Evaluation of bread-making quality of some spring triticales

Alicja Ceglińska

alicja_ceglinska@sggw.edu.pl
Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)

Henryk Cichy


Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o., Oddział Małyszyn (Poland)

Tadeusz Haber


Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)

Monika Sadecka


Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)

Abstract

The aim of the study was examination of bread-making quality of varieties and strains of spring triticale from the Plant Breeding Strzelce Ltd., Division Małyszyn. Grain of 5 varieties and 22 strains of spring triticale were assessed, together with spring wheat and spring rye standards. The following grain parameters were evaluated: total protein content, falling number and value of the SDS test. The grain was milled in the experimental Quadrumat Senior mill. Total protein content, falling number and brightness were assessed for flours. The rheological properties of dough were evaluated with the use of a farinograph. The wheat single phase method and rye three phases method were used for bread baking. Grain of the examined triticales showed significant differences in total protein content and alpha-amylase activity. The following varieties and strains were worth of attention: Kargo, MAH 19138-11, MAH 19138-13, MAH 23032-9, MAH 25371-4, MAH 25373-1, MAH 25386-11. Majority of triticales had good milling properties, yields of flour exceeded 70% and its brightness was high. Some strains of triticale (e.g. MAH 23032-9) were equal to wheat in respect of the rheological properties of dough. The rye method of baking produced bread of better appearance. It was not necessarily accompanied by high bread volume, but structure of crumb was always better. The obtained results have shown that spring triticale can be a precious raw material for baking and the quality of bread depends on a proper selection of baking method.


Keywords:

baking value, bread-making quality, milling properties, spring triticale, strains, varieties

Axford D. W. E., Mc Dermontt E. E., Redman D. G. 1978. Small-scale tests of breadmaking quality. Reprinted from Milling Feed and Fertiliser.
Google Scholar

Biskupski A., Subda H., Bogdanowicz M. 1979. Skład chemiczny i właściwości technologiczne ziarna pszenżyta (Triticale). Hod. Rośl. Aklim. 23, 6: 381 — 392.
Google Scholar

Biskupski A., Tarkowski Cz., Subda H., Bogdanowicz M. 1984. Skład chemiczny i właściwości technologiczne ziarna rodów pszenżyta oraz współzależności pomiędzy niektórymi cechami jakościowymi. Hod. Rośl. Aklim. 28, 2: 119 — 147.
Google Scholar

Boros D., Rek-Ciepły B. 1997. Zmienność wartości żywieniowej pszenżyta dla zwierząt monogastrycznych. Zesz. Nauk. AR Szczecin 175, Rolnictwo 65: 21 — 25.
Google Scholar

Bushuk W. 1980. Triticale: Chemistry and Technology. Hod. Rośl. Aklim. 24, 5: 603 — 613.
Google Scholar

Ceglińska A., Cacak-Pietrzak G., Haber T., Steiman K. 1999. Wartość technologiczna nowych rodów pszenżyta ozimego. Przegl. Zboż. Młyn. 43, 7: 26 — 29.
Google Scholar

Ceglińska A., Cacak-Pietrzak G., Haber T., Jóźwiak J. 2000. Jakość pieczywa z mąki pszenżytniej. Przegl. Piek. i Cuk. 48, 11: 5 — 7.
Google Scholar

Cygankiewicz A. 1998. Ocena wartości technologicznej ziarna rodów i odmian wzorcowych pszenżyta ozimego i jarego z doświadczeń hodowlanych. Biul. IHAR 205/206: 245 — 252.
Google Scholar

Cygankiewicz A., Gambuś H., Nowotna A., Sabat R. 1999. Właściwości technologiczne polskich odmian pszenżyta ozimego, a jakość chleba. Żywność 3, 20: 55 — 63.
Google Scholar

Domska D., Bobrzecka D., Wojtkowiak K., Warechowska M., Sokołowski Z. 2000. Wpływ nawożenia na plonowanie niektórych odmian pszenżyta jarego. Folia Universitatis Agriculturae Stetinensis. 206 Agricultura (82): 51 — 56.
Google Scholar

Gambuś H. 1995. Zastosowanie ziarna pszenżyta w piekarstwie. Żywność, Technologia Jakość. 4 (5): 45 — 55.
Google Scholar

Gambuś H., Nowotna A. 1987. Wartość odżywcza ziarna pszenżyta. Post. Nauk Rol. 3: 69 — 77.
Google Scholar

Haber T. 1994. Przydatność pszenżyta na cele konsumpcyjne. Seminarium Naukowe. Agrotechnika i spożytkowanie pszenżyta. Wyd. IUNG, Puławy: 153 — 167.
Google Scholar

Haber T., Kaczorowska W. 1980. Wykorzystanie pszenżyta do produkcji chleba. Przegl. Piek. i Cuk. 28, 10: 19 — 21.
Google Scholar

Haber T., Lewczuk J. 1990. Wartość technologiczna polskich odmian pszenżyta. Cz. IV. Wartość wypiekowa pszenżyta. Przem. Spoż. 4/5: 108 — 110.
Google Scholar

Haber T., Lewczuk J., Pachelska A. 1993. Charakterystyka technologiczna nowych krajowych odmian pszenżyta. Przegl. Zboż. Młyn. 37, 8: 13 — 17.
Google Scholar

Horubałowa A., Haber T. 1994. Analiza techniczna w piekarstwie. WSi P, Warszawa. 1994: 45.
Google Scholar

Jakubczyk T., Haber T. 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wyd. SGGW-AR, Warszawa.
Google Scholar

Maćkowiak W. 1987. Perspektywy i warunki uprawy pszenżyta jarego w Polsce. Nowe Rolnictwo 36, 4:
Google Scholar

— 12.
Google Scholar

Piesiewicz H. 1997. Biel mąki. Przegl. Zboż.-Młyn. 41, 11: 19 — 20. DOI: https://doi.org/10.7748/ns.11.41.20.s35
Google Scholar

Subda H., Karolini-Skaradzińska Z., Gil Z., Czubaszek A. 1995. Zależność wartości wypiekowej mąki pszenżytniej od składu chemicznego. Rocz. Nauk Roln. Seria A. 111, 1–2: 45 — 55.
Google Scholar

Wróbel E., Budzyński W., Szempliński W. 2000. Porównanie plonowania jarych zbóż pastewnych na glebach lekkich. Folia Universitatis Agriculturae Stetinensis. 206 Agricultura (82): 331 — 334.
Google Scholar

Zych J. 1989. Wartość gospodarcza odmian pszenżyta w badaniach polskiej oceny odmian. Materiały konferencyjne „Technologia uprawy i wykorzystania ziarna pszenżyta”. Wyd. AR, Lublin 1989:
Google Scholar

— 55.
Google Scholar


Published
2003-12-31

Cited by

Ceglińska, A. (2003) “Evaluation of bread-making quality of some spring triticales ”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (230), pp. 177–185. doi: 10.37317/biul-2003-0020.

Authors

Alicja Ceglińska 
alicja_ceglinska@sggw.edu.pl
Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland

Authors

Henryk Cichy 

Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o., Oddział Małyszyn Poland

Authors

Tadeusz Haber 

Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland

Authors

Monika Sadecka 

Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland

Statistics

Abstract views: 61
PDF downloads: 29


License

Copyright (c) 2003 Alicja Ceglińska, Henryk Cichy, Tadeusz Haber, Monika Sadecka

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)