Przydatność do zakiszania zielonki traw C-4 w różnych fazach wegetacji

Włodzimierz Majtkowski

w.majtkowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Ogród Botaniczny w Bydgoszczy (Poland)

Gabriela Majtkowska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Ogród Botaniczny w Bydgoszczy (Poland)

Jarosław Piłat


Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Zootechniczny, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)

Jan Mikołajczak


Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Zootechniczny, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)

Abstrakt

Oceniono przydatność do zakiszania różnych gatunków i odmian traw typu C-4 fotosyntezy. Badania składu chemicznego traw obejmowały określenie poziomu suchej masy, substancji organicznej, białka surowego, włókna surowego, związków bezazotowych wyciągowych, węglowodanów strukturalnych — frakcji neutralno detergentowej (NDF) i frakcji kwaśno detergentowej (ADF) według standardowych metod (AOAC 1995), węglowodanów rozpuszczalnych w wodzie metodą Lane-Eynona z modyfikacjami Nizowkina i Jemialinowej (Ładoński i Gospodarek, 1986), pojemność buforową zielonek (Weissbach, 1992, 1998), współczynnik fermentacji (Weissbach, 1998). W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że trawy typu C-4 charakteryzowały się wyższym poziomem suchej masy niż rodzime gatunki traw C-3. Poziom białka surowego w trawach C-4 był niższy niż u traw C-3. Frakcja węglowodanów strukturalnych (NDF, ADF) była dominującym składnikiem suchej masy traw. Zawartość węglowodanów rozpuszczalnych w wodzie w trawach C-4 jest niższa niż u gatunków rodzimych (z wyjątkiem gatunku Miscanthus sacchariflorus), pomimo tego zielonki należały do surowców łatwo kiszących. Wysoki udział węglowodanów strukturalnych w zielonce wskazuje na konieczność zakiszania zielonek we wczesnych fazach wegetacji i zastosowania chemicznych lub enzymatycznych dodatków do zakiszania.


Słowa kluczowe:

faza wegetacji, skład chemiczny, trawy C-4, zakiszanie

Aiken G. E., Pitman W. D., Chambliss C. G., Portier K. M. 1991. Responses of yearling steers to different stocking rates on subtropical grass-legume pasture. J. Animal Sci. 69: 3348 — 3356. DOI: https://doi.org/10.2527/1991.6983348x
Google Scholar

AOAC. 1995. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists.16th edition. Arlington, Virginia (USA).
Google Scholar

Benett L. L., Hammond A. C., Wiliams M. J., Chase C. C., Kunkle W. E. 1999. Diet selection by steers using microhistological and stable carbon isotope ratio analyses. J. Animal Sci. 77: 2252 — 2258. DOI: https://doi.org/10.2527/1999.7782252x
Google Scholar

Bodine T. N., Purvis I.I. H.T., Ackerman C. J., Goad C. L. 2000. Effects of supplementing prairie hay with corn and soybean meal on intake, digestion and ruminal measurements by beef steers. J. of Animal Sci. 78: 3144 — 3154. DOI: https://doi.org/10.2527/2000.78123144x
Google Scholar

Brown R. H. 1985. Growth of C3 and C4 grasses under low N levels. Crop Sci. 25, 6: 954 — 957. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1985.0011183X002500060013x
Google Scholar

Burns J. C., Pond K. R., Fisher D. S., Luginbuhl J. M. 1997. Changes in forage quality, intestine mastication and digests kinetics resulting from switchgrass maturity. J. Animal Sci. 75: 1368 — 1379. DOI: https://doi.org/10.2527/1997.7551368x
Google Scholar

Christian D. G., Riche A. B., Yates N. E. 1999. Evaluation of some herbaceous grasses as biomass crops in southern England. Proceedings: “Alternative crops for sustainable agriculture”, 13 — 15 June 1999, Turkey: 58 — 69.
Google Scholar

Coffey K. P., Nagaraja T. G., Towne E. G., Brazle F. K., Moyer J. L. 2000. Digestibility of prayer hay diets supplemented with different levels of magnesium-mica by beef heifers. J. Animal Sci. 78: 718 — 725. DOI: https://doi.org/10.2527/2000.783718x
Google Scholar

Coleman S. W., Philips W. A., Volesky J. D., Buchanan D. 2001. Comparision of native tallgrass praire and plains bluestem forage systems for cow-calf production in the Southern Great Plains. J. of Animal Sci.79: 1697 — 1705. DOI: https://doi.org/10.2527/2001.7971697x
Google Scholar

El Bassam N. 2003. Integrated renewable energy farms for sustainable development in rural communities. Materiały OECD Workshop on Biomass and Agriculture, Vienna, Austria, 10–13.06.2003: 1 — 10.
Google Scholar

