Analiza elektroforetyczna białek zapasowych kilku rodów pszenżyta ozimego odpornych na porastanie
Jacek Waga
j.waga@ihar.edu.plZakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Krakowie (Poland)
Helena Grzesik
Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Krakowie (Poland)
Abstrakt
Analizowano polimorfizm białek zapasowych wybranych rodów pszenżyta ozimego, odpornych na przedżniwne porastanie ziarna, w porównaniu z odmianą wzorcową Bogo wykazującą dużą skłonność do porastania. Zaobserwowano różnice w składzie podjednostek białek zapasowych zarówno gliadyn, jak i glutenin pomiędzy odpornymi na porastanie rodami i porastającą odmianą Bogo. Różnice te mogą być genetycznie powiązane ze zmiennością badanej cechy, co sugeruje możliwość wykorzystania ich jako biochemicznych markerów porastania.
Słowa kluczowe:
analiza elektroforetyczna, białka zapasowe, przedżniwne porastanie, pszenżytoBibliografia
Bushuk W., Zillman R. R. 1978. Wheat cultivar identification by gliadin electrophoregrams. I. Apparatus, method and nomenclature. Can. J. Plant Sci. 58: 505 — 515.
DOI: https://doi.org/10.4141/cjps78-076
Google Scholar
Derycke V., Haesaert G., Latre J., Struik P. C. 2002. Relation between laboratory sprouting resistance test and field observations in triticale (X Triticosecale Wittmack) genotypes. Proc. of 5th International Triticale Symposium, Radzików, Poland, vol. I: 123 — 133.
Google Scholar
Doliński R. 1995. Ocena polskich odmian uprawnych i rodów hodowlanych heksaploidalnego ozimego pszenżyta pod względem odporności na porastanie. Biul. IHAR 195/196: 147 — 158.
Google Scholar
Flinthan I. E., Gale M. D. 1982. The Tom Thumb dwarfing gene Rht3 in wheat. I Reduced preharvest sprouting damage to bread making quality. Theor Appl. Genet. 62: 121 — 126.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF00293343
Google Scholar
Gale M. D., Salter A. M., Curtis F. C., Angus W. J. 1988. The exploitation of the Tom Thumb dwarfing gene, Rht3, in F1 hybrid wheats. IAEA-TECDOC — 455. Semi-dwarf cereal mutants and their use in cross-breeding III: 57 — 68.
Google Scholar
Grzesik H. 2002. Charakterystyka rodów pszenżyta ozimego odpornych na porastanie. Biul. IHAR 223/224: 145 — 150.
Google Scholar
Grzesik H., Gut M., Węgrzyn S., Cygankiewicz A. 2001. Związek porastania z innymi cechami heksaploidalnego pszenżyta ozimego (X Triticosecale Witt.). Biul. IHAR 218/219: 269 — 275.
Google Scholar
Grzesik H., Gut M., Węgrzyn S., Cygankiewicz A. 2003. Genetyczne uwarunkowania niektórych cech pszenżyta ozimego. Biul. IHAR 226/227: 227 — 231.
Google Scholar
Kączkowski J. 2002. Struktura i znaczenie jakościowe składników glutenu pszenicy — metody badawcze. Biul. IHAR 223/224: 3 — 31.
Google Scholar
Laemmli V. K. 1970. Cleavage of structural proteins during assembly of the head of bacteriophage T4. Nature, 227: 680 — 685.
DOI: https://doi.org/10.1038/227680a0
Google Scholar
Morris R., Schmidt J. W., Jonson V. A. 1972. Chromosomal location of a dwarfing gene in "Tom Thumb" wheat derivative by monosomic analysis. Crop Sci. 12: 247 — 249.
DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1972.0011183X001200020032x
Google Scholar
Moś M. 1994. Porastanie pszenżyta ozimego. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie, Rozprawy nr 195.
Google Scholar
Moś M. 2003. Changes in the germinability and vigour of winter triticale seeds with sprouting damage. Plant Soil Environ. 49, 3: 126 — 130.
DOI: https://doi.org/10.17221/4101-PSE
Google Scholar
Moś M., Wójtowicz T. 2002. Variability of field emergence of winter triticale seeds with sprouting damage. Cereal Res. Commun. 30, 3/ 4: 391 — 396.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF03543434
Google Scholar
Payne P. I., Holt L. M., Jackson E. A., Law C. N. 1984. Wheat storage proteins: Their genetics and their potential for manipulation by plant breeding. Phil. Trans. R. Soc. London B 304: 259 — 371.
