Variation and relationships between quality parameters in malting barley harvested in 2004

Magdalena Ploch

m.ploch@ihar.edu.pl
Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Małgorzata Cyran


Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Katarzyna Kasztelowicz


Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Danuta Boros


Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Janusz Burek


Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków (Poland)

Abstract

The malting quality of spring barley harvested in 2004 was evaluated for 60 breeding lines and 3 standard cultivars grown in preliminary and pre-preliminary field trials at ZD HAR Strzelce, SHR Modzurów and ZD HAR Radzików. The malting quality was estimated on the basis of the following parameters: 1000 grains weight, grain plumpness, total grain protein, total and soluble malt protein, Kolbach index, malt friability, extractability, wort viscosity, diastatic power, content of beta-glucan and final fermentation degree. Coefficients of variation (CV%) and correlation were estimated for the investigated traits. The influence of environment was the highest for malt friability, protein and beta-glucan content.


Keywords:

beta-glucan, malt, malting quality, spring barley, variability

Aufhammer G., Fischbeck G. 1971. Location differences in grain yield, yield structure and grain quality of two-rowed and multi-rowed winter and spring barley. Z. Acker.-u. Pfl. Bau., 133, 3: 169 — 181.
Google Scholar

Aufhammer G., Mandl B., Molitoris K., Piendl A. 1970. Influence of fertilizer application on the composition of malt of various barley varieties. Brauwelt. 110: 1125 — 1130.
Google Scholar

Bichoński A. 2003. Zmienność i współzależność wybranych cech technologicznych jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR 228: 105 — 110.
Google Scholar

Bichoński A., Burek J. 2000. Zmienność i współzależność pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi jęczmienia ozimego browarnego. Biul. IHAR 215: 161 — 166.
Google Scholar

Brandenburger V. 1973. The influence of environment on yield and quality of malting barley. Monats. Brau., 15: 1 — 9.
Google Scholar

Garcera L., Sarraft A., Jestin L., Ecochard R. 1991. Variabilite genetque de certaina parametres de la qualite Brassicole de l’Orge. Plant Breeding 106: 235 — 241. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1991.tb00506.x
Google Scholar

Gąsiorowski H. 1997. Jęczmień-Chemia i Technologia. PWR i L, Poznań.
Google Scholar

Janicki J. 1949. Jęczmień browarny. PZZ, Warszawa.
Google Scholar

Kowalska M. 1973. Wpływ odmiany i środowiska na wartość browarną jęczmienia na podstawie literatury. Biul. IHAR 114/115: 53 — 58.
Google Scholar

Kowalska M., Ruśniak L. 1970. Wpływ zwiększonego nawożenia mineralnego na plon i wartość technologiczną odmian jęczmienia browarnego. Biul. IHAR 96/97: 33 — 39.
Google Scholar

Molina-Cano J. L. 1987. The EBC Barley and Malt Committee Index for the evaluation of malting quality in barley and its use in breeding. Plant Breeding 98: 249 — 256. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1987.tb01124.x
Google Scholar

Ruśniak L. 1968. Wpływ warunków wzrostu i rozwoju na plon i wartość browarną jęczmienia. Hod. Rośl. Aklim. 12/3: 237 — 267.
Google Scholar

Schildbach R. 1696. The influence of growing location and nitrogen fertilization on the quality of barley, wheat and malt. Monats. Brau. 22: 361 — 369.
Google Scholar

Schildbach R. 1972. Vorhersage der Qualität von Malz und Bier aus den Analysen von Gerste und Malz. Monats. Brau. 25: 309 — 319.
Google Scholar

Schildbach R. 1973. Yield versus quality malting barley? Monats. Brau. 26: 73 — 83.
Google Scholar

Schildbach R. 1974. Reason for variation in the protein content of malting barley. Monats. Brau. 27: 204 — 217.
Google Scholar

Słaboński A. 1976. Jęczmień jary i ozimy. PWR i L Warszawa.
Google Scholar

Swanston J. S., Eblis R. P., Rubio A., Perezvendrell A., Molina-Cano J. L. 1995. Differences in malting performance between barleys grown in Spain and Scotland. Journal of the Institute of Brewing. 101 (4): 261 — 265. DOI: https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.1995.tb00864.x
Google Scholar

Ulonska E., Baumer M. 1975. Studies on the influence of different selection conditions on the selection success as regards protein quantity and quality. Proc. 3rd Int. Barley Genet. Symp.: 125 — 126.
Google Scholar

Vargas L., Molina-Cano J. L., Hassan S. 1983. A quality index for the assessment of barley varieties. Monatsschr. Brauwissen. 12:481 — 485.
Google Scholar

Węgrzyn S., Bichoński A. 2001. Zróżnicowanie i genetyczne uwarunkowanie cech wartości technologicznej jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR 220: 153 — 159.
Google Scholar


Published
2005-03-31

Cited by

Ploch, M. (2005) “Variation and relationships between quality parameters in malting barley harvested in 2004”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (235), pp. 155–162. doi: 10.37317/biul-2005-0071.

Authors

Magdalena Ploch 
m.ploch@ihar.edu.pl
Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Authors

Małgorzata Cyran 

Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Authors

Katarzyna Kasztelowicz 

Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Authors

Danuta Boros 

Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Authors

Janusz Burek 

Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków Poland

Statistics

Abstract views: 27
PDF downloads: 9


License

Copyright (c) 2005 Magdalena Ploch, Małgorzata Cyran, Katarzyna Kasztelowicz, Danuta Boros, Janusz Burek

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>