Farmer C. G., Cochran R. C., Simms D. D., Klevesahl E. A., Wickersham T. A., Johnson D. E. 2001. The effects of several supplementation frequencies on forage use and the performance of beef cattle consuming dormant tallgrass praire forage. J. Animal Sci. 79: 2276 — 2285. DOI: https://doi.org/10.2527/2001.7992276x
Google Scholar

Hafley J. L., Anderson B. E., Klopfenstein T. J. 1993. Supplementation of growing cattle grazing warm-season grass with proteins of various ruminal degradabilities. J. of Animal Sci. 71: 522 — 529. DOI: https://doi.org/10.2527/1993.712522x
Google Scholar

Janicki B., Piłat J. 1998. Wpływ różnych dodatków do zakiszania na wartość pH kiszonek sporządzonych z traw i motylkowych oraz kukurydzy o zróżnicowanej zawartości suchej masy. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 462: 403 — 408.
Google Scholar

Johnson C. R., Reiling B. A., Mislevy P., Hall M. B. 2001. Effects of nitrogen fertilization and harvest date on yield, digestibility, fiber and protein fractions of tropical grasses. J. Animal Sci. 79: 2439 — 2488. DOI: https://doi.org/10.2527/2001.7992439x
Google Scholar

Lintzenich B. A., Vanzant E. S., Cochran R. C., Beaty J. L., Brandt R. T., Jean G. S. 1995. Influence of processing alfalfa on intake and digestion of dormant bluestem-range forage by steers. J. of Animal Sci. 73: 1187 — 1195. DOI: https://doi.org/10.2527/1995.7341187x
Google Scholar

Ładoński W., Gospodarek T. 1986. Podstawowe metody analityczne produktów żywnościowych. PWN. Warszawa: 166 — 182.
Google Scholar

Majtkowski W. 2001. Wieloletnie gatunki traw dla upraw energetycznych w Polsce. Materiały z międzynarodowej konferencji “Odnawialne źródła energii u progu XXI wieku”, Warszawa, 10 — 11.12.2001. EC BREC/IBMER: 297 — 304.
Google Scholar

Majtkowski W., Majtkowska G. 1998. Introdukcja pozaeuropejskich gatunków traw na tereny parkowe i zdegradowane. Biul. Ogr. Bot. Muz. i Zbior. 7: 117 — 122.
Google Scholar

Mislevy P., Martin F.G., Neilson J.T. 1999. Selectivity of tropical grasses by Spanish × Boer goats. Soil and Crop Sci. Soc. of Florida. Proceedings 59: 77 — 81.
Google Scholar

Nalborczyk E. (red.). 1996. Nowe rośliny uprawne na cele spożywcze, przemysłowe i jako odnawialne źródła energii. SGGW Warszawa: 176 ss.
Google Scholar

Podkówka L. 2001. Wartość pokarmowa oraz ocena przydatności do zakiszania zielonek z Phelum pratense, Lolium perenne i Festulolium. Rozprawa doktorska. ATR Bydgoszcz: 89 ss.
Google Scholar

Simpson R. B., Chase C. C., Hammond A. C., Williams M. J., Olson T. A. 1998. Average daily gain, blood metabolites and body composition at first conception in Hereford, senepol and reciprocal crossbred heifers on two levels of winter nutrition and two summer grazing treatments. J. of Animal Sci. 76: 396 — 403. DOI: https://doi.org/10.2527/1998.762396x
Google Scholar

Weissbach F. 1992. Bestimmung der Pufferkapazität. Institut für Grünland und Futterpflanzenforschung FAL. Braunschweig: 3 ss.
Google Scholar

Weissbach F. 1998. Über der Einfluss von verschiedenen Kräutern in Aufwuchs extensiv genutzter Wiesen auf den Garungsverlauf bei der Bereitung von Grasslagen. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 462: 297 — 313.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2004

Cited By / Share

Majtkowski, W. (2004) „Przydatność do zakiszania zielonki traw C-4 w różnych fazach wegetacji”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (234), s. 219–225. doi: 10.37317/biul-2004-0027.

Autorzy

Włodzimierz Majtkowski 
w.majtkowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Ogród Botaniczny w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Gabriela Majtkowska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Ogród Botaniczny w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Jarosław Piłat 

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Zootechniczny, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Jan Mikołajczak 

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Zootechniczny, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland

Statystyki

Abstract views: 19
PDF downloads: 6


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Włodzimierz Majtkowski, Gabriela Majtkowska, Jarosław Piłat, Jan Mikołajczak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>