Wstępne badania nad zastosowaniem cyfrowej analizy obrazu oraz analizy funkcji dyskryminacji do oceny jakości browarnej wybranych odmian jęczmienia jarego

Dariusz R. Mańkowski

d.mankowski@ihar.edu.pl
Pracownia Ekonomiki Nasiennictwa i Hodowli Roślin, Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Witold Kozirok


Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski — Olsztyn (Poland)

Monika Janaszek


Zakład Mechaniki i Techniki Cieplnej, Katedra Podstaw Inżynierii, Wydział Inżynierii Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego — Warszawa (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-0855-9098

Abstrakt

Ziarno jęczmienia jest najważniejszym surowcem do produkcji słodu piwowarskiego. Jego jakość jest w głównej mierze determinowana jednolitością odmianową partii ziarna kierowanej do słodowania. Każda odmiana jęczmienia browarnego ma swoje charakterystyczne właściwości, które bada się w mikrosłodowaniach według kryteriów Europejskiej Konwencji Browarnej (EBC). Kierując do słodowania jęczmień określonej odmiany szacuje się na podstawie badań wydajność i jakość słodu. Jakość odmiany ocenia się według wskaźnika Q, gdzie wartość Q poniżej 5 określa odmiany pastewne, a Q bliskie 9 określa odmiany o bardzo dobrych właściwościach browarnych. Dotychczas oceny jakości browarnej ziarniaków jęczmienia dokonywano metodami laboratoryjnymi. Zastosowanie komputerowej analizy obrazu mogłoby znacznie usprawnić proces oceny jakości ziarna oraz obniżyć koszty tego procesu. W pracy podjęto próbę wykorzystania komputerowej analizy obrazu ziarniaków oraz analizy funkcji dyskryminacji do zaklasyfikowania ziarna 11 odmian jęczmienia jarego do określonych grup jakości. Do analizy wybrano parametry barwy modelu RGB oraz parametry geometryczne ziarniaków. Analizę funkcji dyskryminacji przeprowadzono w pakiecie SAS 9.1. Zaprezentowano kolejne etapy tej analizy oraz składnię programów w języku 4GL, umożliwiających jej wykonanie.


Słowa kluczowe:

analiza funkcji dyskryminacji, cyfrowa analiza obrazu, jakość browarna, jęczmień jary, model RGB, SAS

Błażewicz J., Liszewski M. 2003. Ziarno jęczmienia nagiego odmiany ‘Rastik’ jako surowiec do produkcji słodów typu pilzneńskiego. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria, 2 (1): 63 — 74.
Google Scholar

Drzewiecki J., Fornal Ł., Filipowicz A., Konopka S. 2000. Comparison of computer image analysis and urea soluble proteins electrophoresis for the identification of malting barley varieties. Plant Varieties and Seeds, 13: 159 — 171.
Google Scholar

Fisher R. A. 1936. The use of multiple measurements in taxonomic problems. Annals of Eugenics, 7: 179 — 188. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1469-1809.1936.tb02137.x
Google Scholar

Hand D. J. 1981. Discrimination and classification. New York, John Wiley & Sons Inc.
Google Scholar

Hebisz T. 2003. Multimedia i grafika komputerowa. Modele barw. Łódź, Instytut Sterowania i Systemów Informatycznych.
Google Scholar

Huberty C. J. 1975. Discriminant analysis. Review of Educational Research, 45: 543 — 598. DOI: https://doi.org/10.3102/00346543045004543
Google Scholar

Jaynes D. B., Kaspar T. C., Colvin T. S., James D. E. 2003. Cluster analysis of spatiotemporal corn yield in an Iowa field. Agron. J. 95: 574 — 586. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2003.5740
Google Scholar

Jennrich R. I. 1977. Stepwise discriminant analysis. In: Statistical methods for digital computers. Enslein K., Ralston A., Wilf H. (eds.). New York, John Wiley & Sons Inc.
Google Scholar

Khattre R., Naik D. N. 2000. Multivariete data reduction and discrimination with SAS software. SAS Publishing INC., John Wiley & Sons Inc., New York, USA.
Google Scholar

Klecka W. R. 1980. Discriminant analysis. Sage University Papers Series on Quantitative Applications in the Social Sciences: 07—019, Beverly Hills, CA: Sage Publications.
Google Scholar

Kozirok W. 2005. Badania nad zastosowaniem cyfrowej analizy obrazu w ocenie jakości ziarna jęczmienia browarnego. Praca Doktorska. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Google Scholar

Krzyśko M. 1990. Analiza dyskryminacyjna. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.
Google Scholar

Lewis M. J., Young T. W. 2001. Piwowarstwo. Warszawa, PWN.
Google Scholar

Lista Odmian Roślin Rolniczych 2001. COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Majewska K. M. 2004. Badania wyróżników jakości technologicznej ziarna pszenicy w aspekcie jego cech geometrycznych. Rozprawy i monografie. Wydawnictwo UWM, Olsztyn.
Google Scholar

