Zróżnicowanie jakości plonu ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym i integrowanym w zależności od odmiany i warunków glebowo-klimatycznych. Część I. Udział wad zewnętrznych i wewnętrznych bulw

Krystyna Zarzyńska

k.zarzynska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin, Zakład Agronomii Ziemniaka (Poland)

Wojciech Goliszewski


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin, Zakład Agronomii Ziemniaka (Poland)

Abstrakt

W latach 2008–2010 przeprowadzono badania dotyczące jakości plonu bulw ziemniaków uprawianych w dwóch systemach produkcji — ekologicznym i integrowanym, w dwóch miejscowościach — Jadwisin (Polska centralna i Osiny Polska południowo-wschodnia). Badano wpływ takich czynników jak: system produkcji, miejsce uprawy (jakość gleby), odmiana i lata badań na udział wad zewnętrznych i wewnętrznych bulw. Stwierdzono, że największy wpływ na udział wad bulw miały warunki klimatyczne, panujące w okresie wegetacji i genotyp. Sam system produkcji i miejsce uprawy miały mniejsze znaczenie.


Słowa kluczowe:

jakość, odmiana, system ekologiczny, system integrowany, ziemniak

Dlouhy J. 1981. Alternative forms of farming – quality of plant product in conventional and biodynamic production. Upsala, Inst. For Vaxtding. Raport 91. SLU: 52.
Google Scholar

Dlouhy J. 1992. Product quality in alternative agriculture. In: Food quality Concepts and Methodology. Elm Farm Research Centr. Newbury, UK: 30 — 35.
Google Scholar

Gransedt A. Kjellenberg L., Roinila P. 1997. Long term field experiment in Sweden: Effects of organic and inorganic fertilizers on soil fertility and crop quality. In: Proc. of the Conf. on Agric. Production and Nutrition. Boston, MA, USA, March 1997: 79 — 90.
Google Scholar

Hiller L. K, Thornton R E. 2008. Managing physiological disorders. In: Johnson DA (ed.) Potato health management. American Phytopatological Society Press, St Paul, MN: 235 — 245.
Google Scholar

Karalus W. 2000. Qualitätsminderung durch Rizoctonia solani vermeiden. Infodienst 300: 53 — 56.
Google Scholar

Paffarth A. 2002. Drahtwurmbefall an Kartoffeln. Bioland. 2002: 23.
Google Scholar

Petr J., Dlouhy J. 1992. Ekologiceskie zemledelstvi. Brazda, Praha, Zemledelske Nakladetelstvi: 276 — 282.
Google Scholar

Ratke W. Riekmann W., Brendler F. 2002. Kartoffel, Krankheiten, Schadlinge, Unkrauter. Verlag Th. Mann, Gelesenkirchen Beur.
Google Scholar

Rembiałkowska E. 2000. Zdrowotna i sensoryczna jakość ziemniaków oraz wybranych warzyw z gospodarstw ekologicznych.Wydawn. Fundacja SGGW, Warszawa: 116.
Google Scholar

Rembiałkowska E., Zarzyńska K., Świetlikowska B., Goliszewski W., Kaźmierczak R. 2006. Ocena wybranych cech ziemniaków pochodzących z produkcji konwencjonalnej i integrowanej. W: Wybrane zagadnienia ekologiczne we współczesnym rolnictwie, Monografia, tom 3. PIMR, Poznań: 112 — 1222.
Google Scholar

Sawicka B., Kuś J. 2002. Zmienność składu chemicznego bulw ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego systemu produkcji. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. z. 489. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie — perspektywy ekologicznej produkcji ziemniaka w Polsce. Warszawa: 273 — 282.
Google Scholar

Szutkowska M, Lutomirska B. 2002. Wpływ środowiska i niektórych czynników agrotechnicznych na porażanie się bulw ziemniaka parchem zwykłym. Biul. IHAR 221: 153 — 166.
Google Scholar

Zarzyńska K., Goliszewski W. 2006. Rola odmiany w ekologicznej uprawie ziemniaka. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. Vol. 51 (2): 214 — 219.
Google Scholar

Zarzyńska K., Wroniak J. 2007. Różnice w jakości plonu bulw ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym w zależności od niektórych czynników agrotechnicznych. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. Vol. 52 (4): 108 — 114.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Zarzyńska, K. i Goliszewski, W. (2012) „Zróżnicowanie jakości plonu ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym i integrowanym w zależności od odmiany i warunków glebowo-klimatycznych. Część I. Udział wad zewnętrznych i wewnętrznych bulw”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 73–79. doi: 10.37317/biul-2012-0007.

Autorzy

Krystyna Zarzyńska 
k.zarzynska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin, Zakład Agronomii Ziemniaka Poland

Autorzy

Wojciech Goliszewski 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział Jadwisin, Zakład Agronomii Ziemniaka Poland

Statystyki

Abstract views: 36
PDF downloads: 40


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Krystyna Zarzyńska, Wojciech Goliszewski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora