Plon ziarna i składników pokarmowych owsa nieoplewionego i oplewionego uprawianego przy dwóch poziomach nawożenia azotem
Marian Piech
dziekanat.wksir@zut.edu.plKatedra Biometrii i Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)
Robert Maciorowski
Katedra Biometrii i Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)
Krum Petkov
Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)
Abstrakt
Materiał badawczy stanowiło ziarno owsa uzyskane z doświadczenia przeprowadzonego w latach 1998–1999 w Lipniku k. Stargardu Szczecińskiego i w Strzelcach k. Kutna. Badanymi obiektami były: odmiany nieoplewione Akt i STH 296 owsa i oplewiona Bajka; dwie dawki N (kg/ha), które wynosiły w Lipniku 50 i 100; w Strzelcach w 1998 roku 70 i 100 a w 1999 roku 60 i 100. Plon białka, tłuszczu, aminokwasów egzogennych (lizyna, metionina, cystyna, treonina) oraz energii metabolicznej dla świń określono w oparciu o plon ziarna, jego skład chemiczny oraz ocenę strawności metodą bilansową, która posłużyła do wyliczenia energii metabolicznej dla świń. Odmiany nieoplewione Akt i STH 296, w porównaniu z odmianą oplewioną Bajka, zawierały więcej: białka, średnio o 26 do 34 g/kg ziarna, tłuszczu surowego o 40 do 42 g/kg, aminokwasów, szczególnie treoniny, natomiast mniej włókna surowego, odpowiednio od 70 do 73 g/kg. Przewyższały one pod względem energii metabolicznej odmianę oplewioną Bajka średnio o 3,2 MJ/kg, czyli o prawie o 30%. Plon tłuszczu odmian nieoplewionych owsa (Akt i STH 296) był wyższy o 106 kg/ha, czyli o 40% w porównaniu z odmianą oplewioną Bajka. Plon białka, plon aminokwasów egzogennych (lizyna, metionina, cystyna, treonina) oraz plon energii metabolicznej był z kolei niższy odpowiednio o 7, 8 i 9%. Wynikało to z niższego plonu ziarna odmian nieoplewionych, nawet po uwzględnieniu zawartości łuski w ziarnie odmiany oplewionej. Zwiększone nawożenie azotem powodowało u wszystkich odmian wzrost zawartości białka ogółem przeciętnie o 10 g/kg i sumy aminokwasów egzogennych o 1,6 g/kg, przy niezmienionym składzie aminokwasowym białka, natomiast zawartość tłuszczu i włókna surowego w ziarnie nie ulegała zmianie, podobnie jak energia metaboliczna dla świń. Pod wpływem dodatkowej dawki azotu zwiększył się plon składników pokarmowych: białka o 19%, tłuszczu o 8%, sumy badanych aminokwasów egzogennych o 19% oraz plon energii metabolicznej o 9%.
Instytucje finansujące
Słowa kluczowe:
owies nieoplewiony, nawożenie azotem, plon ziarna, zawartość białka, skład aminokwasowy, zawartość tłuszczu, energia metaboliczna dla świńBibliografia
Anonim. 1999. Oats in a new era. Semundo Limited, Cambridge.
Google Scholar
Budzyński W. 1999. Reakcja owsa na czynniki agrotechniczne-przegląd wyników badań krajowych. Żywność 1 (18) Supl.: 11 — 25.
Google Scholar
Budzyński W., Wróbel E., Dubis B. 1999. Reakcja owsa nagiego na czynniki agrotechniczne. Żywność 1 (18) Supl.: 97 — 103.
Google Scholar
Covan A. A., Valentine J., Middleton B. T. 2001. Oats as animal feed. Third European Conference on Functional Properties in oats. May 17–18, Uppsala, Sweden: 66.
Google Scholar
Cyfert R. 2002. Owies. W: Lista opisowa odmian, rośliny rolnicze, zbożowe, okopowe, strączkowe, oleiste. COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar
Forsberg R. A., Reeves D. L. 1995. Agronomy of oats. In: The oat crop. Production and utilization. Ed. Welch R. W., Chapman & Hall, London: 223 — 251.
DOI: https://doi.org/10.1007/978-94-011-0015-1_8
Google Scholar
Green C. 2001. Maximizing energy and protein in dwarf naked oats. Third European Conference on Functional Properties in oats. May 17–18, Uppsala, Sweden: 43 — 44.
