Wpływ poziomu nawożenia mineralnego i ochrony chemicznej zasiewów na plonowanie pszenicy ozimej wysiewanej po sobie na rędzinie

Edward Pałys

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Mirosław Korzeniowski


Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Piotr Kraska


Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Beata Krusińska


Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Zofia Ryń


Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstrakt

Badania polowe przeprowadzono w latach 2000–2002 w Gospodarstwie Doświadczalnym Bezek niedaleko Chełma należącym do Akademii Rolniczej w Lublinie. W badaniach przedstawiono wpływ trzech poziomów nawożenia oraz czterech poziomów chemicznej ochrony łanu na plon ziarna pszenicy ozimej odmiany Mikon uprawianej w stanowisku po pszenicy. Stwierdzono, że pszenica ozima wytwarzała istotnie większy plon ziarna jedynie w obiektach zwiększonego poziomu nawożenia mineralnego oraz ochrony łanu. Istotnie większą masę ziaren w kłosie oraz MTZ stwierdzono w obiektach zwiększonego poziomu ochrony chemicznej łanu. Zwiększone nawożenie mineralne wpłynęło na zwiększenie długości kłosa pszenicy. Uzyskane wyniki dowodzą, że w warunkach umiarkowanie zwiększonego nawożenia mineralnego (N — 120, P — 26,2, K — 66,4, Mg — 18,1 kg∙ha-1) i ochrony chemicznej (zaprawa nasienna, 2 fungicydy, graminicyd, herbicyd) łanu możliwy jest dwukrotny wysiew pszenicy ozimej na rędzinie. Dalsze zwiększanie poziomu nawożenia mineralnego (N — 160, P — 34,9, K — 83,2, Mg — 30,1 kg∙ha-1) i ochrony chemicznej (dwie zaprawy nasienne, 3 fungicydy, graminicyd, herbicyd) łanu nie zmieniało istotnie plonu ziarna pszenicy ozimej.


Słowa kluczowe:

plon ziarna, poziom nawożenia, poziom ochrony, pszenica ozima

Borkowska-Królik H. 1983/1984. Wpływ wysokiego nawożenia mineralnego na plonowanie pszenicy ozimej. Annales UMCS, Sec. E, 38/39, 15: 163 — 172.
Google Scholar

Budzyński W., Borysewicz J., Bielski S. 2004. Wpływ poziomu nawożenia azotem na plonowanie i jakość technologiczną ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł. 135: 33 — 44.
Google Scholar

Kulig B., Kania S., Szafrański W., Zając T. 2001. Reakcja wybranych odmian pszenicy ozimej na intensywność uprawy. Biul. IHAR 218/219: 117 — 126.
Google Scholar

Podolska G., Stankowski S. 2001. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem. Biul. IHAR 218/219: 127 — 136.
Google Scholar

Podolska G., Stypuła G. 2002. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej w zależności od sposobu ochrony przed chorobami i chwastami. Pam. Puł. 130: 587 — 596.
Google Scholar

Podolska G., Stypuła G., Stankowski S. 2004. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej w zależności od intensywności ochrony zasiewów. Annales UMCS, Sec. E, 2004, 59, 1: 269 — 276.
Google Scholar

Kuś J., Jończyk K. 1997. Oddziaływanie wybranych elementów agrotechniki na plonowanie pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 3: 4 — 16.
Google Scholar

Rachoń L. 1994. Wpływ wielkości dawek azotu na plon i jakość ziarna pszenicy ozimej w warunkach stosowania fungicydu i retardantu. Annales UMCS, Sec. E, 49: 37 — 42.
Google Scholar

Styk B., Borkowska-Królik H. 1985. Wpływ zróżnicowanego nawożenia mineralnego na plonowanie pszenicy ozimej. Annales UMCS, Sec. E, 40, 18: 171 — 179.
Google Scholar

Wójcikiewicz M., Błażej J., Rząsa B. 1995. Produkcyjność pszenicy ozimej przy zróżnicowanym nawożeniu azotowym. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 300, 32: 125 — 132.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2007

Cited By / Share

Pałys, E. (2007) „Wpływ poziomu nawożenia mineralnego i ochrony chemicznej zasiewów na plonowanie pszenicy ozimej wysiewanej po sobie na rędzinie”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (246), s. 11–21. doi: 10.37317/biul-2007-0002.

Autorzy

Edward Pałys 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Mirosław Korzeniowski 

Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Piotr Kraska 

Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Beata Krusińska 

Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Zofia Ryń 

Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 46
PDF downloads: 34


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Edward Pałys, Mirosław Korzeniowski, Piotr Kraska, Beata Krusińska, Zofia Ryń

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.