Zawartość witaminy C w bulwach ziemniaka w zależności od sposobu pielęgnacji

Piotr Barbaś

p.barbas@ihar.edu.pl
Zakład Agronomii Ziemniaka, IHAR — PIB Oddział w Jadwisinie (Poland)

Barbara Sawicka


Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Poland)

Abstrakt

Celem badań polowych przeprowadzonych w latach 2007–2009 była ocena zawartości witaminy C w bulwach ziemniaka uprawianego w warunkach stosowania różnych metod pielęgnacji. Doświadczenie przeprowadzono w zakładzie doświadczalnym IHAR — PIB w Jadwisinie na glebie płowej, o składzie granulo¬metrycznym piasku gliniastego. Eksperyment założono metodą losowanych podbloków w układzie zależnym, split-plot, w trzech powtórzeniach. Czynnikiem I rzędu były odmiany ziemniaka: Irga i Fianna, czynnik II rzędu stanowiły sposoby pielęgnacji: 1) Obiekt kontrolny — bez chemicznej ochrony i zabiegów mechanicznych; 2) Ekstensywne zabiegi mechaniczne, (co 2 tygodnie) od posadzenia aż do zwarcia rzędów; 3) Sencor 70 WG — 1 kg·ha-1 przed wschodami ziemniaka; 4) Sencor 70 WG — 1 kg·ha-1 + Titus 25 WG – 40 g·ha-1 + Trend 90 EC — 0,1% przed wschodami ziemniaka; 5) Sencor 70 WG — 0,5 kg·ha-1 po wschodach ziemniaka; 6) Sencor 70 WG — 0,3 kg·ha-1 + Titus 25 WG — 30 g·ha-1 + Trend 90 EC — 0,1% po wschodach ziemniaka; 7) Sencor 70 WG — 0,3 kg·ha-1 + Fusilade Forte 150 EC — 2 dm·ha-1 po wschodach ziemniaka; 8) Sencor 70 WG — 0,3 kg·ha-1 + Apyros 75 WG 26,5 g·ha-1 + Atpolan 80 SC — 1 dm·ha-1 po wschodach ziemniaka. Do opryskiwania roślin herbicydami zużywano 300 dm∙ha-1 wody. Zbiór bulw przeprowadzono w fazie dojrzałości technicznej ziemniaka. Oznaczenia witaminy C przeprowadzono metodą Tillmansa. O zawartości witaminy C w bulwach ziemniaka istotnie decydował czynnik odmianowy. Wyższą zawartością witaminy C charakteryzowała się średnio późna Fianna niż średnio wczesna Irga. Wpływ sposobów pielęgnacji na zawartość witaminy C był uzależniony od warunków atmosferycznych w latach badań.


Słowa kluczowe:

ziemniak, odmiana, metody pielegnowania, witamina C

Asensi-Fabado M.A., Munné-Bosch S. 2010. Vitamins in plants: occurrence, biosynthesis and antioxidant function. Trends in Plant Science 15 (10): 582 — 592.
Google Scholar

Bac S., Koźmiński Cz., Rojek M. 1998. Agrometeorologia. PWN, Warszawa, 167 ss.
Google Scholar

Burgos G., Auqui S., Amoros W. E., Salas M., Bonierbale M. 2009. Ascorbic acid concentration of native Andean potato cultivars as affected by environment, cooking and storage. J. Food Composit. Anal. 22: 533 — 538.
Google Scholar

Czerwiecki L. 2009. Współczesne poglądy na rolę przeciwutleniaczy roślinnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Rocz. PZH, 60 (3): 201 — 206.
Google Scholar

Ezekiel R., Singh N., Sharma S., Kaur A. 2013. Beneficial phytochemicals in potato — a review. Food Research International, 50: 487 — 496.
Google Scholar

Grudzińska M. 2012. Jak poprawnie przygotować i gotować ziemniaki. Ziemniak Polski 22 (2): 40 — 43.
Google Scholar

Grudzińska M., Zgórska K. 2011. Zmiany zawartości witaminy C i związków fenolowych w czasie przechowywania bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 566: 61 — 68.
Google Scholar

Gugała M., Zarzecka K., Dołęga H., Baranowska A. 2012. Skuteczność działania herbicydów w uprawie ziemniaka. Annales UMCS, 67 (4): 45 — 51.
Google Scholar

Hamouz K., Lachman L., Dvorak P., Orsak M., Hejtmankova K., Cizek M. 2009. Effect of selected factors on the content of ascorbic acid in potatoes with different tuber flesh colour. Plant Soil Environ. 55: 281 — 287.
Google Scholar

Hasse N.U. 2008. Healthy aspects of potatoes as part of the human diet. Potato Research 51: 239 — 258.
Google Scholar

