Zdrowotność ziarna zbóż pochodzącego z ekologicznej produkcji nasiennej

Barbara Wiewióra

b.wiewiora@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Dariusz R. Mańkowski


Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Zofia Bulińska-Radomska


Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Abstrakt

Badano zdrowotność ziarniaków czterech odmian jęczmienia jarego (Rataj, Atol, Rodos i Stratus), czterech odmian pszenicy jarej (Torka, Koksa, Korynta i Nawra) oraz czterech odmian owsa (Polar, Chwat, Sławko i Szakal) pochodzących z gospodarstw ekologicznych, ze zbioru w latach 2004–2006. Stwierdzono, że badane ziarno zbóż jest licznie zasiedlone przez grzyby. Spośród wyizolowanych z ziarniaków badanych zbóż gatunków, największy udział w ogólnej populacji grzybów miały saprotrofy, zwłaszcza Alternaria alternata, Cladosporium herbarum, Nigrospora oryzae i Papularia arundinis. Najczęściej izolowanymi patogenami były grzyby z rodzaju Fusarium (średnio od 1,5 do 43,7% wszystkich grzybów w zależności od gatunku, odmiany i roku zbioru) oraz z ziarna jęczmienia Bipolaris sorokiniana (średnio od 0,3 do 48,4%). Porażenie ziarniaków owsa przez grzyby z rodzaju Fusarium w zależności od roku zbioru kształtowało się średnio od 14,4 do 51,6%, pszenicy od 14,2 do 25,0%, a jęczmienia od 9,0 do 35,0%. Ziarniaki jęczmienia były ponadto silnie porażone przez B. sorokiniana (średnio od 13,5 do 45,6% w zależności od roku zbioru).

Instytucje finansujące

Badania prowadzone w ramach projektu badawczego MRiRW Nr HORre-401-175

Słowa kluczowe:

grzyby, jęczmień, owies, produkcja nasienna, pszenica, rolnictwo ekologiczne, zdrowotność

Agarwal V. K., Sinclair J. B. 1997. Principles of seed pathology. Second edition CRC Press Inc., Lewis.
Google Scholar

Barnett H. L. 1960. Illustrated genera of imperfect fungi. Burgess Pub. Company. Minneapolis: 1 — 225.
Google Scholar

Baturo A. 2002. Head healthiness and fungus composition of spring barley harvested grain cultivated under organic, integrated and conventional farming systems. Phytopathol. Pol. 26: 73 — 83.
Google Scholar

Baturo-Czajkowska A. 2000. Composition on spring barley seeds in ecological and conventional farm. International Seed Health Conference PTFiT, Seed Health as Quality Criterion; Radzików 9–11 October 2000: 33.
Google Scholar

Baturo A., Łukanowski A., Kuś J. 2004. Comparison of health status of winter wheat and spring barley grain cultivated in organic, integrated and conventional systems and monoculture. First World Conference on Organic Seed: “Challenges and Opportunities for Organic Agriculture and the Seed Industry”. July 5–7, 2004; FAO Headquarters, Rome: 128 — 132.
Google Scholar

Błaszkowski J., Piech M. 2002. Comparison of seed-borne fungal communities of naked and husked oats and barley. Phytopathol. Pol. 24: 73 — 76.
Google Scholar

Chidambaram S. B., Matur S. B., Neergaard P. 1972. Handbook on seed health testing. The Internat. Seed Testing Association As-NLH. Norway: 1 — 207.
Google Scholar

Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 137, poz. 1299 z 2004 r. Nr 96, poz. 959. Ustawa o Nasiennictwie.
Google Scholar

Ellis M. B. 1971. Dematiaceous Hyphomycetes. Commonwealth Mycological Institute. Kew, Surrey, England.
Google Scholar

Knudsen I. B. M., Hockenhull J., Jensen D. F. 1995. Biocontrol of seedling disease of barley and wheat caused by Fusarium culmorum and Bipolaris sorokiniana: Effects of selected fungal antagonists on growth and yield components. Plant Pathol. 44: 467 — 477.
Google Scholar

Kuś J., Stalenga J. 2006. Perspektywy rozwoju różnych systemów produkcji rolniczej w Polsce. Biul. IHAR 242: 15 — 25.
Google Scholar

