Wpływ nawożenia potasem na plony i jakość technologiczną buraka cukrowego

Część I. Plony korzeni i cukru

Arkadiusz Wojciechowski

agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Witold Szczepaniak


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Witold Grzebisz


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

W latach 1996–1998, corocznie na 8 plantacjach Cukrowni Kościan S.A., określano reakcję buraka cukrowego na 4 dawki potasu (0, 80, 160, 240 kg K2O/ha). Plony korzeni, niezależnie od lokalizacji i dawek potasu, wahały się od około 66 do 78 t/ha. W połowie liczby doświadczeń odnotowano dodatnią, a w połowie brak lub ujemną reakcję roślin na nawożenie potasem. Czynnikami potwierdzającymi zauważone trendy, okazały się opady w miesiącach letnich, a także pojemność buforowa gleby względem potasu. Plony cukru białego, w obu grupach stanowisk, w największym stopniu zależały od plonu korzeni i zawartości w nich cukru. Jednakże, w grupie stanowisk reagujących na nawożenie potasem diagnostyczne znaczenie zawartości cukru było bardzo duże (50%), podczas gdy w grupie stanowisk nie reagujących na ten zabieg cecha ta okazała się drugoplanową (16%).


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, dawki potasu, plony cukru, plony korzeni

COBORU. 1997–1999. Zeszyty odmianowe. Słupia Wielka.
Google Scholar

Czuba R. 1996. Nawożenie roślin okopowych. W: Nawożenie mineralne roślin uprawnych. Czuba R. (red.) Zakłady Chemiczne „POLICE” S.A.: 106 — 108.
Google Scholar

Edwards L. M. 1982. Kaliduengung unf erhoehte Toletanz gegenueber Stress. Kali-Briefe, No 5/1982, 1 — 7.
Google Scholar

Fotyma M., Gosek S. 2000. Zmiany w zużyciu nawozów potasowych i ich konsekwencje dla żyzności gleby i poziomu produkcji roślinnej w Polsce. Nawozy i Nawożenie 1: 9 — 52.
Google Scholar

Gaeth S. 1992. Dynamik der Kaliumanlieferung im Boden. Proceedings: Dauerfeldversuche und Naehrstoffdynamik. 9–12. Juni, 1992, Bad Lauchstaed: 187 — 193.
Google Scholar

Grimme H. 1990. Soil moisture and K mobility: Proceedings of the 22th Colloquium of The IPI. Soligorsk. Russia: 117 — 132.
Google Scholar

Grzebisz W., Musolf R., Barłóg P., Potarzycki J. 2001. Droughts, fertilization and yields variability of plant crops. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. (w druku).
Google Scholar

Gutmański I. 1996. Nawożenie mineralne. Niskonakładowa technologia produkcji buraka cukrowego. IHAR, Bydgoszcz, rozdz. IX: 23 — 34.
Google Scholar

Herlichy M. 1992. Effects of N, P and K on yield and quality of sugar beet. Irish J. of Agric. and Food Res., 31: 35 — 49.
Google Scholar

Hills F. J., Winter S. R., Henderson D. W. 1990. Sugar beet. In: Irrigation of Agricultural Crops. ASA-CSSA-SSSA — Agronomy Monograph 30: 795 — 810.
Google Scholar

Konys L., Wiśniewski P. 1991. Analiza ścieżkowa w układach przyczynowo-skutkowych. Roczniki AR w Poznaniu CLIII: 37 — 45.
Google Scholar

Kristek A., Rastija M., Kovacevic V., Liovic I. 1996. Response of sugar beet to potassium fertilization on a high K-fixing soil. Rostlinna Vyroba 42 (11): 523 — 528.
Google Scholar

Milford G. F. J., Armstrong M. J., Jarvis P. J., Houghton B. J., Bellet-Travers D. M., Jones J., Leigh R. A. 2000. Effect of potassium fertilizer on the yield, quality and potassium offtake of sugar beet crops grown on soils of different potassium status. J. Agric. Sci. 135 (Part 1): 1 — 10. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859699007881
Google Scholar

Orlovius K. 1993. Einfluss unterschiedlicher K-Duengung und K-Bodenversorgung auf die Qualitaet von Zuckerrueben. VDLUFA Kongressband 1993 — Schriftenreiche 37: 107 — 110.
Google Scholar

Orlovius K. 1994. Einfluss verminderter Duengungsintensitaet mit Kalium auf Qualitaet und Ertrag von Zuckerrueben. Mitt. Ges. Pflanzenbauwiss. 7: 241 — 244.
Google Scholar

Panek K. 1993. Opady. W: Czynniki przyrodnicze — plonowanie roślin. Dzieżyc J. (red). PWN, Warszawa: 168 — 175.
Google Scholar

Trętowski J., Wójcik A. R. 1988. Metodyka doświadczeń rolniczych. WSRP Siedlce: 124 — 136.
Google Scholar

Werker A. R., Jaggard K. W. 1998. Dependence of sugar beet yield on light interception and evapo¬transpiration. Agric. and Forest Meteo. 89: 229 — 240. DOI: https://doi.org/10.1016/S0168-1923(97)00081-6
Google Scholar

Werker A.R., Jaggard K. W., Allison M.F. 1999. Modeling partitioning between structure an storage in sugar beet: effects of drought and soil nitrogen. Plant and Soil 207: 97 — 106. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1004444128026
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/28/2002

Cited By / Share

Wojciechowski, A., Szczepaniak, W. i Grzebisz, W. (2002) „Wpływ nawożenia potasem na plony i jakość technologiczną buraka cukrowego: Część I. Plony korzeni i cukru”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (222), s. 57–64. doi: 10.37317/biul-2002-0046.

Autorzy

Arkadiusz Wojciechowski 
agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Witold Szczepaniak 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Witold Grzebisz 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Arkadiusz Wojciechowski, Witold Szczepaniak, Witold Grzebisz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>