Järvan M., Edesi L. 2009. The effect of cultivation methods on the yield and biological quality of potato. Agronomy Research, 7 (Special issue I): 289 — 299.
Google Scholar

Kraska P. 2002. Wpływ sposobów uprawy, poziomów nawożenia i ochrony na wybrane cechy jakości ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 229 — 237.
Google Scholar

Leszczyński W. 2012. Żywieniowa wartość ziemniaka i przetworów ziemniaczanych. Przegląd literatury. Biul. IHAR 266: 5 — 20.
Google Scholar

Love S., Pavek J. 2008. Positioning the Potato as a Primary Food Source of Vitamin C. Am. J. Potato Res. 85 (4): 277 — 285.
Google Scholar

Lutaladio N., Castaldi L. 2009. Potato: The hidden treasure. Journal of Food Composition and Analysis 22: 491 — 493.
Google Scholar

Mazurczyk W., Lis B. 2001. Variation of chemical composition of tubers of potato table cultivars grown under deficit and excess of water. Pol. J. Food Nutr. Sci. 10/51, 2: 27 — 30.
Google Scholar

Naidu A. K. 2003. Vitamin C in human health and disease is still a mystery ? An overview. Journal List Nutr. Jv.2; 2003 PMC201008; DOI: 10.1186/1475-2891-2-7.
Google Scholar

Nordbotten A., Loken B., Rimestad H. 2000. Sampling of potatoes to determine representative values for nutrient content in a national food composition table. J. Food Comp. Anal. 13: 369 — 377.
Google Scholar

Oguntiebeju O. O., Esterhuyse A. J., Truter E. J. 2009. Red Palm oil: nutritional, physiological and therapeutic roles in improving human wellbeing and quality of life. British J. Biomedical Science 66 (4): 216 — 222.
Google Scholar

Pawlonka Z. 2009. Wpływ herbicydów na skład chemiczny jęczmienia jarego i ziemniaka. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 49 (3): 1371 — 1374.
Google Scholar

Paul M. J., Foyer C. H. 2001. Sink regulation of photosynthesis. J. Exp. Bot. 52: 1383 — 1400.
Google Scholar

Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A. 1964. Technologia produktów owocowych i warzywnych. PWRiL, Warszawa, 634 ss.
Google Scholar

Richardson R. J., Whaley C. M., Wilson H. P., Hines T. E. 2004. Weed control and potato (Solanum tuberosum) tolerance with dimethen amid isomers and other herbicides. Am. J. Potato Res. 81 (5): 299 — 304.
Google Scholar

Rytel E., Lisińska G. 2007. Zmiany zawartości witaminy C w bulwach ziemniaka podczas gotowania i przetwarzania na produkty smażone i suszone. Żywność. Nauka. Technologia Jakość 6 (55): 186 — 197.
Google Scholar

Sawicka B. 1991. Studia nad zmiennością wybranych cech oraz degeneracją różnych odmian ziemniaka w rejonie bialsko-podlaskim. Rozprawa Habil., 141, Wyd. AR — Lublin: 76 ss.
Google Scholar

Sawicka B., Michałek W., Pszczółkowski P. 2014. The relationship of potato tubers chemical composition with selected physiological indicators. Zemdirbyste-Agriculture, 102 (1): 41−50. ISSN 1392-3196 /
Google Scholar

e-ISSN 2335-8947, DOI 10.13080/z-a.2015.102.005.
Google Scholar

Szajdek A., Borowska J. 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (41): 5 — 28.
Google Scholar

Tan S., Evans R., Singh B. 2006. Herbicidal inhibitors of amino acid biosynthesis and herbicide-tolerant crops. Amino Acids 30: 195 — 204.
Google Scholar

Trętowski J., Wójcik A. R. 1991. Metodyka doświadczeń rolniczych. Wyd. WSRP — Siedlce: 500 ss.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M. 2003. The effect of herbicide applications on the content of ascorbic acid and glycoalkaloids in potato tubers. Plant Soil Environ. 49 (5): 237 — 240.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I. 2007. Zawartość kwasu askorbinowego w bulwach ziemniaka odmiany jadalnej Wiking w zależności od sposobów uprawy roli i herbicydów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (51): 112 — 119.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2015

Cited By / Share

Barbaś, P. i Sawicka, B. (2015) „Zawartość witaminy C w bulwach ziemniaka w zależności od sposobu pielęgnacji”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (278), s. 39–48. doi: 10.37317/biul-2015-0004.

Autorzy

Piotr Barbaś 
p.barbas@ihar.edu.pl
Zakład Agronomii Ziemniaka, IHAR — PIB Oddział w Jadwisinie Poland

Autorzy

Barbara Sawicka 

Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 73
PDF downloads: 47


Licencja

Prawa autorskie (c) 2015 Piotr Barbaś, Barbara Sawicka

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.