Evaluation of bread-making quality of some spring triticales
Alicja Ceglińska
alicja_ceglinska@sggw.edu.plZakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)
Henryk Cichy
Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o., Oddział Małyszyn (Poland)
Tadeusz Haber
Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)
Monika Sadecka
Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)
Abstract
The aim of the study was examination of bread-making quality of varieties and strains of spring triticale from the Plant Breeding Strzelce Ltd., Division Małyszyn. Grain of 5 varieties and 22 strains of spring triticale were assessed, together with spring wheat and spring rye standards. The following grain parameters were evaluated: total protein content, falling number and value of the SDS test. The grain was milled in the experimental Quadrumat Senior mill. Total protein content, falling number and brightness were assessed for flours. The rheological properties of dough were evaluated with the use of a farinograph. The wheat single phase method and rye three phases method were used for bread baking. Grain of the examined triticales showed significant differences in total protein content and alpha-amylase activity. The following varieties and strains were worth of attention: Kargo, MAH 19138-11, MAH 19138-13, MAH 23032-9, MAH 25371-4, MAH 25373-1, MAH 25386-11. Majority of triticales had good milling properties, yields of flour exceeded 70% and its brightness was high. Some strains of triticale (e.g. MAH 23032-9) were equal to wheat in respect of the rheological properties of dough. The rye method of baking produced bread of better appearance. It was not necessarily accompanied by high bread volume, but structure of crumb was always better. The obtained results have shown that spring triticale can be a precious raw material for baking and the quality of bread depends on a proper selection of baking method.
Keywords:
baking value, bread-making quality, milling properties, spring triticale, strains, varietiesReferences
Axford D. W. E., Mc Dermontt E. E., Redman D. G. 1978. Small-scale tests of breadmaking quality. Reprinted from Milling Feed and Fertiliser.
Google Scholar
Biskupski A., Subda H., Bogdanowicz M. 1979. Skład chemiczny i właściwości technologiczne ziarna pszenżyta (Triticale). Hod. Rośl. Aklim. 23, 6: 381 — 392.
Google Scholar
Biskupski A., Tarkowski Cz., Subda H., Bogdanowicz M. 1984. Skład chemiczny i właściwości technologiczne ziarna rodów pszenżyta oraz współzależności pomiędzy niektórymi cechami jakościowymi. Hod. Rośl. Aklim. 28, 2: 119 — 147.
Google Scholar
Boros D., Rek-Ciepły B. 1997. Zmienność wartości żywieniowej pszenżyta dla zwierząt monogastrycznych. Zesz. Nauk. AR Szczecin 175, Rolnictwo 65: 21 — 25.
Google Scholar
Bushuk W. 1980. Triticale: Chemistry and Technology. Hod. Rośl. Aklim. 24, 5: 603 — 613.
Google Scholar
Ceglińska A., Cacak-Pietrzak G., Haber T., Steiman K. 1999. Wartość technologiczna nowych rodów pszenżyta ozimego. Przegl. Zboż. Młyn. 43, 7: 26 — 29.
Google Scholar
Ceglińska A., Cacak-Pietrzak G., Haber T., Jóźwiak J. 2000. Jakość pieczywa z mąki pszenżytniej. Przegl. Piek. i Cuk. 48, 11: 5 — 7.
Google Scholar
Cygankiewicz A. 1998. Ocena wartości technologicznej ziarna rodów i odmian wzorcowych pszenżyta ozimego i jarego z doświadczeń hodowlanych. Biul. IHAR 205/206: 245 — 252.
Google Scholar
Cygankiewicz A., Gambuś H., Nowotna A., Sabat R. 1999. Właściwości technologiczne polskich odmian pszenżyta ozimego, a jakość chleba. Żywność 3, 20: 55 — 63.
Google Scholar
Domska D., Bobrzecka D., Wojtkowiak K., Warechowska M., Sokołowski Z. 2000. Wpływ nawożenia na plonowanie niektórych odmian pszenżyta jarego. Folia Universitatis Agriculturae Stetinensis. 206 Agricultura (82): 51 — 56.
Google Scholar
Gambuś H. 1995. Zastosowanie ziarna pszenżyta w piekarstwie. Żywność, Technologia Jakość. 4 (5): 45 — 55.
Google Scholar
Gambuś H., Nowotna A. 1987. Wartość odżywcza ziarna pszenżyta. Post. Nauk Rol. 3: 69 — 77.
