Wartość hodowlana wybranych form żyta jarego w kolekcji

Renata Galek

kghrin@upwr.edu.pl
Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza, Wrocław (Poland)

Jan Kaczmarek


Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza, Wrocław (Poland)

Abstrakt

Przeprowadzone badania miały na celu oszacowanie przydatności 20 genotypów pochodzących z różnych stref klimatycznych dla wznowionej hodowli żyta jarego. Określono również współzależności pomiędzy cechami bonitacyjnymi, technologicznymi i ilościowymi. Synteza wyników obejmuje lata 1995–1997. Wśród zgromadzonych obiektów w kolekcji znajdują się interesujące materiały, o szerokim spektrum zmienności analizowanych cech, do badań genetycznych i dalszej hodowli. Spośród 20 badanych populacji kilka wykazywało całkowitą odporność na mączniaka prawdziwego. Na wyróżnienie zasługuje ród SMH–01, którego cechowała wysoka zawartość białka ogólnego (15,4%) i lizyny w ziarnie (5,02 mg/g ziarna), skrócone źdźbło do 131 cm, wysoka wartość masy 1000 ziaren (zaliczanego do ziarna grubego, co jest rzadko spotykane u form jarych). Do poważnych wad badanych rodów i odmian żyta należała długość słomy powyżej 150 cm i duża podatność na wyleganie. Najwięcej korzystnych cech łączyła w sobie odmiana Petka, która charakteryzowała się dobrymi wschodami, odpornością na mączniaka i dobrym plonowaniem.


Słowa kluczowe:

cechy bonitacyjne, cechy technologiczne, cechy ilościowe, kolekcja żyta jarego

Fortin M. C., Hamil A. S. 1994. Rye residue geometry for faster corn development. Agron. J. 86, 2: 238 — 243. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1994.00021962008600020005x
Google Scholar

Galek R., Grochowski L. 1998. Zróżnicowanie cech plonu i jakości w kolekcji żyta jarego. Biul. IHAR 205/206: 45 — 50.
Google Scholar

Grochowski L., Kaczmarek J., Kadłubiec W., Bujak H. 1994. Analiza zmienności i zdolności kombinacyjnej linii wsobnych żyta o żółtym ziarnie. Cz. II. Ocena hodowlana linii krzyżowanych z populacją CHDM 16. Biul. IHAR 190: 9 — 15.
Google Scholar

Grochowski L. 1995. Wstępna ocena kolekcyjnych form żyta jarego. Biul. IHAR, 195/196: 317 — 321.
Google Scholar

Grochowski L., Galek R., Śmiałowski T. 1996. Zmienność i współzależność wybranych cech ilościowych kolekcyjnych form żyta jarego. Biul. IHAR, 200: 85 — 91.
Google Scholar

Grochowski L., Kaczmarek J., Kadłubiec W., Bujak H. 1996. Genetic analysis of variability and combining ability of rye hybrid cultivars. Plant Breed. Seed Sci. 40, 3/4: 37 — 47.
Google Scholar

Grochowski L., Galek R.1997. Genetyczno-hodowlana ocena wybranych cech ilościowych rodów żyta jarego. Hodowla Roślin. Materiały z I Krajowej Konferencji Poznań, 19–20 listopada: 187 — 190.
Google Scholar

Haufe W., Geidel H. 1984. Vorschlag eines Schätzverfahrens zur Klassifizierung von Versuchsergebnissen. In: Arbeitstagung 1984 der „Arbeitsgemeinschaft der Vereinigung Ősterreichischer Pflanzenzüchter, gehalten vom 27. bis 29. November an der Bundesanstalt für alpenländische Landwirtschaft Gumpenstein, Irdning: 257 — 290.
Google Scholar

Jagodziński J., Rakowska M. 1996. Wartość żywieniowa ziarna linii wsobnych i mieszańców żyta. Biul. IHAR. 200: 119 — 124.
Google Scholar

Kaczmarek J., Bujak H., Gandecki R. 2000. Reakcja genotypów żyta jarego na czynniki środowiska glebowego związane z rekultywacją. Biul. IHAR. 216, 1: 87 — 93.
Google Scholar

Kaczmarek J., Galek R., Bujak H., Grochowski L. 1998. Influence of powdery mildew, brown rust and steam rust on growth and yield of spring rye. Plant Breed. Seed Sci. 42, 1: 15 — 19.
Google Scholar

Küchn H., Linser H. 1977. Combined application of chlormeqet and ethephon for shortening straw length in rye (pot trials). Zeitschrift fűr Pflanzenernahrung und Bodenkunde. 140, 2: 233 — 238. DOI: https://doi.org/10.1002/jpln.19771400213
Google Scholar

Mc Leod J. G. 1979. Aspects of protein content in spring rye. Dissertation — Abstracts — International. 3911 B, 5165 B.
Google Scholar

Osiński R., Rakowska M. 1994. Variability of protein and lysine content in rye inbred lines. Hod. Rośl. Aklim. 38, 5: 21 — 42.
Google Scholar

Rakowska M. 1984. Żyto — czynniki obniżające jego wartość żywieniową, kierunki prac selekcyjnych i technologicznych zmierzające do jej poprawy. Post. Nauk Rol. 5/84: 41 — 59.
Google Scholar

Rakowska M. 1988. Grain structure and protein digestibility in rye and wheat. Proc. of the Eucarpia Symposium of Rye Breeding, 4–9 July, Leningrad, USRR.
Google Scholar

Rakowska M. 1994. Antinutrive compounds in rye grain. Hod. Rośl. Aklim. 38, 5: 21 — 42.
Google Scholar

Reimann-Philipp R. 1986. Perennial spring rye as crop alternative. J. Agron. Crop. Sci. 4: 281 — 285. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.1986.tb00077.x
Google Scholar

Shakoor A., Yaqub-Mujahid M., Sher-Muhhamad, Afzal M. 1979. Behrain, a semi-dwarf spring rye. Wheat Information Service. 50: 32 — 33; 3 ref.
Google Scholar

Ubysz-Borucka L., Mądry W., Muszyński S. 1985. Podstawy statystyczne genetyki cech ilościowych w hodowli roślin. Wydawnictwo SGGW-AR, Warszawa.
Google Scholar

Węgrzyn St., Śmiałowski T., Grochowski L. 1996. Zmienność i współzależność cech oraz ocena zjawisk genetycznych w kolekcji roboczej żyta ozimego 1977–1992. Biul. IHAR. 200: 69 — 84.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/28/2001

Cited By / Share

Galek, R. i Kaczmarek, J. (2001) „Wartość hodowlana wybranych form żyta jarego w kolekcji”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (218/219), s. 419–429. doi: 10.37317/biul-2001-0078.

Autorzy

Renata Galek 
kghrin@upwr.edu.pl
Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza, Wrocław Poland

Autorzy

Jan Kaczmarek 

Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza, Wrocław Poland

Statystyki

Abstract views: 12
PDF downloads: 6


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Renata Galek, Jan Kaczmarek

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >>