Charakterystyka oraz dziedziczenie białek gliadynowych pszenicy ozimej pochodzącej z Nepalu

Jacek Waga

j.waga@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Krakowie (Poland)

Abstrakt

W pracy przedstawiono charakterystykę kilku specyficznych frakcji białek gliadynowych obserwowanych u pszenicy ozimej pochodzącej z Nepalu. Wykonano kombinacje krzyżowań pomiędzy linią Nepal 1 (zawierającą nowe kombinacje gliadyn), a genotypem wzorcowym KBH 499 (zawierającym frakcje zidentyfikowane). Na podstawie analizy rozszczepienia genów w pokoleniu F2 opisano cztery bloki białkowe kontrolowane chromosomami: 1B, 1D, 6B i 6D. Oznaczono je symbolami: Gli B1-7, Gli D1-1.3, Gli B2-5, Gli D2-4 zgodnie z nomenklaturą zastosowaną we wcześniejszych pracach. Nowe bloki białek gliadynowych przedstawione w postaci graficznej zostały wprowadzone do katalogu opracowanego w Zakładzie Roślin Zbożowych IHAR-PIB (ZRZb IHAR-PIB).


Słowa kluczowe:

elektroforeza A-PAGE, pszenica, bloki białek gliadynowych, analiza rozszczepienia genów

Anderson O. D., Gu Y. Q., Kong X., Lazo G. R., Wu J. 2009. The wheat ω-gliadin genes: structure and EST analysis. Funct. Integr. Genomics 9: 397 — 410.
Google Scholar

Bushuk W., Zillman R. R. 1978. Wheat cultivar identification by gliadin electrophoregrams. I. Apparatus, method and nomenclature. Can J. Plant Sci. 58: 505 — 515.
Google Scholar

Hsia C. C., Anderson O. D. 2001. Isolation and characterization of wheat ω-gliadin genes. Theor. Appl. Genet. 103: 37 — 44.
Google Scholar

ICC (International Association for Cereal Science and Technology). 1995. Wheat — identification of varieties by electrophoresis. ICC Standard No.143. pp: 1 — 13.
Google Scholar

Metakovsky E. V. 1991 a. Gliadin allele identification in common wheat. II. Catalogue of gliadin alleles in common wheat. J. Genet.& Breed. 45: 325 — 344.
Google Scholar

Metakovsky E. V. 1991 b. The value of gliadin biotypes in commercial cultivars of wheat. Proc. 4th Int. Workshop on Gluten Proteins (Winnipeg, Canada, 1991) W. Bushuk and R. Tkachuk, Eds. AACC, St. Paul, Minnesota: 558 — 568.
Google Scholar

Metakovsky E. V., Gomez M., Vazquwz J. F., Carillo J. M. 2000. High genetic diversity of Spanish common wheats as judged from gliadin alleles. Plant Breed. 119: 37 — 42.
Google Scholar

Metakovsky E. V., Graybosch R. A. 2006. Gliadin alleles in wheat: Identification and applications. In: Gliadin and Glutenin — the unique balance of wheat quality. Wrigley C., Bekes F. and Bushuk W. Eds. AACC Int. St. Paul, Minnesota, USA: 85 — 114.
Google Scholar

Payne P. I., 1987, Genetics of wheat storage proteins and the effect of allelic variation on bread-making quality. Ann. Rev. Plant Physiol. 38: 141 — 152.
Google Scholar

Sobko T. A., Poperelya F. A., Rybalka A. I., Sozinov A. A. 1986. Inheritance and mapping of storage protein genes on the chromosome 1A of common wheat. Tsitol. Genet. 20: 372 — 376 (in Russian).
Google Scholar

Sozinov A. A., Poperella F. A. 1980, Genetic classification of prolamins and its use for plant breeding. Ann. Techn. Agric. 28: 229 — 245.
Google Scholar

Waga J. 2000. Syntetyczna metoda klasyfikacji białek gliadynowych. Biul. IHAR 215: 35 — 60.
Google Scholar

Waga J. 2007. Katalog bloków białek gliadynowych polskich odmian i rodów pszenicy zwyczajnej. Biul. IHAR 243: 3 — 23.
Google Scholar

Waga J., Węgrzyn S. 2000. Powiązanie wybranych frakcji białek gliadynowych ze zmiennością cech użytkowych odmian i rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR 215: 61 — 76.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2010

Cited By / Share

Waga, J. (2010) „Charakterystyka oraz dziedziczenie białek gliadynowych pszenicy ozimej pochodzącej z Nepalu”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (256), s. 15–29. doi: 10.37317/biul-2010-0029.

Autorzy

Jacek Waga 
j.waga@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Krakowie Poland

Statystyki

Abstract views: 330
PDF downloads: 33


Licencja

Prawa autorskie (c) 2010 Jacek Waga

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.