Google Scholar
Haber T. 1994. Przydatność pszenżyta na cele konsumpcyjne. Seminarium Naukowe. Agrotechnika i spożytkowanie pszenżyta. Wyd. IUNG, Puławy: 153 — 167.
Google Scholar
Haber T., Kaczorowska W. 1980. Wykorzystanie pszenżyta do produkcji chleba. Przegl. Piek. i Cuk. 28, 10: 19 — 21.
Google Scholar
Haber T., Lewczuk J. 1990. Wartość technologiczna polskich odmian pszenżyta. Cz. IV. Wartość wypiekowa pszenżyta. Przem. Spoż. 4/5: 108 — 110.
Google Scholar
Haber T., Lewczuk J., Pachelska A. 1993. Charakterystyka technologiczna nowych krajowych odmian pszenżyta. Przegl. Zboż. Młyn. 37, 8: 13 — 17.
Google Scholar
Horubałowa A., Haber T. 1994. Analiza techniczna w piekarstwie. WSi P, Warszawa. 1994: 45.
Google Scholar
Jakubczyk T., Haber T. 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wyd. SGGW-AR, Warszawa.
Google Scholar
Maćkowiak W. 1987. Perspektywy i warunki uprawy pszenżyta jarego w Polsce. Nowe Rolnictwo 36, 4:
Google Scholar
— 12.
Google Scholar
Piesiewicz H. 1997. Biel mąki. Przegl. Zboż.-Młyn. 41, 11: 19 — 20.
DOI: https://doi.org/10.7748/ns.11.41.20.s35
Google Scholar
Subda H., Karolini-Skaradzińska Z., Gil Z., Czubaszek A. 1995. Zależność wartości wypiekowej mąki pszenżytniej od składu chemicznego. Rocz. Nauk Roln. Seria A. 111, 1–2: 45 — 55.
Google Scholar
Wróbel E., Budzyński W., Szempliński W. 2000. Porównanie plonowania jarych zbóż pastewnych na glebach lekkich. Folia Universitatis Agriculturae Stetinensis. 206 Agricultura (82): 331 — 334.
Google Scholar
Zych J. 1989. Wartość gospodarcza odmian pszenżyta w badaniach polskiej oceny odmian. Materiały konferencyjne „Technologia uprawy i wykorzystania ziarna pszenżyta”. Wyd. AR, Lublin 1989:
Google Scholar
— 55.
Google Scholar
Authors
Alicja Ceglińskaalicja_ceglinska@sggw.edu.pl
Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland
Authors
Henryk CichyHodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o., Oddział Małyszyn Poland
Authors
Tadeusz HaberZakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland
Authors
Monika SadeckaZakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland
Statistics
Abstract views: 61PDF downloads: 29
License
Copyright (c) 2003 Alicja Ceglińska, Henryk Cichy, Tadeusz Haber, Monika Sadecka

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.
Most read articles by the same author(s)
- Henryk Cichy, Zygmunt Kaczmarek, Elżbieta Adamska, Estimation of usefulness of spring triticale for autumn sowing , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 253 (2009): Regular issue
- Henryk Cichy, Alicja Cicha, Michał Starzycki, Wojciech Rybiński, The effect of plant density on yielding of winter oilseed rape , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 242 (2006): Special issue
- Henryk Cichy, Zygmunt Kaczmarek, Elżbieta Adamska, The influence of sowing time and density on grain yield of spring triticale varieties , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 250 (2008): Regular issue
- Alicja Ceglińska, Grażyna Cacak-Pietrzak, Tadeusz Haber, Zygmunt Nita, Edyta Karnasiewicz, The correlation between quality characteristics of winter wheat strains , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 230 (2003): Regular issue
- Helena Grzesik, Stanisław Węgrzyn, Henryk Cichy, Grzegorz Milewski, Combining ability and heterosis effect of yield components of some spring triticale varieties and strains , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 236 (2005): Regular issue
- Alicja Ceglińska, Tadeusz Haber, Agnieszka Stelebniak, An attempt to utilize oat bran in baking cake products , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 229 (2003): Special issue
- Alicja Ceglińska, Tadeusz Haber, The technological value of selected varieties of winter triticale , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 218/219 (2001): Regular Issue
- Janusz Szeląg, Bożena Szeląg, Henryk Cichy, The problem of frost resistance of winter triticale , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 221 (2002): Regular Issue
- Alicja Ceglińska, Grażyna Cacak-Pietrzak, Tadeusz Haber, Zygmunt Nita, The milling and baking properties of some varieties of winter wheat , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 218/219 (2001): Regular Issue