DOI: https://doi.org/10.1098/rstb.1984.0031
Google Scholar
Ruebenbauer T., Brej S. 1957. Hodowla roślin zbożowych. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar
Rybka K., Małuszyńska E. 2002. Is the major pre-harvest sprouting resistance locus in triticale localized on the third rye chromosome? Proc. of 5th International Triticale Symposium, Radzików, Poland, vol. II: 219 — 222.
Google Scholar
Shishlova N. P., Shishlova A. M. 2002. Influence of abiotic factors on the resistance of winter triticale to pre-harvest sprouting in the conditions of Belarus. Proc. of 5th International Triticale Symposium, Radzików, Poland, vol. II: 223 — 228.
Google Scholar
Tarkowski C. 1978.Czynniki warunkujące produktywność roślin. PWN, Warszawa.
Google Scholar
Varshney R. K., Prasad M., Roy J. K., Roder M. S., Balyan H. S., Gupta P. K. 2001. Integrated physical maps of 2DL, 6BS and 7DL carrying loci for grain protein content and pre-harvest sprouting tolerance in bread wheat. Cereal Res. Commun. 29, 1/ 2: 33 — 40.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF03543639
Google Scholar
Wahl T. I., O'Rourke A. D. 1992. The economics of sprout damage in wheat. In: Walker-Simmons M. K., Ried J. L. (eds.). Pre-harvest sprouting in cereals. USA: 3 — 7.
Google Scholar
Weidner S. 1992. Przedsprzętne porastanie ziarniaków zbóż i jego regulacja. Post. Nauk Rol. 5/ 6: 89 — 104.
Google Scholar
Węgrzyn S., Gut M., Cygankiewicz A., Ptak B. 1991. Odporność rodów i odmian pszenicy (Triticum aestivum L.) na porastanie. Część I. Pszenica ozima. Biul. IHAR 180: 121 — 129.
Google Scholar
Węgrzyn S., Gut M., Grzesik H., Bichoński A. Struś M. 1998. Resistance to pre-harvest sprouting and other traits of winter triticale. Proc. of 4th International Triticale Symposium, Red Deer, Alberta, Canada, vol. 2: 354—356.
Google Scholar
Zanetti S., Winzeler M., Keller M., Keller B., Messmer M. 2000. Genetic analysis of pre-harvest sprouting resistance in a wheat x spelt cross. Crop Sci. 40: 1406 — 1417.
DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2000.4051406x
Google Scholar
Zeleny L., Greenway W. T., Georgia M., Fifield C. C., Lelsbach K. L. 1960. Sedimentation values an index of dough mixing characteristics in early generation wheat selection. Cereal Chem. 37: 673 — 676.
Google Scholar
Autorzy
Jacek Wagaj.waga@ihar.edu.pl
Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Krakowie Poland
Autorzy
Helena GrzesikZakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Krakowie Poland
Statystyki
Abstract views: 91PDF downloads: 18
Licencja
Prawa autorskie (c) 2003 Jacek Waga, Helena Grzesik

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Jacek Waga, Wewnątrzliniowy polimorfizm białek gliadynowych a zmienność liczby sedymentacji i zawartości białka ogółem u wybranych rodów pszenicy ozimej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 230 (2003): Wydanie regularne
- Helena Grzesik, Stanisław Węgrzyn, Odziedziczalność elementów struktury plonu pszenżyta ozimego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 226/227 (2003): Wydanie regularne
- Jacek Waga, Zmienność niektórych frakcji ω-gliadyn a zawartość białka ogółem w potomstwie orkiszu i odmiany Elena , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 228 (2003): Wydanie regularne
- Jacek Waga, Dziedziczenie wybranych frakcji białek gliadynowych u mieszańców orkiszu z pszenicą zwyczajną , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 236 (2005): Wydanie regularne
- Helena Grzesik, Stanisław Węgrzyn, Henryk Cichy, Grzegorz Milewski, Zdolność kombinacyjna i efekt heterozji komponentów plonu kilku odmian i rodów pszenżyta jarego (X Triticosecale Witt.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 236 (2005): Wydanie regularne
- Helena Grzesik, Anna Strzembicka, Odporność wybranych odmian pszenżyta ozimego na rdzę brunatną (Puccinia recondita f. sp. tritici) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 230 (2003): Wydanie regularne








