Wpływ nawożenia potasem na plon i jakość technologiczną buraka cukrowego

Część III. Pobranie potasu

Arkadiusz Wojciechowski

agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Witold Szczepaniak


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Witold Grzebisz


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

W pierwszej części przedstawianego opracowania omówiono podstawowe charakterystyki plonu buraka cukrowego. Część trzecia dotyczy wpływu dawek potasu na pobranie tego składnika i jego wpływ na plony cukru. W grupie stanowisk reagujących (R) na nawożenie potasem pobranie składnika wahało się od 287 do 319 kg K/ha, a w grupie stanowisk nie reagujących (NR) od 277 do 295 kg K/ha. Pobranie potasu przez burak cukrowy w głównym stopniu zależało od warunków pogodowych. W roku 1998, w którym to wystąpiła susza glebowa, wzrost dawek potasu w stanowiskach nie reagujących na nawożenie potasem ujemnie wpływał na pobranie tego składnika przez rośliny. Ponadto plony cukru buraka w roku tym były w sposób istotny dodatnio związane z ilością pobranego potasu oraz ujemnie z pobraniem jednostkowym.


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, dawki potasu, pobranie potasu, plony cukru

Draycott A. P. 1996. Aspects of fertiliser use in modern, high-yield sugar beet culture. IPI-Bulletin No.15, Basel: 52.
Google Scholar

Fotyma M., Mercik S. 1995. Chemia rolna. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Grzebisz W., Barłóg P., Feć M. 1998. The dynamics of nutrient uptake by sugar beet and its effect on dry matter and sugar yields. Biblitheca Fragmenta Agronomica, 3/98: 242 — 248.
Google Scholar

Grzebisz W. 2000. Nutrient management and advisory systems for sugar beet in Poland. In: Proceedings: Balanced plant nutrition in sugar beet cropping systems for high yield and quality. Budapest, 1999: 203 — 210.
Google Scholar

Milford G. F. J., Armstrong M. J., Jarvis P. J., Houghton B. J., Bellet-Travers D. M., Jones J., Leigh R.A. 2000. Effect of potassium fertilizer on the yield, quality and potassium offtake of sugar beet crops grown on soils of different potassium status. J. Agric. Sci. 135 (Part 1): 1 — 10. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859699007881
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/28/2002

Cited By / Share

Wojciechowski, A., Szczepaniak, W. i Grzebisz, W. (2002) „Wpływ nawożenia potasem na plon i jakość technologiczną buraka cukrowego: Część III. Pobranie potasu ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (222), s. 71–76. doi: 10.37317/biul-2002-0048.

Autorzy

Arkadiusz Wojciechowski 
agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Witold Szczepaniak 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Witold Grzebisz 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Arkadiusz Wojciechowski, Witold Szczepaniak, Witold Grzebisz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>