Wpływ warunków środowiska na zmienność zawartości alkilorezorcynoli w ziarnie pszenicy ozimej

Anna Fraś

a.fras@ihar.edu.pl
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Danuta Boros


Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Abstrakt

Celem badań było wykazanie wpływu genotypu i warunków środowiska, w tym lat uprawy na zmienność zawartości alkilorezorcynoli w ziarnie pszenicy ozimej. Materiał badawczy stanowiło ziarno 20 odmian i 4 linii pszenicy ozimej z Hodowli Roślin Strzelce z lat uprawy 2005–2007. Zawartość alkilorezorcynoli oznaczono metodą kolorymetryczną z zastosowaniem soli diazoniowej Fast Blue B. Wyniki poddano analizie statystycznej. Średnia zawartość alkilorezorcynoli w ciągu trzech lat badań wynosiła 552 mg/kg, przy wartości współczynnika zmienności 14%. Wykazano, że zawartość alkilorezorcynoli w latach 2005–2007 była zdeterminowana głównie warunkami środowiska (51%).


Słowa kluczowe:

alkilorezorcynole, genotyp, pszenica ozima, środowisko, zmienność

Andersson A. A. M., Kamal-Eldin A., Aman P. 2010. Effects of environment and variety on alkylresorcinols in wheat in the Healthgrain diversity screen. J. Agric. Food Chem. 58 (17): 9299 — 9305.
Google Scholar

Approved Methods of the AACC. 2003. AACC Method 44-15A (dry matter), American Association of Cereal Chemists Inc., St. Paul, Minnesota, USA.
Google Scholar

Chen Y., Ross A. B., Aman P., Kamal-Eldin A. 2004. Alkylresorcinols as markers of whole grain wheat and rye in cereal products. J. Agric. Food Chem. 52: 8242 — 8246.
Google Scholar

Gąsiorowski K., Szyba K., Brokos B., Kozubek A. 1996. Antimutagenic activity of alkylresorcinols from cereal grains. Cancer Letters, 106: 109 — 115.
Google Scholar

Gubernator J., Stasiuk M., Kozubek A. 1999. Dual effect of alkylresorcinols, natural amphiphilic compounds, upon liposomal permeability. Biochimica et Biophysica Acta, 1418: 253 — 260.
Google Scholar

Kamal-Eldin A., Pouru A., Eliasson C., Aman P. 2000. Alkylresorcinols as antioxidants: hydrogen and peroxyl radical-scavenging effects. Journal of the Science of Food and Agriculture, 81: 353 — 356.
Google Scholar

Kozubek A., Tyman J. H. P. 1999. Resorcinolic lipids, the natural non-isoprenoid phenolic amphiphiles and their biological activity. Chemical Reviews, Volume 99: 1.
Google Scholar

Kulawinek M., Kozubek A. 2007. 5-n-alkilorezorcynole ziaren zbóż i pełnoziarnistych produktów spożywczych jako biomarkery zdrowej żywności. Postępy Biochemii, 53 (3): 287 — 296.
Google Scholar

Kulawinek M., Jaromin A., Kozubek A., Zarnowski R. 2008. Alkylresorcinols in selected polish rye and wheat cereals and whole-grain cereal products. J. Agric. Food Chem., 56: 7236 — 7242.
Google Scholar

Landberg R., Kamal-Eldin A., Salmenkallio-Marttila M., Rouau X., Aman P. 2008. Localization of alkilresorcinols in wheat, rye and barley kernels. Journal of Cereal Science, 48, 2: 401 — 406.
Google Scholar

Linko A. M., Adlecreutz H. 2005. Whole-grain rye and wheat alkylresorcinols are incorporated into human erythrocyte membranes. British Journal of Nutrition, 93: 11 — 13.
Google Scholar

Linko-Parvinen A. M. 2006. Cereal alkylresorcinols as dietary biomarkers-absorption and occurrence in biological membranes. Doctoral Thesis. Institute of Preventive Medicine. University of Helsinki, Finland.
Google Scholar

Lorenz K., Hengtrakul. 1990. Alkylresorcinols in cereal grains — nutritional importance and methods of analysis. Lebensm. Wiss. Technol. 23: 208 — 215.
Google Scholar

Ross A. B. 2003. Alkylresorcinols in cereal grains. Occurrence, absorption, and possible use as biomarkers of whole grain wheat and rye intake. Doctoral Thesis. Swedish University of Agricultural Sciences. Uppsala.
Google Scholar

Ross A. B., Sheperd M. J., Bach Knudsen K. E., Glitso L. V., Bowey E., Philips J., Rowland I., Guo Z. X., Massy D. J., Aman P., Kamal-Eldin A. 2003 a. Absorption of dietary alkylresorcinols in ileal — cannulated pigs and rats. British Journal of Nutrition 90: 787 — 794.
Google Scholar

Ross A. B., Kamal-Eldin A., Lundin E. A., Zhang J. X., Hallmans G., Aman P. 2003 b. Cereal alkylresorcinols are absorbed by humans. The Journal of Nutrition, 133: 2222 — 2234.
Google Scholar

Ross A. B., Sheperd M.J., Schupphaus M., Sinclair V., Alfardo B., Kamal-Eldin A., Aman P. 2003 c. Alkylresorcinols in cereals and cereals products. J. Agric. Food Chem. 51: 4111 — 4118.
Google Scholar

Sałek M. 1979. Występowanie 5-n-alkilorezorcyn w ziarnach zbóż. Postępy Nauk Rolniczych, 2/79: 57 — 66.
Google Scholar

Stasiuk M., Kozubek A. 2010. Biological activity of phenolic lipids. Cellular and Molecular Life Sciences, 67: 841 — 860.
Google Scholar

Tłuścik F., Kozubek A., Mejbaum-Katzenellenbogen W. 1981. Alkylresorcinols in rye (Secale cereale L.) grains. VI: colorimetric micromethod for the determination of alkylresorcinols with the use of diazonium salt, Fast Blue B. Acta Societas Botanica Polonica 50: 645 — 651.
Google Scholar

Wieringa G. W. 1967. On the occurrence of growth inhibiting substances in rye. Veenman H., Zonen N.V. Wageningen.
Google Scholar

Żarnowski R., Suzuki Y., Yamaguchi I., Pietr S. J. 2002. Alkylresorcinols in barley (Hordeum vulgare L. distichon) grains. Z. Naturforsh. 57 C: 57 — 62.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2015

Cited By / Share

Fraś, A. i Boros, D. (2015) „Wpływ warunków środowiska na zmienność zawartości alkilorezorcynoli w ziarnie pszenicy ozimej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (278), s. 17–25. doi: 10.37317/biul-2015-0002.

Autorzy

Anna Fraś 
a.fras@ihar.edu.pl
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Autorzy

Danuta Boros 

Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Statystyki

Abstract views: 32
PDF downloads: 29


Licencja

Prawa autorskie (c) 2015 Anna Fraś, Danuta Boros

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

<< < 11 12 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.