Wpływ ochrony przeciwko zarazie ziemniaka na trwałość przechowalniczą bulw czterech skrobiowych odmian ziemniaka

Barbara Sawicka

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza, Lublin (Poland)

Abstrakt

Ocenę strat przechowalniczych bulw prowadzono na próbach pobieranych z doświadczenia polowego wykonanego w latach 1998–2000 w Parczewie. Czynnikami doświadczenia były: technologie uprawy (z ochroną i bez ochrony przed zarazą ziemniaka); odmiany ziemniaka (Jantar, Karlena, Meduza, Panda i mieszanina tych odmian). Po zbiorze pobrano 10 kg próby bulw w 6 powtórzeniach, każdej kombinacji doświadczenia polowego i przechowywano je w kopcu przez 5 miesięcy w sezonach przechowalniczych 1998/1999–2000/2001. Próby bulw z każdej kombinacji doświadczenia polowego ułożono w 2 miejscach kopca: w 1/3 odległości od końca kopca i połowie kopca, a w każdym z nich w 3 warstwach: na dole, w środku i na górze kopca. Podczas likwidacji oznaczono następujące elementy strat przechowalniczych: masę kiełków, ubytki naturalne masy bulw spowodowane procesami transpiracji i oddychania oraz straty powstałe w wyniku chorób grzybowo-bakteryjnych. Technologie uprawy nie ograniczały strat masy bulw na oddychanie i parowanie, gnicie oraz kiełkowanie. Właściwości odmianowe determinowały trwałość przechowalniczą bulw. Odmiana Jantar i mieszanina odmian odznaczały się bardzo dobrą, a Karlena, Panda i Meduza — dobrą trwałością przechowalniczą.


Słowa kluczowe:

odmiany, technologia uprawy, trwałość przechowalnicza, ziemniak

Ciećko Z., Wyszkowski M. 1995. Oddziaływanie nawożenia azotem i fungicydów stosowanych w uprawie ziemniaka na ubytki bulw podczas przechowywania. Mat. Konf. Nauk. nt.: „Agrotechnika ziemniaka i wybrane zagadnienia z przechowalnictwa”. Bonin, 9–10 marca: 153 — 157.
Google Scholar

Gąsiorowska B. 2000. Straty przechowalnicze bulw ziemniaka jadalnego i możliwości ich ograniczenia. Rozpr. Nauk, 62, Wyd. Akademia Podlaska, Siedlce: 170 ss.
Google Scholar

Harris R., Kwiatkowski B., Zawadzki J. 1997. Przemieszczanie się propamokarbu w roślinach ziemniaka. Mat. Konf. Nauk. nt.: „Ochrona ziemniaka”. Bonin, 9–10 kwietnia: 18 — 20.
Google Scholar

Hesen J. C. 1981. Storage and quality of potatoes In: 8th Trien. Conf. EAPR München. Survey papers: 123 — 132.
Google Scholar

Kapsa J. 2001. Zaraza (Phytophthora infestans [Mont.] de Bary) występująca na łodygach ziemniaka. Monogr. i Rozpr. Nauk., 11, Wyd. IHAR, Radzików.
Google Scholar

Kapsa J., Osowski J. 1997. Skuteczność zwalczania zarazy ziemniaka z uwzględnieniem aspektów ochrony środowiska i czynników ekologicznych. Mat. Konf. Nauk. nt.: „Ochrona ziemniaka”. Kołobrzeg, 9 — 10 kwietnia: 54 — 59.
Google Scholar

Kuźniewicz-Czerko M., Sowa-Niedziałkowska G. 1992. Trwałość przechowalnicza odmian przydatnych do przetwórstwa. Ziemn. Polski, 3, 21 — 23.
Google Scholar

Sawicka B. 1984. Czynniki warunkujące trwałość przechowalniczą bulw 4 odmian ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 31: 71 — 82.
Google Scholar

Sawicka B. 1999. Effects of growth regulators, Mival and Poteitin, application in potato cultivation. Part III. The influence of growth regulators on storage losses of tubers. Annals of Agricult. Sci, E-28 (1/2): 67 — 80.
Google Scholar

Sawicka B., Kuś J. 2001. Trwałość przechowalnicza odmian ziemniaka w zależności od systemu produkcji. Zesz. Nauk. AR im. H. Kołłątaja w Krakowie, 76: 153 — 159.
Google Scholar

Schippers P. A. 1977. The rate of respiration of potato tubers during storage. 3. Relationships between rate of respiration weight lose and other variables. Potato Res., 20 (4): 321 — 328. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02362243
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 1994. Sposoby ograniczania strat przechowalniczych. Wyd. Inst. Ziemn., Bonin.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 1999. Wpływ wybranych czynników na zmiany ilościowe w czasie przechowywania odmian jadalnych. Mat. Konf. Nauk. nt.: „Ziemniak jadalny i dla przetwórstwa spożywczego — czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość”. Radzików, 23–25 lutego: 96 — 98.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2003. Charakterystyka trwałości przechowalniczej zrejonizowanych odmian ziemniaka. Mat. Konf. Nauk. nt.: „Znaczenie odmiany w agrotechnice i przechowalnictwie ziemniaka”. Jadwisin, 26–27 marca: 29.
Google Scholar

Sowa G., Kuźniewicz M. 1985. Przyczyny powstawania strat w czasie przechowywania ziemniaków. Biul. Inst. Ziemn. 33: 81 — 95.
Google Scholar

Thalburt W. F., Smith O. 1987. Potato processing. An AVI Published by Van Nostrand Reinhold Company, New York.
Google Scholar

Thalburt W. F., Smith O. 1989. Potato processing. The AVI Publishing Comp. INC., Westport Connection.
Google Scholar

Vereijken P. 1992. A methodical way to more sustainable farming systems. Neth. J. Agric. Sci., 40: 209 — 223. DOI: https://doi.org/10.18174/njas.v40i3.16507
Google Scholar

Wojdyła T. 1996. Wpływ zastosowanych fungicydów przeciwko Phytophthora infestans i nawożenia azotem na przechowywanie bulw wybranych odmian ziemniaków. Fragm. Agron., 4 (56): 4 — 17.
Google Scholar

Zarzycka H., Sobkowiak S. 1997. Ocena zmian zachodzących w polskiej populacji Phytophthora infestans [Mont.] de Bary. Biul. Inst. Ziemn., 48: 125 — 135.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2004

Cited By / Share

Sawicka, B. (2004) „Wpływ ochrony przeciwko zarazie ziemniaka na trwałość przechowalniczą bulw czterech skrobiowych odmian ziemniaka”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (232), s. 207–218. doi: 10.37317/biul-2004-0085.

Autorzy

Barbara Sawicka 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza, Lublin Poland

Statystyki

Abstract views: 5
PDF downloads: 5


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Barbara Sawicka

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.