Zachwaszczenie plantacji ziemniaka w zależności od systemu uprawy i kompleksu glebowego
Krystyna Zarzyńska
k.zarzynska@ihar.edu.plZakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie (Poland)
Wojciech Goliszewski
Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie (Poland)
Abstrakt
Badania przeprowadzono w latach 2002–2004 na roślinach ziemniaka uprawianych 2 systemach produkcji: ekologicznym i integrowanym w dwóch miejscowościach na 2 rodzajach gleb. Oceniano zachwaszczenie wtórne określając zieloną masę chwastów, liczbę oraz skład gatunkowy. Największy poziom zachwaszczenia w odniesieniu zarówno do masy chwastów, jak i składu gatunkowego stwierdzono w ziemniakach uprawianych w systemie ekologicznym na glebie cięższej. Najmniejszą masę chwastów zanotowano w systemie integrowanym. Udowodniono różnice odmianowe dotyczące poziomu zachwaszczenia. Znacznie mniej zachwaszczone były odmiany późniejsze, o dużej masie nadziemnej. Stwierdzono istotne zróżnicowanie w poziomie zachwaszczenia w zależności od roku badań. Największe zachwaszczenie, niezależnie od systemu produkcji stwierdzono w 2004 roku, w którym poziom opadów był największy.
Słowa kluczowe:
gleba, system produkcji, zachwaszczenie, ziemniakBibliografia
Adamczewski K., Praczyk T., Perczak J. 1987. Wyniki 17-letnich obserwacji nad zachwaszczeniem pól uprawnych. Materiały Krajowego Sympozjum, Wrocław 25–26 czerwiec: 115 — 119.
Google Scholar
Borówczk F, Koziara W. Grześ S. 1998. Wpływ deszczowania i systemu uprawy na zachwaszczenie roślin w płodozmianie czteropolowym. Progress in Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 38 (2): 663 — 666.
Google Scholar
Gruczek T. 2001. System pielęgnowania ziemniaka, a jakość plonu bulw. Fragm. Agron. 2 (70): 36 — 50.
Google Scholar
Gruczek T. 2002. Skuteczność zabiegów mechanicznych w systemach pielęgnowania ziemniaka. Zesz. Probl. Postępów Nauk Rol. 489: 137 — 147.
Google Scholar
Hołyński Cz., Korona A., Jastrzębski W., Korona E. 2000. Zachwaszczenie pól w różnych systemach uprawy. Pam. Puł. 122: 149 — 159.
Google Scholar
Janczar-Tobaszewska D., Tyburski J. 1991. Zachwaszczenie pszenicy jarej i ziemniaków w gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych. Porównanie ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstw rolnych w Polsce. Wyd. SGGW. Warszawa 49 — 54.
Google Scholar
Niewiadomski W. 1993. Rolnictwo jutra. Mat. Konf. Biotyczne środowisko uprawne, a zagrożenia choroboewe roślin. Wyd ART., Olsztyn.
Google Scholar
Prośba- Białczyk U. 2002. Uprawa ziemniaka z uwzględnieniem aspektów rolnictwa ekologicznego. Post. Nauk Roln. 489: 33 — 47.
Google Scholar
Skrzyczyński T., Skrzyczyńska J. 1987. Zachwaszczenie upraw na Podlasiu zachodnim. Biul. Inst. Ziemn. 36: 103 — 115.
Google Scholar
Topham P. B., Lawson H. M. 1982. Measurement of species diversity in crop/weed competition studies. Weed Research 22: 285 — 293.
Google Scholar
Zarzecka K. 1997. Badania nad stosowaniem zabiegów pielęgnacyjnych na plantacjach ziemniaka. Cz. I. Sposoby pielęgnowania, a zachwaszczenie ziemniaków. Rocz. Nauk Rol., A–112, 3–4: 141 — 150.
Google Scholar
Zarzecka K. 1998. Studia nad stosowaniem zabiegów pielęgnacyjnych na plantacjach ziemniaka. Cz. I. Wpływ sposobów pielęgnowania na wysokość i jakość plonu ziemniaka. Rocz. Nauk Rol., A–113, 1–2: 179 — 186.
Google Scholar
Zarzecka K., Gąsiorowska B. 2000. Efekty zwalczania chwastów w uprawie ziemniaka i ich wpływ na wybrane cechy jakościowe bulw. Biul. IHAR 213: 201 — 210.
Google Scholar
Zarzyńska K. 2002. Przygotowanie sadzeniaków ziemniaka z uwzględnieniem produkcji ekologicznej. Postępy. Nauk Rol. 489: 103 — 113.
Google Scholar
Zarzyńska K., Goliszewski W. 2005. Porównanie skuteczności różnych metod zwalczania agrofagów ziemniaka na plantacjach ekologicznych i integrowanych. Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych. Wybrane zagadnienia ekologiczne we współczesnym rolnictwie, Monografia, tom 2: 210 — 217.
Google Scholar
Zarzyńska K. 2006. Cechy odmian ziemniaka przydatne w uprawie ekologicznej. Zesz. Probl. Postępów. Nauk Roln. Zeszyt 511. cz. II. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. Jakość polskich odmian ziemniaka: 73 — 81.
Google Scholar
Autorzy
Krystyna Zarzyńskak.zarzynska@ihar.edu.pl
Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie Poland
Autorzy
Wojciech GoliszewskiZakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie Poland
Statystyki
Abstract views: 63PDF downloads: 32
Licencja
Prawa autorskie (c) 2007 Krystyna Zarzyńska, Wojciech Goliszewski
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Krystyna Zarzyńska, Dominika Boguszewska-Mańkowska, Piotr Barbaś, Współczynnik plonowania odmian ziemniaka uprawianych w dwóch systemach produkcji , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 287 (2019): Wydanie specjalne
- Krystyna Zarzyńska, Produktywność nowych odmian ziemniaka w uprawie ekologicznej i konwencjonalnej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 299 (2023): Wydanie regularne
- dr Dominika Boguszewska-Mańkowska , Krystyna Zarzyńska , Krzysztof Treder , Bogumiła Zacharzewska , Badania tolerancji odmian ziemniaka na stresy abiotyczne w świetle postępujących zmian klimatycznych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Krystyna Zarzyńska, Anna Wierzbicka, Magdalena Grudzińska, Ekologiczna produkcja ziemniaka gwarancją jego cech prozdrowotnych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 279 (2016): Wydanie regularne
- Krystyna Zarzyńska, Porównanie potencjału rozwojowego polskich i zagranicznych odmian ziemniaka badanych w latach 2005–2008 , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 254 (2009): Wydanie regularne
- Krystyna Zarzyńska, Rola wybranych czynników agrotechnicznych w kształtowaniu jakości handlowej ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 259 (2011): Wydanie regularne
- Krystyna Zarzyńska, Wojciech Goliszewski, Zróżnicowanie jakości plonu ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym i integrowanym w zależności od odmiany i warunków glebowo-klimatycznych. Część I. Udział wad zewnętrznych i wewnętrznych bulw , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Krystyna Zarzyńska, Wpływ sposobu przygotowania sadzeniaków na liczbę łodyg w roślinie, plon bulw i jego strukturę , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 248 (2008): Wydanie regularne