Ekologiczna produkcja ziemniaka gwarancją jego cech prozdrowotnych

Krystyna Zarzyńska

k.zarzynska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Jadwisin (Poland)

Anna Wierzbicka


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Jadwisin (Poland)

Magdalena Grudzińska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Jadwisin (Poland)

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań zarówno własnych, jak i literaturowych dotyczących jakości bulw ziemniaka pochodzącego z produkcji ekologicznej w porównaniu do innych systemów produkcji, a głównie systemu konwencjonalnego. Badania przeprowadzono w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Oddziale w Jadwisinie. Przedstawione wyniki wskazują na lepszą jakość bulw z produkcji ekologicznej wyrażającą się z jednej strony mniejszą zawartością składników niepożądanych, takich jak: pozostałości pestycydów, azotanów, azotynów i metali ciężkich i z drugiej strony większą zawartością składników korzystnych dla zdrowia, takich jak: witamina C, polifenole, karotenoidy oraz składniki mineralne. Starano się również wykazać, że te, istotne z punktu widzenia wartości odżywczej różnice składu między produktem ekologicznym i konwencjonalnym powinny mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.


Słowa kluczowe:

ziemnaik, system ekologiczny, związki odżywcze, związki antyodżywcze

Barański M., Śrerednicka-Tober D., Volakakis N., Seal C., Sanderson R., Stewatd G. B., Benbrook C., Bivati B., Markellou E., Giotis C., Gromadzka – Ostrowska J., Rembiałkowska E., Skwarło-Sońta K., Tahvonen R., Janovska D., Niggli U, Nicot P., Leifert C. 2014. Higher antioxidant concentrations and less cadmium and pesticide residues in organically-grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. British Journal of Nutrition 112 (5): 794 — 811.
Google Scholar

Bergers W. W. A. 1980. A rapid quantitative assay for solanidine glycoalkaloids in potatoes and industrial potato protein. Potato Res. 23: 105 — 110.
Google Scholar

Bourn D., Prescott J. 2002. Comparison of nutritional value, sensory qualities, and food safety of organically and conventionally produced foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 42, 1: 1 — 34.
Google Scholar

Bradbury K. E., Balkwill A., Spencer A. E., Roddam A. W., Reeves G. K., Green J., Key T. J., Beral V., Pirie K. 2014. Organic food consumption and the incidence of cancer in large prospective study of woman in the United Kingdom. Br. J. Cancer 110, (9): 2321 — 2326.
Google Scholar

Brandt K., Molgaard J. P.2001. Organic agriculture: does it enhance or reduce the nutritional value of plant foods? J. Sci. Food Agric. 81: 924 — 931.
Google Scholar

Brown C. R. 2005. Antioxidants in potato. Amer. J. Potato Res.82 : 163 — 172.
Google Scholar

Gransedt A. Kjellenberg L., Roinila P. 1997. Long term field experiment in Sweden : Effects of organic and inorganic fertilizers on soil fertility and crop quality. In : Proc. of the Conf. on Agric. Production and Nutrition. Boston, MA, USA, March 1997: 79 — 90.
Google Scholar

Grudzińska M., Czerko Z., Zarzyńska K., Borowska-Komenda M. 2016. Bioactive Compounds in Potato Tubers: Effects of Farming System, Cooking Method, and Flesh Color. PLoS ONE 11 (5): e0153980. doi:10.1371/journal.pone.0153980.
Google Scholar

Hamouz K., Lachman J., Dvorak P., Hejtmankova K. Cepl J. 2008. Antioxidant activity in yellow and purple-fleshed potatoes cultivated in different climatic conditions. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. z. 530: 24 — 247.
Google Scholar

Howard V. 2005. Pesticides and Health : International Congress: Organic Farming, Food quality and Human Health, Newcastle, UK.
Google Scholar

Lundegardh B., Martenson A. 2003. Organically produced plant foods- evidence of health benefits. Acta Agric. Scand., Sect B, Soil and Plant Sci. 3: 3 — 15.
Google Scholar

Maga J., Wilken K. 1997. Comparison of selected nutrients in organic vs conventionally grown potatoes under controlled conditions. In : Proc. of the Int. Conf. on Agric. Production and Nutrition: 19 — 21.
Google Scholar

PN-EN ISO 10520:2002. Skrobia naturalna — Oznaczanie zawartości skrobi — Metoda polarymetryczna Eversa.
Google Scholar

PN-A-04019. 1998. Produkty spożywcze — Oznaczanie zawartości witaminy C metoda Tilmansa.
Google Scholar

PN-92/A-75112. Owoce, warzywa i ich przetwory — oznaczania azotanów — metoda Griessa.
Google Scholar

Prędka A., Gronowska-Senger A. 2009. Właściwości przeciwutleniające wybranych warzyw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych w redukcji stresu oksydacyjnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4 (65): 9 — 18.
Google Scholar

Pytlarz-Kozicka M. 2009: Wpływ systemu uprawy na plon i jakość bulw trzech odmian ziemniaka. Wybrane zagadnienia ekologiczne we współczesnym rolnictwie. Monografia, tom 6. PIMR: 33 — 40.
Google Scholar

Rembiałkowska E. 2000. Zdrowotna i sensoryczna jakość ziemniaków i wybranych warzyw z uprawy ekologicznej SGGW, Warszawa: 116 ss.
Google Scholar

Rembiałkowska E., Zarzyńska K., Goliszewski W., Świetlikowska K., Kazimierczak R., Wasiak-Zys G. 2006. Porównanie wartości sensorycznej wybranych odmian ziemniaków jadalnych pochodzących z produkcji ekologicznej, konwencjonalnej i integrowanej. W : wybrane zagadnienia ekologiczne we współczesnym rolnictwie. Monografia , tom 4, Poznań, PIMR: 148 — 159.
Google Scholar

Rembiałkowska E. 2007. Review quality of plant products from organic agriculture. J. Sci. Food Agri. 87: 2757 — 2762.
Google Scholar

Rembiałkowska E., Kazimierczak R., Zarzyńska K., Hallmann E., Świetlikowska K. 2010. Evaluation of quality features of three potato cultivars from conventional, Organic and integrated crop production systems. . Booklet of abstracts: The impact of organic production methods on the vegetable product quality, ed. by Rembiałkowska E, Warsaw: 263.
Google Scholar

Reuters, 2010. Pesticides tied to ADHD in children in U.S. study Pediatric Acute Lymphoblastic Leukemia and Exposure to Pesticides. Therapeutic Drug Monitoring, 2009, t. 31, nr 4: 495 — 501.
Google Scholar

Rutkowska B. 1998. Porównanie wartości odżywczej, sensorycznej przechowalniczej ziemniaków uprawianych w gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych. Praca doktorska wykonana w Zakładzie Dietetyki SGGW, Warszawa.
Google Scholar

Rytel E., Lisińska G., Kozicka-Pytlarz M. 2008. Wpływ sposobu uprawy na jakość konsumpcyjną ziemniaków. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 530 : 259 — 271.
Google Scholar

Sawicka B., Kuś J. 2000. Plon i jakość ziemniaka w zależności od system produkcji. Pamiętnik Puławski – Materiały Konf. Zeszyt 120 : 379 — 389.
Google Scholar

Schulcova V., Slanina P., Janne K., Hellenas K., Anderson Ch. 2005. Quality of organically and conventionally grown potatoes : Four-year study of nutrients, metals, secondary metabolites, enzymatic browning and organoleptic properties. Food Additives and Contaminants, 22, 6: 514 — 534.
Google Scholar

Średnicka-Tober D., Kazimierczk R., Rembiałkowska E. 2015. Organic food and human health — a review. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 60 (4): 102 — 108.
Google Scholar

Wierzbicka A. 2011.Wybrane cechy jakości bulw ziemniaków w uprawianych w systemie ekologicznym w zależności od nawadniania. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 56 (4): 203 — 208.
Google Scholar

Wierzbicka A. 2012. Zawartość składników mineralnych w bulwach ziemniaka uprawianego w systemie ekologicznym, ich wartość żywieniowa i wzajemne relacje. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. 57 (4) : 188 — 193.
Google Scholar

Wierzbicka A., Hallmann E. 2013. Zawartość karotenoidów w bulwach ziemniaka uprawianego systemem ekologicznym Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 58 (4) : 223 — 228.
Google Scholar

Wierzbicka A. , Hallmann E. 2015. Występowanie polifenoli w ziemniakach w zależności od odmiany i efektywnych mikroorganizmów glebowych. Abstrakt VI Konferencji Naukowej PTA, Kraków , 94
Google Scholar

Worthington V. 2001. Nutritional quality of organic versus conventional fruits, vegetables and grains. The Journal of Alternative and Complementary Medicine 7/2: 161 — 173.
Google Scholar

Zarzyńska K., Wroniak J. 2007. Różnice w jakości plonu bulw ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym w zależności od niektórych czynników agrotechnicznych. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 52 (4): 108 — 114.
Google Scholar

Zarzyńska K., Wroniak J. 2008 Różnice w składzie chemicznym bulw ziemniaka uprawianego w systemie ekologicznym i integrowanym w zróżnicowanych warunkach klimatyczno-glebowych. Zeszyty Probl. Post. Nauk Roln. 530: 249 — 257.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2010. Influence of some agronomical and environmental factors on tuber yield and quality of potato grown under organic production system. Abstract of EAPR Section Meeting AgroPhysiology, Nevsehir, Turkey, 20–24 September 2010. Potato Research 53 (4): 394.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2013. Chemical composition of potato tubers in relation to crop production system and environmental conditions. Journal of Agriculture Science and Technology B, vol. 3/10: 689 — 695.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2016

Cited By / Share

Zarzyńska, K., Wierzbicka, A. i Grudzińska, M. (2016) „Ekologiczna produkcja ziemniaka gwarancją jego cech prozdrowotnych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (279), s. 77–87. doi: 10.37317/biul-2016-0018.

Autorzy

Krystyna Zarzyńska 
k.zarzynska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Jadwisin Poland

Autorzy

Anna Wierzbicka 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Jadwisin Poland

Autorzy

Magdalena Grudzińska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Jadwisin Poland

Statystyki

Abstract views: 74
PDF downloads: 50


Licencja

Prawa autorskie (c) 2016 Krystyna Zarzyńska, Anna Wierzbicka, Magdalena Grudzińska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.