016/S0378-4290(97)00137-8
Google Scholar
Małecka I., Blecharczyk A. 2004. Wpływ systemów uprawy roli na jakość ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł., 135: 181 — 187.
Google Scholar
Narkiewicz-Jodko M., Gil Z., Urban M. 2000. Herbicydy a zgorzel podstawy źdźbła i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Rośl. 40 (2): 751 — 753.
Google Scholar
Podolska G., Sułek A. 2003. Główne elementy technologii produkcji decydujące o wysokiej jakości ziarna pszenicy. Pam. Puł. 130: 597 — 605.
Google Scholar
Rachoń L. 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozpr. Nauk. 248, wyd. AR w Lublinie.
Google Scholar
Rothkaehl J., Filipiak K., Podolska G. 2004. Jakość ziarna pszenicy w zależności od rejonu uprawy. Pam. Puł. 135: 269 — 277.
Google Scholar
Urban M., Gil Z., Narkiewicz-Jodko M. 2001. Wpływ herbicydów na plonowanie i jakość ziarna kilku odmian pszenicy ozimej. Prog. Plant Protection/ Post. Ochr. Roślin, 41 (2): 826 — 829.
Google Scholar
Wooding A. R., Kavale S., MacRitchie F., Stoddard F. L., Wallace A. 2000. Effects of nitrogen and sulphur fertilizer on protein composition, mixing requirements, and dough strength of four wheat cultivars. Cereal Chemistry 77: 798 — 807.
DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM.2000.77.6.798
Google Scholar
Woźniak A. 2003. Wpływ zróżnicowanego udziału pszenicy jarej w zmianowaniu na plon i jakość ziarna. Biul. IHAR 228: 41 — 50.
Google Scholar
Woźniak A. 2004. Wpływ przedplonu na wybrane cechy jakościowe ziarna pszenicy jarej. Pam. Puł. 135: 325 — 330.
Google Scholar
Woźniak A. 2005. Wpływ przedplonów na plon i jakość technologiczną ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Ann. UMCS, Sec. E, 60: 103 — 112.
Google Scholar
Woźniak A., Gontarz D. 2003. Wpływ przedplonów i sposobów zróżnicowanego pielęgnowania na jakość ziarna pszenicy jarej. Biul. IHAR 228: 33 — 39.
Google Scholar
Authors
Andrzej Woźniakandrzej.wozniak@up.lublin.pl
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland
Authors
Dariusz GontarzKatedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland
Authors
Michał StaniszewskiKatedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland
Authors
Marek GosKatedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland
Statistics
Abstract views: 11PDF downloads: 2
License
Copyright (c) 2006 Andrzej Woźniak, Dariusz Gontarz, Michał Staniszewski, Marek Gos
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.