Fenotypowa zmienność struktury plonu odmian ziemniaka w warunkach środkowo-wschodniej Polski

Barbara Sawicka

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Piotr Pszczółkowski


Stacja Doświadczalna Oceny Odmian, Uhnin (Poland)

Abstrakt

W doświadczeniu polowym przeprowadzonym w SDOO Uhnin w latach 1998–2000 zastosowano układ bloków zrandomizowanych w trzech powtórzeniach. Badano 16 odmian ziemniaka: Ania, Anielka, Arkadia, Fregata, Grot, Klepa, Omulew, Rybitwa, Rywal, Salto, Vistula (średnio późne), Dunajec, Hinga, Jantar, Meduza i Wawrzyn (późne). Nawożenie organiczne i mineralne pod ziemniak było na jednakowym poziomie (20 t/ha gorczycy białej na przyoranie oraz N — 90, P2O5 — 90, K2O — 135 kg/ha). Odmiany wewnątrz grup wczesności różniły się istotnie plennością. Dominującą rolę w zmienności plonu bulw i jego strukturze odgrywały czynniki siedliskowe. Czynniki genetyczne najsilniej determinowały zmienność fenotypową pod względem liczby łodyg na roślinie. Współdziałanie odmian i lat było najwyższe w zmienności plonu handlowego bulw.


Słowa kluczowe:

odmiany, struktura plonu, ziemniak, zmienność

Bartoszuk W. 1987. Zniżka plonu powodowana niedoborem wody w czasie wegetacji. Biul. Inst. Ziemn., 36: 43 — 51.
Google Scholar

Fotyma M., Grześkiewicz H. 1979. Wpływ nawożenia azotem i fosforem na plon i zawartość skrobi ziemniaków odmiany Nysa. Ziemniak: 79 — 85.
Google Scholar

Keller E., Baumgartner M. 1982. Beeinflussung von Qualitätseingenschaften durch Genotyp und Umwelt. Kartoffelbau, 33: 12 — 15.
Google Scholar

Kopcewicz J., Lewak S. 1998. Fizjologiczne podstawy produkcyjności roślin. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Leja M., 1987. Wpływ czynników stresowych na skład chemiczny bulw ziemniaka. Zesz. Nauk AR Kraków, 112, Rozpr. Habilit.
Google Scholar

Mazurczyk W. 1996. Wyznaczanie potencjału produkcji biomasy oraz kwantyfikacje wybranych czynników kształtujących plon ziemniaka. Fragm. Agronom. 4 (52): 5 — 20.
Google Scholar

Michałek W., Sawicka B., Pszczółkowski P. 2000. Prediction early potato varieties yielding. Proceedings of the 3rd International Conference on Predictive modelling in Foods. 12–15 September, Leuven, Belgium: 207 — 210.
Google Scholar

McKerron D. K., Marshall B., Jefferies R. A. 1988. The distributions of tuber sizes in droughted and irrigated crops of potato. II. Relation between size and weight of tubers and the variability of tuber — size distributions. Potato Res., 31, 2: 279 — 288. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02365536
Google Scholar

Puła J., Skrzypek E., Łabza T., Durert F. 1999. Fluorescencja chlorofilu jako jeden ze wskaźników plonowania ziemniaka. Mat. Konf. Nauk.: Ziemniak jadalny dla przetwórstwa spożywczego — czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość. Radzików, 23–25.02: 110 — 122.
Google Scholar

Roztropowicz S. 1998. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agron. 1 (21): 33 — 39.
Google Scholar

Sawicka B. 1989. Wpływ niektórych czynników siedliskowych i agrotechnicznych na kształtowanie się plonu ziemniaka. Rocz. Nauk Roln., A-108 (2): 28 — 42.
Google Scholar

Sawicka B. 1991. Studia nad zmiennością wybranych cech oraz degeneracją różnych odmian ziemniaka w rejonie bialskopodlaskim. Rozpr. Habilit., 141, Wyd. AR Lublin.
Google Scholar

Sawicka B. 2001. Soil variability cv. potato productivity. Acta Agrophysica 52: 235 — 243.
Google Scholar

Silva G. H., Andrew W. T. 1987. Hill to hill variations in tuber yields in Alberta. Am Potato J. 62, 3: 119 — 127. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02871340
Google Scholar

Simonds N. W. 1974. Dry matter content of potatoes in relation to country of origin. Potato Res., 17, 2: 178 — 186. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02360385
Google Scholar

Świeżyński K. M., Kocyk B., Wójcik R. 1975. Współdziałania klony × miejscowości i klony × lata przy ocenie materiałów hodowlanych ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 15: 7 — 25.
Google Scholar

Świeżyński K. M., Kocyk B., Kuźmińska E., Wójcik R. 1977. Evolution of tuber yield, starch content in the tuber and some other characters in potato breeding. Genetica Polonica, 18: 1 — 13.
Google Scholar

Teodorczyk A. 1982. Zmienność cech ziemniaka jadalnego. Ziemn. 1981/1982: 25 — 23.
Google Scholar

Trętowski J. 1976. Studia metodyczne nad oceną jakości ziemniaka jadalnego. Inst. Ziemn., Bonin.
Google Scholar

Trętowski J., Wójcik A. 1988. Metodyka doświadczeń rolniczych. WSR-P, Siedlce.
Google Scholar

Trętowski J., Boligłowa E., Bombik A. 1989. Zmienność plonu i zawartości skrobi u odmian ziemniaka różnych grup wczesności. Zesz. Probl. PNR, 382: 70 — 77.
Google Scholar

Ubysz-Borucka L. 1977. Fenotypowa zmienność ziemniaka. Zesz. Probl. PNR, 191: 285 — 285.
Google Scholar

Wuur D. 1977. Some observations of patterns of tuber formation and growth in the potato. Potato Res., 20 (1): 63 — 75. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02362301
Google Scholar

Yildrim M. B., Caliscan C. F. 1985. Genotype × environment interactions in potato. Am. Potato J. 62: 371 — 375. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02855608
Google Scholar

Zaag D. E van der. 1984. Valuable calculation regarding the potato crop. Int. Agric. Centre. Wageningen.
Google Scholar

Zarzyńska K., Gruczek T. 1997. Optymalne zagęszczenie liczby łodyg na jednostce powierzchni dla uzyskania pożądanej wielkości bulw w plonie. Mat. Konf. Nauk.: Technologia uprawy ziemniaka przy rozstawie rzędów 75 cm. Jadwisin, 18–19.06.: 11 — 16.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2004

Cited By / Share

Sawicka, B. i Pszczółkowski, P. (2004) „Fenotypowa zmienność struktury plonu odmian ziemniaka w warunkach środkowo-wschodniej Polski”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (232), s. 53–66. doi: 10.37317/biul-2004-0068.

Autorzy

Barbara Sawicka 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Piotr Pszczółkowski 

Stacja Doświadczalna Oceny Odmian, Uhnin Poland

Statystyki

Abstract views: 10
PDF downloads: 8


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Barbara Sawicka, Piotr Pszczółkowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.