Google Scholar
Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pawłowska J. 1997. Reakcja nowych odmian owsa na nawożenie azotem. Pam. Puł. 109: 7 — 18.
Google Scholar
Maunsell C. 2000. Oats for feed a UK perspective. Sixth International Oat Conference, 13–16 November, Lincoln University, Canterbury, New Zealand: 41 — 48.
Google Scholar
Mason R. 2001. Naked oats — an established crop. Third European Conference on Functional Properties in oats. Uppsala, Sweden, May 17 — 18: 63.
Google Scholar
Normy żywienia świń, Wartość Pokarmowa Pasz, 1993. PAN IFiŻZ. Omnitech Press, Warszawa.
Google Scholar
Peltonen-Sainio P. 1997. Groat yield and plant stand structure of naked and hulled oat under different nitrogen fertilizer and seeding rates. Agron. J. 89: 140 — 147.
DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1997.00021962008900010021x
Google Scholar
Petkov K., Piech M., Łukaszewski Z., Jaskowska I. 1999. Ocena wydajności wzrostowej białka (PER) owsa nieoplewionego i oplewionego. Konferencja naukowa: „Potrzeby pokarmowe wysokowydajnych zwierząt fermowych”, Krynica 8–10 września 1999: 407 — 410.
Google Scholar
Petkov K., Piech M., Lubowicki R., Łukaszewski Z., Jaskowska J., Biel W. 2001. Ocena wartości pokarmowej ziarna owsa nieoplewionego i oplewionego w żywieniu trzody chlewnej. Rocz. Nauk Zoot. 2 (28): 165 — 173.
Google Scholar
Piech M., Maciorowski R., Nita Z. 2001. Reakcja owsa nieoplewionego i oplewionego na nawożenie azotem. Biul. IHAR 217: 201 — 208.
Google Scholar
Reinbrecht A. C. 2000. Nackthafer aus Salzműnde. Anbauhinweise Groetzner Pflanzenzücht, Hamburg: 4.
Google Scholar
Rudnicki F., Wasilewski P. 2000. Efekty uprawy mieszanek zbożowych z udziałem owsa nieoplewionego W: Przyrodnicze i produkcyjne aspekty uprawy roślin w mieszankach, Poznań 2–3 grudnia: 102 — 103.
Google Scholar
South J., Townsley C. 1999. Growing for quality. Second European Oat Conference, Cambridge, 28–29.10.1999, Conf. Proceedings: 68 — 76.
Google Scholar
Valentine J. 2001. Opportunities for the genetic improvement of oats. Third European Conference on Functional Properties in oats. Uppsala, Sweden, May 17–18: 14 — 16.
Google Scholar
Zych J. 1999. Owies. Zboża jare. 1999. Syntezy wyników doświadczeń odmianowych, COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar
Autorzy
Marian Piechdziekanat.wksir@zut.edu.pl
Katedra Biometrii i Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland
Autorzy
Robert MaciorowskiKatedra Biometrii i Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland
Autorzy
Krum PetkovKatedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland
Statystyki
Abstract views: 63PDF downloads: 20
Licencja
Prawa autorskie (c) 2003 Marian Piech, Robert Maciorowski, Krum Petkov

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Robert Maciorowski, Krystyna Werwińska, Zygmunt Nita, Sławomir Stankowski, Reakcja owsa nagoziarnistego i oplewionego na działanie regulatorów wzrostu w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Wioletta Biel, Krum Petkov, Robert Maciorowski, Zygmunt Nita, Izabela Jaskowska, Ocena jakości ziarna różnych form owsa na podstawie składu chemicznego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Robert Maciorowski, Zygmunt Nita, Krystyna Werwińska, Sławomir Stankowski, Plonowanie nowych krótkosłomych form owsa nagoziarnistego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Sławomir Kowalczyk, Robert Maciorowski, Grzyby zasiedlające ziarno krótkosłomego owsa nieoplewionego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Marian Piech, Robert Maciorowski, Krum Petkov, Plon ziarna i składników pokarmowych nieoplewionych i oplewionych odmian owsa oraz jęczmienia jarego w siewie czystym i w mieszance , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 229 (2003): Wydanie specjalne








