Syntetyczne regulatory wzrostu Mival i Moddus 250 ME w uprawie ziemniaka

Część III. Wpływ regulatorów wzrostu na ciemnienie miąższu bulw surowych i gotowanych

Barbara Sawicka

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstrakt

Wyniki badań oparto na doświadczeniu polowym przeprowadzonym w Parczewie w latach 1993–1995 na glebie o składzie piasku gliniastego lekkiego. Eksperyment założono metodą losowanych podbloków, w 3 powtórzeniach. Czynnikami I rzędu były regulatory wzrostu: Mival — w stężeniu 0,05%; Moddus 250 ME — w stężeniu 0,2%; obiekt kontrolny z wodą destylowaną. Czynnik II rzędu stanowiły terminy stosowania regulatorów wzrostu: przed sadzeniem i przed kwitnieniem. Czynnikiem III rzędu było 5 odmian ziemniaka: Drop (bardzo wczesna), Perkoz (wczesna), Irga (średnio wczesna), Grot (średnio późna), Elba (późna). Nawożenie mineralne i organiczne było na stałym poziomie w ilości: 100 kg N, 100 kg P2O5, 150 kg K2O i 250 dt/ha obornika. Wyniki badań wskazywały na większe ciemnienie części stolonowej niż wierzchołkowej bulw. Odmiany ziemniaka różnie reagowały na wniesione regulatory wzrostu.


Słowa kluczowe:

ciemnienie bulw, odmiany, regulatory wzrostu, terminy stosowania, ziemniak

Amrein J., Rufner J., Quadranti M. 1989. The use of CGA 163935 as a growth regulator in cereals and oilseed rape. Brighton Crop Prot. Conf. — Weeds: 89 — 94.
Google Scholar

Ceglarek F., Jabłońska-Ceglarek R., Dąbrowska K. 1990. Uproszczenia w pielęgnacji ziemniaków. Cz. II. Wpływ sposobów pielęgnacji na niektóre składniki i cechy bulw ziemniaka. Rocz. Nauk Rol. A–109 (4): 103 — 116.
Google Scholar

Djakov V. M., Korzinnikov S., Matyčenkov V. V. 1990. Ékologičeskie bezvrednye reguljatory rosta Mival i Krezacin. Reg. Rost. Rast., Agropromizdat, Moskva: 52 — 61.
Google Scholar

Eldrege E. P., Holmes Z. A., Mosley A. R., Shock C. C., Stieber T. D. 1996. Effects of transitory water stress on potato tuber stem-end reducing sugar fry colour. Am. Potato J. 73 (11): 517 — 530. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02851697
Google Scholar

Hughes J. C., Avers J. E., Swain T. 1962. A relationship between after-cooking darkening of potatoes and some factors related to their composition. J. Sci. Food Agric. 13: 224. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.2740130403
Google Scholar

Lewosz J. 1985. Wybrane zagadnienia biochemii ziemniaka. W: Biologia ziemniaka. W. Gabriel (red.). PWN, Warszawa: 120 — 133.
Google Scholar

Mann J. D., Lambert C. D. 1989. A fast test for after-cooking darkening in potatoes. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 17 (2): 207 — 209. DOI: https://doi.org/10.1080/01140671.1989.10428032
Google Scholar

Mapson L. W., Swaim T., Tomalin A. 1963. Influence of variety cultural conditions and temperature of storage on enzymatic browning of potato tubers. J. Sci. Food. Agric. 14: 673 — 684. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.2740140910
Google Scholar

Mikos-Bielak M., Sawicka B. 1993. Zawartość związków fenolowych w bulwach różnych odmian ziemniaka a ich odporność na ciemnienie. XXIX Zjazd PT Bioch., Wrocław, 15 — 17.09: 456.
Google Scholar

Mikos-Bielak M., Sawicka B., Rudzińska B., Czeczko R. 1999. Syntetyczne regulatory wzrostu w uprawie ziemniaka. Cz. II. Wpływ Mivalu na wybrane składniki chemiczne bulw kilkudziesięciu odmian ziemniaka.. Annales UMCS, EEE, 7: 91 — 99.
Google Scholar

Rudzińska B., Mikos-Bielak M. 1999. Modyfikacja chemicznej jakości bulw ziemniaka przez wybrane syntetyczne regulatory wzrostu. Rocz. AR Poznań — CCCVII: 229 — 234.
Google Scholar

Rudzińska-Mękal B. 2000. Modyfikacja składu chemicznego bulw ziemniaka przez syntetyczne regulatory wzrostu Mival i Moddus 250 ME. Pr. Dokt., maszyn., AR Lublin.
Google Scholar

Sawicka B. 1991. Próba ustalenia wpływu niektórych czynników środowiska i zabiegów agrotechnicznych na ciemnienie miąższu bulw ziemniaka. Biul. IHAR 179: 67 — 75.
Google Scholar

Sawicka B., Diallo A. S. 1997. Ciemnienie miąższu bulw surowych ziemniaka w warunkach stosowania herbicydu Sencor 70 WP. Biul. IHAR 203: 187 — 197.
Google Scholar

Sawicka B., Kościelecka D., Pszczółkowski P. 1999. Regulatory wzrostu Mival i Poteitin w uprawie ziemniaka. Cz. III. Wpływ regulatorów wzrostu na ciemnienie miąższu bulw surowych i gotowanych. Biul. IHAR 214: 201 — 212.
Google Scholar

Sawicka B. 2000. Syntetyczne regulatory wzrostu Mival i Moddus 250 ME w uprawie ziemniaka. Cz. I. Wpływ regulatorów wzrostu na plon ogólny i handlowy bulw oraz skrobiowość. Biul. IHAR 215: 277 — 292.
Google Scholar

Silva G. H., Chase R. W., Hammerschmidt R., Cash J. N. 1991. After-cooking darkening of Spartan Pearl potatoes as influenced by location, phenolic acids, and citric acid. J. Agric. Food Chem. 39: 871 — 873. DOI: https://doi.org/10.1021/jf00005a011
Google Scholar

Swiniarski E. 1968. Związek między ciemnieniem bulw po ugotowaniu a niektórymi czynnikami jego składu. Hod. Rośl. Aklim. 12 (4): 369 — 384.
Google Scholar

Voronkov M. G., Kuzniecov I. G., Djakov V. M. 1982. Novyj biostimuljator Mival w sielskom chazjajstwie. Riezul. Naucz. Isslied. w Prakt. Siel. Chozj. Nauka, Moskva.
Google Scholar

Wegener J., Ziegler G., Sternkopf G. 1979. Unterzuchungen zur Schwarzfleckigkeit von Kartoffelknollen in Abhangigkeit von Steck Stalmist und Kaliumdungung sowie Zusatzerregnung und Reifegard der Knollen. Arch. Acker. — u. Pflanzenbaun u. Bodenkult. 235: 279 — 303.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 1985. Warunki agrotechniczne i przechowalnicze a cechy użytkowe bulw ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 33: 109 — 120.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2002

Cited By / Share

Sawicka, B. (2002) „Syntetyczne regulatory wzrostu Mival i Moddus 250 ME w uprawie ziemniaka : Część III. Wpływ regulatorów wzrostu na ciemnienie miąższu bulw surowych i gotowanych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (223/224), s. 301–313. doi: 10.37317/biul-2002-0028.

Autorzy

Barbara Sawicka 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2002 Barbara Sawicka

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora