Actual state and perspectives of oats cultivation in Poland

Alicja Sułek

iung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (Poland)

Danuta Leszczyńska


Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (Poland)

Abstract

In the paper, oats cultivation in Poland compared to that in other countries of the European Union and in the world is outlined. Regional differentiation in oats cultivation in Poland in relation to both the share in cropping pattern and the yielding level has been revealed. The total area of oat crops in Poland in 2001 was 531000 hectares. Oat grain is mainly used as fodder, and only in a small part is utilized for consumption and industrial processing. The extent of oats cultivation in Poland is restricted both by the low yielding level and the high content of hull. However, it may be assumed that breeding of new hull-less cultivars can stop the tendency towards decreasing of oats cultivation and restore the interest in this cereal.


Keywords:

area cropping pattern, cultivation perspectives, grain yield, oats

Adamiak E., Adamiak J. 1999. Plonotwórcza i plonochronna rola owsa w płodozmianach zbożowych. Pam., Puł. 114: 15 — 21.
Google Scholar

Adamiak J. 1992. Proportions of cereals in crop rotations. Acta. Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricultura, 55: 173 — 182.
Google Scholar

Adamiak J., Adamiak E. 1994. Reakcja owsa na udział zbóż w płodozmianie i na monokulturze. Zesz. Nauk. ATR Bydgoszcz, Rol. 35: 53 — 60.
Google Scholar

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000 a. Ziarno owsa — niedocenione źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych. Część I. Ogólna charakterystyka owsa. Biul. IHAR 215: 209 — 222.
Google Scholar

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000 b. Ziarno owsa — niedoceniane źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych. Część II. Polisacharydy i włókno pokarmowe, składniki mineralne, witaminy. Biul. IHAR 215: 223 — 37.
Google Scholar

Gąsiorowski H. 1995. Owies — chemia i technologia. PWRL, Poznań.
Google Scholar

Klepacki B. (red.). 1998. Przestrzenne zróżnicowanie technologii produkcji roślinnej w Polsce i jego skutki. Praca zbiorowa. Fundacja „Rozwój SGGW”, Warszawa.
Google Scholar

Klepacki B. (red.). 2001. Procesy dostosowawcze produkcji roślinnej w Polsce w kontekście integracji z Unią Europejską. Praca zbiorowa. SGGW, Warszawa: 38 — 43.
Google Scholar

Krześlak S., Sadowski T., Nożyński A. 1991. Plonowanie owsa w płodozmianach o różnej koncentracji zbóż na glebie żytniej słabej. W: „ Synteza i perspektywa nauki o płodozmianach”. ATR Olsztyn, cz. III: 63 — 69.
Google Scholar

Leszczyńska D. 2002. Uprawa owsa nieoplewionego — stan obecny i przyszłość. Pam. Puł. 130/II: 463 – 469.
Google Scholar

Mazurek J. (red.). 1993. Biologia i agrotechnika owsa. IUNG Puławy.
Google Scholar

Nita Z. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce. Żywność (Nauka — Technologia — Jakość), 1 (18) supl.: 186 — 192.
Google Scholar

Nita Z., Orłowska-Job W. 1996. Hodowla owsa nagoziarnistego w ZDHAR w Strzelcach. Biul. IHAR 197: 141 — 146.
Google Scholar

Rocznik Statystyczny. 2001. GUS, Wydaw. Statystyczne, Warszawa.
Google Scholar

Rynek zbóż. Stan i perspektywy. 2002. Raporty rynkowe. IERiGŻ, Warszawa, nr
Google Scholar

Sułek A., Leszczyńska D., Zych J. 2001. Charakterystyka i technologia uprawy odmian owsa. Puławy — Radzików — Słupia Wielka.
Google Scholar


Published
2004-03-31

Cited by

Sułek, A. and Leszczyńska, D. (2004) “Actual state and perspectives of oats cultivation in Poland ”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (231), pp. 387–395. doi: 10.37317/biul-2004-0144.

Authors

Alicja Sułek 
iung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Poland

Authors

Danuta Leszczyńska 

Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Poland

Statistics

Abstract views: 90
PDF downloads: 40


License

Copyright (c) 2004 Alicja Sułek, Danuta Leszczyńska

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>