Kwaśna H., Chełkowski J., Zajkowski P. 1991. Flora Polska T. XXII. Grzyby niedoskonałe. Strzępczakowe. Gruzełkowate. Sierpik (Fusarium) PAN Warszawa-Kraków: 1 — 158.
Google Scholar

Lisowicz F. 1999. The occurrence of cereal crop diseases depending on the system of farming. Journal of Plant Protection Research vol. 39 No. 2: 116 — 131.
Google Scholar

Łacicowa B. 1964. Badania mikroflory materiału siewnego pszenicy na obszarze woj. Lubelskiego, uwzględniające szczególnie grzyby patogeniczne. Annales UMCS Sec. E 19 (18): 381 — 406.
Google Scholar

Łacicowa B. 1973. Wzajemne oddziaływanie niektórych grzybów zasiedlających materiał siewny zbóż. Acta Mycologica IX (1): 7 — 10.
Google Scholar

Łacicowa B. 1982. Zaprawianie fungicydami systemicznymi ziarna jęczmienia jarego porażonego przez Helminthosporium sorokinianum Sacc. Ochrona Roślin 6: 6 — 9.
Google Scholar

Łacicowa B. 1990. Mikoflora ziarna jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) wzrastającego w warunkach zagrożenia chorobowego przez Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. et Jain. (=Helminthosporium sativum P.K. et B.). Rocz. Nauk Rol. s. E, T. 20, Z. 1/2: 17 — 23.
Google Scholar

Łacicowa B., Orlikowski L. 1973. Próba oceny zagrożenia chorobowego zbóż przez grzyby z rodzaju Fusarium w niektórych województwach Polski — na podstawie analizy ziarna. Biul. IHAR 3–4: 29 — 38.
Google Scholar

Malone J. P., Muskett A.E. 1997. Seed-borne fungi. Description of 77 fungus species. 3rd Edition. Sheppard J. W. (ed.). ISTA, Zurych: 1 — 191.
Google Scholar

Mańka M., Chełkowski J., Brayford D., Visconti A., Kwaśna H., Perkowski J. 1989. Fusarium graminearum Schwabe (Telemorph gibberella zeae Sch. Petch) — Cultural characteristics, pathogenicity towards cereals seedlings and ability to produce mycotoxins. J. Phytopathology 124: 143 — 148.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M. 1979. Wpływ wilgotności na zdolność kiełkowania i mikoflorę ziarna zbóż przechowywanego bez wymiany powietrza oraz w atmosferze dwutlenku węgla. Biul. IHAR 135: 133 — 141.
Google Scholar

Nielsen B. J. 2000. Control of seedling blight in cereals. DJF Rapport, Markburg No. 24: 185 — 195.
Google Scholar

Sadowski C., Lenc L., Łukanowski A., Baturo A. 2008. Z badań nad zdrowotnością roślin uprawianych w systemie ekologicznym Poszukiwanie nowych rozwiązań w ochronie upraw ekologicznych. Streszczenia. Poznań, 8-9 wrzesień 2008: 55 — 56.
Google Scholar

Truszkowska W., Dorenda M., Janiak M., Kutrzeba M., Milewska M.: Badania zagrożenia jęczmienia (Hordeum sativum L.) zgorzelą podstawy źdźbła w zależności od uprawy. Rocz. Nauk Rol., 1983, s. E 13 (1–2): 85 — 99.
Google Scholar

Wiewióra B. 2007. Wpływ zaprawiania na wartość siewną ziarna jęczmienia jarego. Biul. IHAR 243: 83 — 96.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2009

Cited By / Share

Wiewióra, B., Mańkowski, D. R. i Bulińska-Radomska, Z. (2009) „Zdrowotność ziarna zbóż pochodzącego z ekologicznej produkcji nasiennej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (251), s. 29–39. doi: 10.37317/biul-2009-0082.

Autorzy

Barbara Wiewióra 
b.wiewiora@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Autorzy

Dariusz R. Mańkowski 

Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Autorzy

Zofia Bulińska-Radomska 

Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 68
PDF downloads: 26


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Barbara Wiewióra, Dariusz R. Mańkowski, Zofia Bulińska-Radomska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3 4 5