Dziedziczenie wybranych frakcji białek gliadynowych u mieszańców orkiszu z pszenicą zwyczajną
Jacek Waga
j.waga@ihar.edu.plZakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Krakowie (Poland)
Abstrakt
Analizowano dziedziczenie frakcji białkowych należących do grupy β-gliadyn u odmian i rodów pszenicy ozimej z kolekcji Zakładu Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż IHAR w Krakowie (ZOJiMHZ). Dwie linie orkiszu: kbh-sp1 i kbh-sp2 krzyżowano z dwoma formami pszenicy zwyczajnej — rodem LAD 480 i odmianą Flair. Obrazy elektroforetyczne rodziców różniły się między sobą w strefie β-gliadyn. Analizowano częstotliwość występowania różnych kombinacji frakcji białkowych u mieszańców F2. Zidentyfikowano sześć bloków gliadyn: cztery kodowane chromosomem 6B i dwa kodowane chromosomem 6D. Wyniki testu χ2 potwierdziły, że bloki należące do poszczególnych grup chromosomowych są allelicznymi wariantami genów zlokalizowanych na chromosomach 6B i 6D. Obliczono wartości wskaźnika Rm dla wszystkich prążków wchodzących w skład zidentyfikowanych bloków, na podstawie których włączono je do utworzonego wcześniej katalogu białek gliadynowych.
Słowa kluczowe:
analiza elektroforetyczna, β-gliadyny, dziedziczenie białek gliadynowych, katalog bloków białek gliadynowychBibliografia
Bushuk W., Zillman R. R. 1978. Wheat cultivar identification by gliadin electrophoregrams. I. Apparatus, method and nomenclature. Can J. Plant Sci. 58: 505 — 515.
DOI: https://doi.org/10.4141/cjps78-076
Google Scholar
Brzeziński W. 2003. Katalog elektroforetyczny zarejestrowanych w Polsce odmian pszenicy, pszenżyta, jęczmienia i owsa. Wiadomości Odmianoznawcze, COBORU, Słupia Wielka, z. 78: 21 — 45.
Google Scholar
Mc Intosh R. A. 1983. A catalogue of gene symbols for wheat. Proc. 6th Intern. Wheat Genetics Symp. Kyoto, Japan: 1197 — 1284.
Google Scholar
Metakovsky E. V. 1991. Gliadin allele identification in common wheat. II. Catalogue of gliadin alleles in commmon wheat. J. Genet. Breed. 45: 325 — 344.
Google Scholar
Metakovsky E. V., Akhmedov M. G., Sozinov A. A. 1986. Genetic analysis of gliadin-encoding genes reveals gene cluster as well as single remote genes. Theor. Appl. Genet. 73: 278 — 285.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF00289286
Google Scholar
Payne P. I., Harris P. A., Law C. N., Holt L. M., Blackman J. A. 1980. The high-molecular-weight subunits of glutenin: structure, genetics and relationships to bread-making quality. Ann. Technol. Agric. 29: 309 — 320.
Google Scholar
Payne P. I., Lawrence G. J. 1983. Catalogue of alleles for the complex gene loci GluA1, GluB1, GluD1, which code for high-molecular-weight subunits of glutenin in hexaploid wheat. Cereal Res. Commun. 11/1: 29 — 35.
Google Scholar
Payne P. I., Holt L. M., Jackson E. A., Law C. N. 1984. Wheat storage proteins: Their genetics and their potential for manipulation by plant breeding. Phil. Trans. R. Soc. London B 304: 259 — 371.
DOI: https://doi.org/10.1098/rstb.1984.0031
Google Scholar
Pogna N. E., Metakovsky E. V., Redaelli R., Raineri F., Dachkevitch T. 1993. Recombination mapping of Gli-5, a new gliadin-coding locus on chromosomes 1A and 1B in common wheat. Theor. Appl. Genet. 87: 113 — 121.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF00223754
Google Scholar
Sozinov A. A. 1987. Blocks of cereal storage proteins as genetic markers. Vavilov Institute of General Genetics, USSR Academy of Science, Moscow.
Google Scholar
Sozinov A. A., Poperella F. A. 1980. Genetic classification of prolamins and its use for plant breeding. Ann. Techn. Agric., 28: 229 — 245.
Google Scholar
Waga J. 1997. Polimorfizm białek gliadynowych i gluteninowych a jakość pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.). Biul. IHAR 204: 205 — 218.
Google Scholar
Waga J. 2000. Syntetyczna metoda klasyfikacji białek gliadynowych. Biul. IHAR 215: 35 — 60.
Google Scholar
Autorzy
Jacek Wagaj.waga@ihar.edu.pl
Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Krakowie Poland
Statystyki
Abstract views: 13PDF downloads: 5
Licencja
Prawa autorskie (c) 2005 Jacek Waga

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Jacek Waga, Charakterystyka oraz dziedziczenie białek gliadynowych pszenicy ozimej pochodzącej z Nepalu , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 256 (2010): Wydanie regularne
- Jerzy Zientarski, Jacek Waga, Białka gluteninowe o niskiej masie cząsteczkowej jako markery biochemiczne w hodowli pszenicy , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 244 (2007): Wydanie regularne
- Jacek Waga, Maria Stachowicz, Katarzyna Kraska, Polimorfizm białek gliadynowych i gluteninowych a zmienność cech technologicznych u mieszańców orkiszu i pszenicy zwyczajnej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 253 (2009): Wydanie regularne
- Krystyna Witkowska, Edward Witkowski, Tadeusz Śmiałowski, Jacek Waga, Związek białek zapasowych z zimotrwałością u wybranych mieszańców pszenicy ozimej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 268 (2013): Wydanie regularne
- Jacek Waga, Jerzy Zientarski, Maciej Szaleniec, Andrzej Skoczowski, Efektywność wykorzystania kolumn chromatograficznych typu „Poroshell” w badaniach białek gliadynowych metodą RP-HPLC , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 260/261 (2011): Wydanie regularne
- Jacek Waga, Jerzy Zientarski, Strategie wytwarzania genotypów pszenicy o obniżonej zdolności wywoływania alergii i celiakii , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 244 (2007): Wydanie regularne
- Jacek Waga, Katalog bloków białek gliadynowych polskich odmian i rodów pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 243 (2007): Wydanie regularne
- Edward Witkowski, Jacek Waga, Amelia Bielawska, Krystyna Witkowska, Helena Luber, Wpływ selekcji na częstotliwość występowania podjednostek glutenin kodowanych chromosomem 1A w populacjach mieszańcowych pszenicy ozimej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 236 (2005): Wydanie regularne
- Edward Witkowski, Jacek Waga, Amelia Bielawska, Krystyna Witkowska, Helena Luber, Dziedziczenie białek gluteninowych warunkowanych locus na chromosomie 1A u mieszańców F2 pszenicy ozimej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 235 (2005): Wydanie regularne