The influence of different spring wheat in crop rotation on yield and quality of grain

Andrzej Woźniak

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin. Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstract

The experiment with rotation systems for spring wheat was conducted at the Agricultural Experimental Station in Uhrusk in the years 2000–2002. It was set performed in four replications in plots 10 x 3.75 m and arranged using the randomized blocks design. The grey-brown rendzina soil consisting of light loam and weak sandy was classified as a very good rye-type soil utility complex. The experiment concerned four crop rotations, with varying proportions of spring wheat (25, 50, 75, 100%), and two plant care systems: basic (harrowing) and intensive (harrowing, herbicides, fungicides). The grain yield of spring wheat, var. Eta, was affected by both weather conditions in the years of studies and the rotation and plant care systems. Spring wheat cultivation in monoculture decreased the grain yield by 36% as compared with the crop rotations at 25–50% of wheat. The application of pesticides increased the grain yield by 6.0% when compared to the basic treatment. Spring wheat cultivation in monoculture decreased the content of total protein in grain, wet gluten, sedimentation value, test weight and grain uniformity in comparison to crop rotation A (25% of wheat) and B (50% of wheat).


Keywords:

care systems, crop rotation, elements of yield structure, grain yield, monoculture, spring wheat, quality of grain

Achremowicz B., Borkowska H., Styk B., Grundas S. 1995. Wpływ nawożenia azotowego na jakość glutenu pszenicy. Biul. IHAR, 193: 29 — 34.
Google Scholar

Brzozowska I., Brzozowski J., Jastrzębska M. 1997. Wpływ zabiegów ochronno-nawozowych na plonowanie, zawartość i jakość białka ziarna pszenicy ozimej. Fragm.. Agron., 2: 32 — 39.
Google Scholar

Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T., Torba J. 2002. Wartość wypiekowa krajowych odmian pszenicy jarej. Mat. XXXIII Sesji Nauk. Kom. Techn. i Chem. Żywności PAN nt. „Nauka o żywności osiągnięcia i perspektywy”. Lublin: 55.
Google Scholar

Dziki D., Laskowski J. 2002. Wpływ nawożenia azotowego pszenicy na właściwości reologiczne ciasta. Mat. XXXIII Sesji Nauk. Kom. Techn. i Chem. Żywności PAN „Nauka o żywności osiągnięcia i perspektywy”. Lublin: 68.
Google Scholar

Gawrońska-Kulesza A., Roszak W. 1987. Plonowanie, zdrowotność i zachwaszczenie roślin uprawianych w zmianowaniu tradycyjnym i uproszczonym. Rocz. Nauk Rol., ser. A., t. 106, z. 3: 45 — 64.
Google Scholar

Grabarczyk S. 1983. Ulepszenie i zagospodarowanie siedliska rolniczego. W: Podstawy agrotechniki. W. Niewiadomski (red.), Warszawa, PWRiL.
Google Scholar

HollinsT. W., Scott P. R., Gregory R. S. 1986. The relative resistance of wheat, rye and triticale to take-all caused by Gaeumannomyces graminis. Plant Pathology, 35: 93 — 100. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-3059.1986.tb01986.x
Google Scholar

Pawłowski F., Wesołowski M. 1986: Studia nad plonowaniem i zachwaszczeniem roślin w monokulturze. Cz. V. Pszenica ozima. Annales UMCS, sect. E, vol. 41: 9 — 21.
Google Scholar

Pawłowski F., Deryło zróżnicowanego. 1991. Wpływ zróżnicowanego pielęgnowania na plonowanie i zachwaszczenie pszenicy jarej. Rocz. Nauk Roln. ser. A, 108, 3: 9 — 19.
Google Scholar

Rachoń L. 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum desf.). Rozpr. Nauk. 248, wyd. AR w Lublinie.
Google Scholar

Rozbicki J. 1999. Jakość ziarna zbóż na potrzeby przemysłu przetwórczego. Mat. Konf. nt. „ Środowiskowe i agrotechniczne uwarunkowania jakości płodów rolnych“. Wyd. Fund. „Rozwój SGGW” Warszawa: 13 — 27.
Google Scholar

Rudnicki F. 1998. Czynniki ograniczające plonowanie pszenicy w Polsce. Mat. Konf. „Biologia plonowania, agrotechnika i wykorzystanie ziarna pszenicy”. IUNG Puławy: 51 — 64.
Google Scholar

Rudnicki F., Jaskulski D., Dębowski G. 1999. Reakcja odmian pszenicy jarej na termin siewu i nawożenie azotem w warunkach posusznych. Rocz. Nauk Roln. ser. A, 114, 3–4: 97 — 107.
Google Scholar

Ścigalska B. 1997. Plonowanie pszenżyta jarego w pięcioletniej monokulturze i w płodozmianie. Zesz. Nauk. AR Szczecin, Rol, 175, 65: 457 — 461.
Google Scholar

Wesołowski M., Woźniak A. 1998. Produkcyjność roślin w dwóch członach zmianowań na glebie wytworzonej z piasku. Annales UMCS, sect. E, vol. 53: 13 — 18.
Google Scholar

Woźniak A. 2000. Plonowanie pszenicy jarej i pszenżyta jarego w płodozmianie i monokulturze. Biul. IHAR 215: 81 — 90.
Google Scholar

Woźniak A. 2001 a. Zawartość i plon białka ogółem w ziarnie pszenżyta jarego, pszenicy jarej i jęczmienia jarego w płodozmianach i monokulturze. Biul. IHAR, 217: 87 — 93.
Google Scholar

Woźniak A. 2001 b. Studia nad plonowaniem, zachwaszczeniem i zdrowotnością pszenżyta jarego, pszenicy jarej oraz jęczmienia jarego w płodozmianach i krótkotrwałej monokulturze na glebie rędzinowej środkowowschodniej Lubelszczyzny. Rozprawy naukowe AR w Lublinie, z. 247: 1 — 127.
Google Scholar

Woźniak A. 2002. Produkcyjność pszenżyta jarego uprawianego w płodozmianie i monokulturze. Biul. IHAR 221: 27 — 34.
Google Scholar


Published
2003-09-30

Cited by

Woźniak, A. (2003) “The influence of different spring wheat in crop rotation on yield and quality of grain”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (228), pp. 41–50. doi: 10.37317/biul-2003-0087.

Authors

Andrzej Woźniak 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin. Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statistics

Abstract views: 73
PDF downloads: 25


License

Copyright (c) 2003 Andrzej Woźniak

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.