Majumdar S., Jayas D. S. 2000 a. Classification of cereal grains using machine vision: I. Morphology models. ASAE. vol. 43(6): 1669 — 1675. DOI: https://doi.org/10.13031/2013.3107
Google Scholar

Majumdar S., Jayas D. S. 2000 b. Classification of cereal grains using machine vision: II. Color models. ASAE. vol. 43(6): 1677 — 1680. DOI: https://doi.org/10.13031/2013.3067
Google Scholar

Majumdar S., Jayas D. S. 2000 c. Classification of cereal grains using machine vision: IV. Combined morphology, color and texture models. ASAE. vol. 43(6): 1689 — 1694. DOI: https://doi.org/10.13031/2013.3069
Google Scholar

McElroy J. S., Walter R. H., Santen van E. 2002. Patterns of variation in Poa annua populations as revealed by canonical discriminant analysis of life history trials. Crop Sci., 42: 513 — 517. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2002.5130
Google Scholar

Mielicki J. 1997. Zarys wiadomości o barwie. Łódź, Fundacja rozwoju polskiej kolorystyki.
Google Scholar

Molina-Cano J. L. 1987. The EBC barley and malt committee index for the evaluation of malting quality in barley and its use in breeding. Plant Breeding, 98: 249 — 256. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1987.tb01124.x
Google Scholar

O’Rourke N., Hatcher L., Stepanski E. J. 2005. A step-by step approach to using SAS for univariate and multivariate statistics. 2nd Edition. SAS Publishing Inc., Jon Wiley & Sons Inc., New York, USA.
Google Scholar

Osowski S. 1996. Sieci neuronowe w ujęciu algorytmicznym. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.
Google Scholar

Osowski S. 2002. Sieci neuronowe typu SVM w zastosowaniu do klasyfikacji wzorców. Przegląd Elektrotechniczny, 78(2): 29 — 36.
Google Scholar

Pastuszak W. 2000. Barwa w grafice komputerowej. Warszawa, PWN.
Google Scholar

Pillai K. C. S. 1985. Multivariate analysis of variance (MANOVA). ESS, 6: 20 — 29.
Google Scholar

Rao C. R. 1973. Linear statistical inference and its applications. New York, John Wiley & Sons Inc. DOI: https://doi.org/10.1002/9780470316436
Google Scholar

SAS Institute, Inc., 2004 a. BASE SAS 9.1.3 Procedures Guide. SAS Publishing, SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Google Scholar

SAS Institute, Inc., 2004 b. SAS 9.1 Companion for Windows. SAS Publishing, SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Google Scholar

SAS Institute, Inc., 2004 c. SAS/STAT 9.1 User’s Guide. SAS Publishing, SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Google Scholar

Shapiro S. S., Wilk M. B. 1965. An analysis of variance test of normality (complete samples). Biometrika, 52: 591 — 611. DOI: https://doi.org/10.1093/biomet/52.3-4.591
Google Scholar

Trajer J., Sałat R. 2005. Sztuczne sieci neuronowe w klasyfikacji warzyw i identyfikacji ich cech. W: Trajer J., Jaros M. (red.). Zastosowanie metod sztucznej inteligencji do oceny zmian jakości wybranych warzyw w procesach ich suszenia i przechowywania. Wydawn. SGGW, Warszawa: 37 — 54.
Google Scholar

Vaylay R., Santen van E. 2002. Application of canonical discriminant analysis for the assessment of genetic variation in tall fescue. Crop Sci. 42: 534 — 539. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2002.5340
Google Scholar

Weber R., Zalewski D. 2004. Plonowanie odmian pszenicy ozimej w zróżnicowanych środowiskach. Biuletyn IHAR, 233: 17 — 28.
Google Scholar

Zieliński K. W., Strzelecki M. 2002. Komputerowa analiza obrazu biomedycznego: wstęp do morfometrii i patologii ilościowej. Warszawa, PWN.
Google Scholar

Strony internetowe:
Google Scholar

Projekt Eurequa; weryfikacja: 2005 — http://www.eurequa.pl/
Google Scholar

Teoria postrzegania barw; weryfikacja: 2005 — http://semmix.pl/color/models/mo112.htm.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/30/2005

Cited By / Share

Mańkowski, D. R., Kozirok, W. i Janaszek, M. (2005) „Wstępne badania nad zastosowaniem cyfrowej analizy obrazu oraz analizy funkcji dyskryminacji do oceny jakości browarnej wybranych odmian jęczmienia jarego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (237/238), s. 51–66. doi: 10.37317/biul-2005-0006.

Autorzy

Dariusz R. Mańkowski 
d.mankowski@ihar.edu.pl
Pracownia Ekonomiki Nasiennictwa i Hodowli Roślin, Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Autorzy

Witold Kozirok 

Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski — Olsztyn Poland

Autorzy

Monika Janaszek 

Zakład Mechaniki i Techniki Cieplnej, Katedra Podstaw Inżynierii, Wydział Inżynierii Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego — Warszawa Poland
https://orcid.org/0000-0003-0855-9098

Statystyki

Abstract views: 21
PDF downloads: 5


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Dariusz R. Mańkowski, Witold Kozirok, Monika Janaszek

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>