Wpływ zróżnicowanych dawek herbicydów na plonowanie i zawartość makroelementów w ziarnie pszenicy ozimej

Piotr Kraska

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza, Lublin (Poland)

Abstrakt

Doświadczenie przeprowadzono w latach 2003–2005 w Gospodarstwie Doświadczalnym Bezek należącym do Akademii Rolniczej w Lublinie. Dwuczynnikowe doświadczenie polowe założono metodą bloków losowych w czterech powtórzeniach na rędzinie. Celem badań było porównanie działania trzech dawek herbicydów w łanie pszenicy ozimej Tonacja i Turnia na plon ziarna, elementy struktury kłosa i zawartość makroelementów w ziarnie. Herbicydy Atlantis 04 WG i Factor 365 EC były stosowane w pełnych zalecanych dawkach (200 g∙ha-1 + 1,0 l∙ha-1), zredukowanych do 75% oraz dawkach zmniejszonych o połowę. Efekt działania pełnej i zredukowanych dawek herbicydów porównywano w odniesieniu do obiektu kontrolnego bez herbicydu. Uzyskane dane opracowano statystycznie metodą analizy wariancji. Średnie porównano przy pomocy najmniejszych istotnych różnic testem Tukeya. Stwierdzono, że plon ziarna, MTZ i liczba kłosów na jednostce powierzchni były istotnie większe na obiektach z zastosowaniem herbicydów w porównaniu do poletek kontrolnych. Długość kłosa, masa i liczba ziaren z kłosa, wysokość roślin i MTZ były większe na obiektach z odmianą Turnia aniżeli z odmianą Tonacja. Czynniki doświadczenia nie różnicowały zawartości białka ogółem, N, P, K, Mg, Ca i Na w ziarnie.


Słowa kluczowe:

herbicydy, makroelementy, plon ziarna, pszenica ozima

Adamczewski K., Praczyk T. 2003. Wpływ adiuwantów na chwastobójcze działanie herbicydu Atlantis 04 WG (Mezosulfuron + Jodosulfuron) stosowanego w zbożach. Post. w Ochr. Rośl. 43 (1): 18 — 26.
Google Scholar

Adamczewski K., Urban M. 2000. Reakcja 7 odmian pszenicy ozimej na dwie formy użytkowe chlorotoluronu. Post. w Ochr. Rośl. 40 (1): 374 — 379.
Google Scholar

Adamczewski K., Grala B., Stachecki S. 1996. Ekologiczne aspekty stosowania adiuwantów przy zwalczaniu chwastów. Post. w Ochr. Rośl. 36 (1): 126 — 133.
Google Scholar

Banaszkiewicz T. 1993. Zachowanie się herbicydów w roślinach. Fragm. Agron., 1: 72 — 81.
Google Scholar

Brzozowska I., Brzozowski J. 2002. Wpływ zróżnicowanych dawek herbicydu Granstar 75 DF i mocznika stosowanych dolistnie na zawartość białka ogólnego i makroelementów w ziarnie pszenicy ozimej. Pam. Puł. 130, 1: 65 — 71.
Google Scholar

Domaradzki K., Praczyk T. 2004. Systemy wspierania decyzji w chemicznym zwalczaniu chwastów. Post. w Ochr. Rośl. 44 (1): 43 — 51.
Google Scholar

Domaradzki K., Rola H. 2001. Ekologiczno-agronomiczne aspekty stosowania niższych dawek herbicydów w regulacji zachwaszczenia zbóż. Post. w Ochr. Rośl. 41 (1): 229 — 239.
Google Scholar

Kraska P. 2006. Wpływ zróżnicowanych dawek herbicydów na zachwaszczenie pszenicy ozimej. Post. w Ochr. Rośl. 46 (2): 256 — 260.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M., Gil Z., Urban M. 2002. Zdrowotność i cechy towaroznawcze ziarna czterech odmian pszenicy ozimej w zależności od stosowanych herbicydów. Post. w Ochr. Rośl., 42 (2): 530 — 534.
Google Scholar

Rola J., Kostowska B. 1985. Stan badań w Polsce, nad wpływem herbicydów na jakość plonów. Mat. Krajowego Sympozjum „Wpływ herbicydów na jakość plonów” Wrocław 6-7 XI, 1985: 11 — 19.
Google Scholar

Rola J., Domaradzki K., Nowicka B. 1997. Wyniki badań nad redukcją herbicydów do odchwaszczania zbóż. Post. w Ochr. Rośl. 37 (1): 82 — 87.
Google Scholar

Skrzypczak G., Pudełko J., Woźnica Z. 2003. Huzar 0,5 WG (jodosulfuron) i adiuwanty w uprawie pszenicy ozimej. Post. w Ochr. Rośl. 43 (2): 914 — 917.
Google Scholar

Urban M., Gil Z., Narkiewicz-Jodko M. 2001. Wpływ herbicydów na plonowanie i jakość ziarna kilku odmian pszenicy ozimej. Post. w Ochr. Rośl. 41 (2): 826 — 829.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2007

Cited By / Share

Kraska, P. (2007) „Wpływ zróżnicowanych dawek herbicydów na plonowanie i zawartość makroelementów w ziarnie pszenicy ozimej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (246), s. 23–30. doi: 10.37317/biul-2007-0003.

Autorzy

Piotr Kraska 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ekologii Rolniczej, Akademia Rolnicza, Lublin Poland

Statystyki

Abstract views: 169
PDF downloads: 48


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Piotr Kraska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora