Strategie wytwarzania genotypów pszenicy o obniżonej zdolności wywoływania alergii i celiakii

Jacek Waga

j.waga@ihar.edu.pl
Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, IHAR, Kraków (Poland)

Jerzy Zientarski


Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, IHAR, Kraków (Poland)

Abstrakt

Białka gliadynowe są ważnymi składnikami różnych środków spożywczych wytwarzanych z ziarna pszenicy a w konsekwencji odgrywają istotną rolę w żywieniu człowieka. Jednakże w przypadku osób z nietolerancją glutenową są one czynnikiem odpowiedzialnym za różne formy alergii pokarmowych, natomiast dla chorych na celiakię substancją toksyczną. Stanowi to poważny problem związany z jakością, zdrowiem i bezpieczeństwem żywności. Badano zróżnicowanie właściwości alergogennych gliadyn u wybranych odmian, rodów oraz linii mieszańcowych pszenicy ozimej. Na podstawie testu ELISA oraz punktowych testów skórnych określano intensywność reakcji immunologicznej wywoływanej przez analizowane ekstrakty białkowe. Zidentyfikowano szereg mieszańców zawierających specyficzne kombinacje gliadyn warunkowane chromosomami 1B bądź 1D, wykazujących obniżoną immunoreaktywność w stosunku do form rodzicielskich. Korzystne właściwości w porównaniu do odmian uprawnych zaobserwowano też w przypadku dzikich form pszenicy, przede wszystkim Triticum monococcum oraz Triticum dicoccum. Stwierdzone zróżnicowanie immunoreaktywności gliadyn w obrębie gatunków oraz linii mieszańcowych stwarza perspektywę wykorzystania metod stosowanych w genetyce i hodowli roślin w pracach nad wytwarzaniem genotypów pszenicy o obniżonych zdolnościach wywoływania alergii i celiakii.

Instytucje finansujące

Praca naukowa finansowana ze środków Ministra Nauki w latach 2004–2007 jako projekt badawczy zamawiany nr PBZ-KBN-097/P06/2003

Słowa kluczowe:

gliadyny, celiakia, alergie

Bürk K., Melms A., Schulz J. B., Dichgans J., Effectiveness of Intravenous Immnoglobulin therapy in cerebellar ataxia associated with gluten sensitivity. Ann. Neurol., 2001, 50 (6), 827 — 828.
Google Scholar

Brown T. A. 2001. Genomy. Wydawnictwa Naukowe PWN. Warszawa: 85 — 110.
Google Scholar

Buchanan B., Adamidi C., Lozano R. M., Yee B. C., Momma M., Kobrehel K., Ermel R., Frick O. L. 1997. Thioredoxin-linked mitigation of allergic responses to wheat. Proc. Natl. Acad. Sci. Vol 94: 5372 — 5377.
Google Scholar

Buchanan B., Kobrehel K., Yee B. C., Lozano R., Frick O. L., Ermel R. 2001. Neutralization of food allergens by thioredoxin. U.S. patent No. 6,190,723 B1.
Google Scholar

Czerwionka-Szaflarska M., Muller L. 2001. Alergiczne podłoże chorób przewodu pokarmowego. Ter. i Leki 51 (4): 15 — 18.
Google Scholar

De Ritis G., Auricchio G., Jones H. H., Lew E. J. L., Bernardin J. E., Kasarda D. D., In vitro (organ culture) studies of the toxicity of specific A-gliadin peptides in celiac disease. Gastroenterology, 1988, 94, 41 — 49.
Google Scholar

Green P.H.R., Jabri B. 2003. Celiac disease. Lancet Vol. 362: 383 — 391.
Google Scholar

Ikezawa Z., Tsubaki K., Yokota S. 1994. Effect of hypoallergenic wheat (HAW-A1) on atopic dermatitis (AD) with wheat allergy, and its antigenic analysis using sera from patients with AD. Acta Derm. Venerol. 43(6):679 — 688.
Google Scholar

Joint FAO/WHO Food Standards Programme. Codex Alimentarius Commission. Codex Stan, 1981: 118.
Google Scholar

Kasarda D. D. 1994. Toxic cereal grains in celiac disease. Conleth Feighery and Cliona O'Farrelly Editors, Proceedings of the Sixth International Symposium on Celiac Disease held at Trinity College, Dublin in July 1992: 203 — 220.
Google Scholar

Kobrehel K., Wong J. H., Balogh K., Kiss E., Yee B. C., Buchanan B. B. 1992. Specific reduction of wheat storage proteins by thioredoxin h. Plant Physiol. 99: 919 — 924.
Google Scholar

Kuipers A. G. J., Jacobsen E., Visser G. F. 1997. Applications of antisense technology in plants. in: Antisense technology: a practical approach. Lichtenstein C., Nellen W. (eds.) IRL Press at Oxford University Press: 191 — 219.
Google Scholar

Mc Mowat A. 2003. Coeliac disease — a meeting point for genetics, immunology and protein chemistry. Lancet, Vol. 361: 1290 — 1292.
Google Scholar

Palosuo K., Varionen E., Kekki O. M., Klemola T., Kalkkinen N., Alenius H., Reunala T. 2001. Wheat ω-5 gliadin is a major allergen in children with immediate allergy to ingested wheat. J. Allergy Clin. Immunol. Vol.108, No.4:634 — 638.
Google Scholar

Rujner J. 1993. Celiakia — postacie kliniczne i rozpoznawanie. Klinika, Vol. 2, No. 4 (8): 24 — 26.
Google Scholar

Shou-Wang Q., Bergseng E., Molberg Q., Jung G., Fleckenstein B., Sollid L. M. 2005. Refining the rules of gliadin T cell epitope binding to the disease-associated DQ-2 molecule in coeliac disease: importance of proline spacing and glutamine deamidation. J. Immunol. 175: 254 — 261.
Google Scholar

Wong J. H., Kobrehel K., Nimbona C., Yee B. C., Balogh A., Kiss F., Buchanan B. B. 1993. Thioredoxin and bread wheat. Cereal Chem. Vol. 70, No. 1: 113 — 114.
Google Scholar

Vissers M., Doekes G., Heederik D. 2001. Exposure to wheat allergen and fungal α-amylase in the homes of bakers. Clin. Exp. Allergy Vol. 31: 1577 — 1582.
Google Scholar

Zwolińska-Wcisło M., Galicka-Latała D. 2004. Celiakia u dorosłych: rozpoznanie, obraz kliniczny, leczenie. Alergologia, Immunologia. 2, 2/3: 44 — 47.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/29/2007

Cited By / Share

Waga, J. i Zientarski, J. (2007) „Strategie wytwarzania genotypów pszenicy o obniżonej zdolności wywoływania alergii i celiakii”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (244), s. 79–90. doi: 10.37317/biul-2007-0047.

Autorzy

Jacek Waga 
j.waga@ihar.edu.pl
Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, IHAR, Kraków Poland

Autorzy

Jerzy Zientarski 

Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, IHAR, Kraków Poland

Statystyki

Abstract views: 56
PDF downloads: 36


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Jacek Waga, Jerzy Zientarski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.